Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзаменаційні питання міжнародна економіка.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
101.14 Кб
Скачать

26. Міжнародна економічна інтеграція.

Економічна інтеграція - це процес зближення національних економік шляхом утворення єдиного економічного простору для вільного переміщення товарів, послуг, капіталів, робочої сили через національні кордони. Економічна інтеграція є наслідком поглиблення світогосподарського поділі праці.

Глобальна економічна інтеграція має цілу низку напрямів і форм. Це й утворення світового ринку товарів та послуг, світового фінансового ринку, глобальної інформаційної системи; це також діяльність ТНК, функціонування міжнародних економічних організацій. Найбільш виразно інтеграція проявляється у формі міжнародних економічних організацій.(ООН, МВФ, СОТ, МБРР…).

Регіональні економічні угрупування формуються на компактній території між країнами, що мають спільні риси в економіці, інтенсивні економічні зв’язки, а також єдині цілі щодо подальшого економічного розвитку. В регіональних інтеграційних об’єднаннях формується дієвий механізм, що сприяє з’єднанню національних економік в єдине ціле. Складові механізму: статут організації, що визначає цілі й методи діяльності; узгоджена економічна політика.

Сучасні економічні відносини України із зовнішнім світом знаходяться в стані переходу до нової системи організації міжнародних економічних зв’язків, пов'язаних з пошуком шляхів ефективного інтегрування у світове співтовариство, з відновленням стійких торгових зв'язків з іншими країнами світу, із забезпеченням захисту своїх національних інтересів в умовах швидко мінливого зовнішнього середовища. зростання ролі та значення міжнародних

економічних зв’язків України пов'язано з поглибленням процесів

інтернаціоналізації, транснаціоналізації виробництва та капіталу,

необхідністю спільного розв'язання всіма учасниками світового

співтовариства економічних проблем, домінування в системі

світового господарства ринкових структур. України показовим є зростання інтересу до співробітництва та подальшого зближення з ЄС, яке відбувається на тлі зниження проросійських акцентів.

27. Економічна інтеграція у Латинській Америці.

Економічна інтеграція - це процес зближення національних економік шляхом утворення єдиного економічного простору для вільного переміщення товарів, послуг, капіталів, робочої сили через національні кордони. Економічна інтеграція є наслідком поглиблення світогосподарського поділі праці.

Інтеграційні процеси в Латинській Америці відбуваються в декількох напрямах. Перш за все, вони відбуваються в політичній сфері, здійснювані через відповідні структури. На самітах латиноамериканських держав, що відбуваються на постійній основі, ухвалюються основні рішення щодо вироблення спільної інтеграційної політики і вживання заходів із її реалізації. 

Інтеграційні процеси відбуваються в економічній сфері. Сприятливі перспективи цьому створює Спільний ринок країн Південного конусу (МЕРКОСУР), який дедалі більшою мірою трансформується в політико-економічне об'єднання за аналогією з моделлю Євросоюзу. Організація МЕРКОСУР включає такі країни: Аргентина, Бразилія, Парагвай, Уругвай. МЕРКОСУР відіграє особливу роль в латиноамериканської інтеграції; він відстоює регіональні інтереси. Стратегічна мета МЕРКОСУР - формування спільного ринку. Країни-члени угруповання прийняли програму співпраці з пріоритетних напрямів господарського зближення, що передбачає кооперацію в машинобудуванні, енергетиці, галузях високих технологій, а також створення зони вільної торгівлі для товарів і послуг та введення єдиного зовнішнього тарифу щодо третіх країн.

Асоціація латиноамериканської інтеграції – латиоамериканська

асоціація торгової інтеграції, заснована 12 серпня 1980 р. в Монтевідео, як наступниця ЛАВТ. Її головне завдання — установа спільного ринку з метою економічного і соціального розвитку регіону. Члени: Аргентина, Болівія, Бразилія, Венеуела, Куба, Чилі, Колумбія, Еквадор, Мексика, Парагвай, Перу, Уругвай.