Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка до самостробіт ЕА 2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
693.25 Кб
Скачать

Тема 1. Предмет і види економічного аналізу

Мета: ознайомитись з перспективами розвитку економічного аналізу, його видами і напрямками та визначити роль економічного в сучасних умовах господарювання.

План:

1. Історія і перспективи розвитку економічного аналізу.

2.Суть економічного аналізу та його роль в сучасних умовах господарювання.

3. Види та напрямки економічного аналізу.

4. Фактори і резерви господарської діяльності.

Завдання:

1) скласти конспект за питаннями плану

Відповідь на 3-тє питання плану надати у вигляді таблиці:

Характеристика видів економічного аналізу

Класифікаційна ознака

Вид економічного аналізу

Основні характеристики

За суб’єктами

Внутрішній

Зовнішній

За часом дослідження

Попередній

Оперативний

Ретроспективний

За просторовою ознакою

Внутрішньогосподарський

Міжгосподарський

За об’єктами управління

Техніко-економічний

Соціально-економічний

Економіко-статистичний

Маркетинговий

За метою дослідження

Порівняльний

Діагностичний

Факторний

Функціонально- вартісний

За змістом

Комплексний

Локальний

Тематичний

Відповідь на 4-те питання плану надати у вигляді схеми класифікації факторів економічного аналізу та схеми класифікації резервів підвищення ефективності виробництва.

2) підготуватися до обговорення таких питань:

- визначальні риси економічного аналізу;

- місце та роль економічного аналізу в системі управління підприємством;

- з’язок економічного аналізу з іншими науковими дисциплінами

3) підготувати доповіді на тему:

- “Процес прийняття управлінських рішень та економічний аналіз”

- “Управління за відхиленнями та економічний аналіз”;

- “Управлінський облік і економічний аналіз”

  • ” Роль економічного аналізу за ринкових відносин”

Питання до самоконтролю:

  1. В чому сутність економічного аналізу?

  2. Охарактеризуйте етапи розвитку економічного аналізу.

  3. В чому перспективи розвитку економічного аналізу?

4.Роль економічного аналізу як засобу підвищення ефективності виробництва за умов ринкових відносин.?

5. Які завдання стоять перед економічним аналізом на підприємствах?

6. Які основні категорії економічного аналізу?

7. Що розуміють під факторами та резервами виробництва?

8. Як класифікуються фактори та резерви господарської діяльності?

9. Які є види аналізу? Охарактеризувати їх.

Основні терміни, поняття:

Економічний аналіз – це комплексне глибоке вивчення роботи підприємств, їх підрозділів та інших господарських формувань для об’єктивної оцінки її результатів і виявлення можливостей дальшого підвищення ефективності господарювання.

Предметом економічного аналізу є діяльність підприємств і їх підрозділів, а також інших господарських формувань, спрямована на досягнення максимальних результатів за мінімальних витрат.

Фактори – це рушійні сили розвитку процесів і явищ, які відбуваються на підприємстві.

Причини – умови здійснення окремих явищ, які більш глибоко, ніж фактори, розкривають зміни рівня ресурсів і їхнього складу, а також показників роботи; вони деталізують вплив факторів.

Резерви – це невикористані можливості підвищення ефективності виробництва за рахунок поліпшення використання ресурсів унаслідок запровадження певних заходів.

Загальноекономічний аналіз – його метою є оцінка господарської діяльності, виявлення основних напрямків і тенденцій її розвитку, способів підвищення ефективності використання наявних ресурсів і якості роботи.

Техніко-економічний аналіз - його метою є оцінка господарської діяльності, виявлення причинних взаємозв’язків і взаємодії різних факторів техніки та економіки, резервів виробництва, опрацювання заходів для раціоналізації використання ресурсів.

Фінансово-економічний аналіз - його метою є зовнішній аналіз діяльності підприємств на підставі квартальної і річної звітності, звертаючи головну увагу на фінансові результати: виконання фінансового плану, ефективність використання фінансових ресурсів, рентабельність, платоспроможність, виконання зобов’язань перед бюджетом, фінансовий стан і резерви його поліпшення, збільшення платежів до бюджету.

Статистико-економічний аналіз - його метою є аналіз масових явищ, загальна оцінка розвитку економіки, узагальнення та розробка тенденції розвитку.

Функціонально-вартісний аналіз - відносять до найбільш ефективних видів аналізу діяльності щодо виявлення резервів економії витрат матеріальних, трудових і грошових ресурсів на виробництво продукції.

Попередній аналіз вивчає майбутні процеси і явища, основна функція якого — сприяння підвищенню ефективності виробництва, його інтенсивності і конкурентоспроможності підприємства.

Оперативний аналіз дає змогу безпо­середньо в процесі господарської діяльності виявити негативні фактори та визначити їх вплив на виробництво, оцінити можливі наслідки цього впливу і застосувати засоби для усунення небажаних наслідків або запобігання ним. Інакше кажучи, цей аналіз дає можливість оперативно обґрунтувати управлінські рішення, координувати виробництво, своєчасно оцінювати ситуацію з фор­муванням собівартості, виявити недоліки в роботі, знайти внутрішньогосподарські резерви поліпшення використання виробничих ресурсів, оперативно усунути негативні тенденції.

Стратегічний аналіз застосовується для з’ясування основних довгострокових тенденцій і факторів розвитку господарської діяльності. Його метою є прогнозування напрямків дальшого розвитку економічних районів, галузей та народного господарства в цілому. Він забезпечує вибір найоптимальніших перспективних рішень.

Внутрішньогосподарський аналіз вивчає показники діяльності підприємства та його структурних підрозділів і комплексно досліджує економіку підприємства, цеху, дільниці, бригади, відділку.