Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сулм.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
92.91 Кб
Скачать

37.Дієприслівник – особлива форма дієслова.Творення дієприслівникових форм.

Дієприслівник – це незмінна форма дієслова, яка вказує на додаткову дію по відношенню до основного дієслова: Справжній учитель не може жити без творчості, повторюючи одне і те ж усе своє життя . Термін „дієприслівник” увели С.Смаль-Стоцький і Ф.Гартнер у праці „Руска граматика” (1893).

Дієприслівник має ознаки двох частин мови: дієслова і прислівника. Подібно до дієслова дієприслівник означає дію як процес, має вид (доконаний і недоконаний), час (хоч значення часу у дієприслівника не має морфологічного вираження і залежить від контексту, зокрема від часу основного дієслова, тому більшість мовознавців стверджують, що час у дієприслівника відносний, релятивний). Як і дієслово, дієприслівник може керувати іменником (почувши крик) і поширюватися прислівниками (жваво розповідаючи).

Як і прислівник, дієприслівник є незмінним і виконує роль обставини: Весна-чарівниця, замріявшись, ходить в долині.

В українському мовознавстві традиційно дієприслівник розглядається як форма дієслова, хоч дехто вважає його гібридною дієслівно-прислівниковою категорією (утворенням).

Залежно від виду вихідного дієслова розрізняють дієприслівники недоконаного і доконаного виду.

Дієприслівники недоконаного виду утворюються від основи теперішнього часу за допомогою суфікса -учи(-ючи) та -ачи(-ячи): беручи, працюючи, кричачи, сплячи. Дієприслівники недоконаного виду зрідка можуть утворюватися і від основи інфінітива за допомогою суфікса -ши: нісши, бравши. Дієприслівники недоконаного виду, як правило, виражають дію, яка відбувається одночасно з дією основного дієслова: Не знаючи броду, не лізь у воду.

Дієприслівники доконаного виду утворюються від основи інфінітива за допомогою суфікса -ши(-вши): зробивши, прибігши. Найчастіше дієприслівники доконаного виду виражають дію, яка передує дії основного дієслова: Стояв, опустивши голову.

Дієприслівники, утворені від зворотних дієслів, зберігають постфікс -сь

(зрідка -ся): умиваючись, умившись, сміючись, переконуючись.

Дієприслівники можуть втрачати дієслівні ознаки і переходити у прислівники, внаслідок чого відбувається процес адвербіалізації. Найчастіше у прислівники переходять дієприслівники недоконаного виду. Основним показником адвербіалізованого дієприслівника є відсутність керованих ним залежних слів і позиція після дієслова-присудка: Діти відповідають, сидячи за партою – Діти відповідають сидячи.

38. Безособові форми на –но,-то.

Окрему групу серед дієслівних форм становлять незмінні предикативні форми на -но, -то (безособові дієслівні форми). Творяться вони від пасивних дієприкметників з суфіксами -н-, -ен-, -т- за допомогою суфікса -о: збудований – збудовано; забутий – забуто. За походженням ці слова є закам’янілими формами колишніх дієприкметників пасивного стану минулого часу середнього роду однини, що в називному відмінку закінчувалися на -о. У сучасній українській мові предикативні форми на -но, -то виконують функцію головного члена (присудка) в безособових реченнях: На сизих луках скошено траву, І літо буйне в береги ввійшло.