Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы к экзамену ТОВАРознавство.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
73.07 Кб
Скачать
  1. Нормативне забезпечення та алгоритм дій при здійсненні контролю якості товарних партій. Дайте визначення терміну «контроль якості». Наведіть приклади дій з контролю якості

Контроль якості – це встановлення відповідності якості конкретної партії товару вимогам нормативних документів.

Для контролю якості товарних партій у якості нормативних документів використовуються відповідні стандарти (ДСТУ, ISO, тощо).

В торговельних організаціях партіями здійснюється приймання товарів за кількістю та якістю.

Незалежно від розміру партії приймальний контроль за якістю має вибірковий характер, а за кількістю – суцільний.

Найважливішим елементом вибіркового контролю є відбір проб. Вміст підготовленої проби повинен відображати якість всієї партії продукції в цілому, оскільки результат оцінки проби переноситься на партію і визначає достовірність оцінки якості всієї товарної партії. Правила відбору проб та підготовки їх до аналізу регламентовані відповідними стандартами.

Алгоритм дій при здійсненні контролю якості штучної продукції:

        1. Від партії товару відбирається вибірка відповідно до певного стандарту.

        2. З отриманої вибірки складається об’єднана проба.

        3. З об'єднаної проби відбирають середні проби, а з них - наважка для проведення сертифікаційних, дослідницьких чи інших контрольних випробувань.

        4. Після проведення випробувань та досліджень експерти порівнюють отримані значення з регламентованими у відповідних стандартах та роблять висновок про якість товару.

Розглянемо, наприклад, молоко у картонних пакетах (тетра-паках). Коли до магазину надходить партія молока, то для перевірки його якості експерти відбирають певну кількість пакетів (вибірку) для проведення різних досліджень. Кількість відібраних пакетів регламентує відповідний стандарт стосовно молока. Після відбору вибірки експерти складають об’єднану пробу. Тобто переміщують усе відібране молоко разом. Після цього відбираються середня проба та наважка. Потім, відповідно до розділу стандарту «Загальні технічні умови» експерти проводять дослідження на відповідність окремих показників партії молока (органолептичні показники, масова частка вологи, жиру, тощо) вимогам стандарту і роблять висновок – чи є отримана партія молока якісною, чи ні.

  1. Визначте мету відбирання проб від партій товарів – правову, комерційну, технічну. Дайте визначення партії товару, проби товару.

Комерційна мета відбирання проб: Для подання вихідного зразка продукції, призначеної на продаж, Для експертизи на відповідність нормативній документації призначеного на продаж товару, Для експертизи на відповідність вимогам контракту поставленого товару

Правова мета відбирання проб: для переконання, що запропонований на продаж товар відповідає встановленим законом вимогам (щодо захисту споживача, санітарно-епідеміологічного тощо), Для зберігання зразка, Для експертизи у зв'язку з кримінологічними дослідженнями, Для перевірки втрати товару в довкілля та контролювання його природи і складу

Технічна мета відбирання проб: Для визначання однієї чи більше характеристик товару, Для контролювання та перевіряння якості продукції у процесі виробництва, Для контролювання та перевіряння маси нетто одиниці паковання, Для встановлення ідентичності невідомого товару, Для підтвердження ідентичності відомого товару, Для визначення походження представленого товару за його характеристиками, Для перевіряння поданого товару на тип та якість для його ідентифікації та можливості використання, Для моніторингу змін показників якості з часом

Партія товару - Певна кількість від групи товарів, виробів або продуктів за умови, що їх вважають однорідними.

Проба товару - Один чи більше предметів (або частина матеріалу), відібраних різноманітними способами від сукупності. Це роблять для того, щоб забезпечити наявність інформації за допомогою розглядання сукупності і взяти за основу для приймання рішення щодо сукупності або виробничих процесів.