Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сулм.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
92.91 Кб
Скачать

46.Прийменник – службова частина мови: загальна характеристика.

В українському мовознавстві існує три підходи до визначення статусу прийменника.

1 підхід: Вважають прийменник службовим словом ,зараховуючи його до частин мови,називаючи прийменник службовою частиною мови – Гулаковський.

2 підхід: визначає прийменник як особливу морфему – Є.Курилович у праці «Очерки по лингвистике», продовжив цю думку Вихованець. Він стверджує, що прийменник – це не слово ,а морфема ( субморфема ),що утворює єдність з відмінковим закінченням .

3 підхід: прийменник ,як самостійне слово – Кучеренко, він вважає прийменник – прислівником узагальненого значення.

Отже, Прийменник – це службове слово, яке разом з формою непрямого відмінка імені виражає відношення між повнозначними словами у словосполученні та реченні: Летіти в космос. Літати в космосі. Зіграти в сопілку.

За походженням усі прийменники поділяються на первинні (непохідні) і вторинні (похідні).

За морфологічною будовою поділяються на 3 групи:

  • До простих належать прийменники з однією кореневою основою. Це всі первинні прийменники (в, у, під, через, при, над і под.) і деякі вторинні (шляхом, край, круг, коло, протягом, дякуючи і под.).

  • Складні прийменники утворюються шляхом поєднання кількох (двох або більше) простих прийменників. Вони бувають первинні (понад, із-за, задля) і вторинні (помимо, поверх і под.).

  • Складені,які утворюються 2 способами:1. Від іменників і прикметників : на користь, за допомогою, у разі, з погляду на; 2. Віл прислівників і прийменників : поруч із, слідом за , праворуч від, подібні до, разом із.

За семантичними ознаками прийменники поділяють на:

  1. Просторові прийменники нараховують 137 одиниць і становлять основний тип. Вони виникли найдавніше і послужили базою для формування інших типів прийменників. За їх допомогою передаються різноманітні просторові характеристики: біля, близько, вздовж, збоку, попереду, поряд, серед, слідом за, в напрямі до, вище, від, од, вслід, попри .

  2. Темпоральні прийменники (часові) нараховують 38 одиниць. Більшість з них формально споріднені з просторовими (біля, близько, слідом за, серед, через і под.), і лише 13 прийменників виражають суто часові відношення: напередодні, наприкінці, протягом, о(об), одночасно з, під час, пізніше, раніше, після, починаючи з, у міру, у процесі, у ході.

  3. Логічні прийменники виражають відношення причини, мети, умови, відповідності, невідповідності, допустові відношення. Для реалізації цих відношень використовується 46 прийменників.

а) Причинові відношення виражають прийменники з, за, від, через, перед, завдяки, у результаті, під впливом, внаслідок, у зв’язку з, у силу, з огляду на, зважаючи на тощо (домінантою є прийменник через).

б) мети : для, над, за, по, задля, ради, з метою, в інтересах, з нагоди, з приводу, на випадок, на честь, в імя.

в) Відношення умови передають прийменники у(в), з, без, при, у випадку, у разі.

г) Допустові відношення передаються прийменниками всупереч, наперекір, на(у) противагу, незважаючи на, незалежно від, у розріз з, при, попри (домінантою є прийменник незважаючи на).

д) До прийменників, що передають відношення відповідності чи невідповідності, належать відповідно до, з, виходячи з, залежно від, у світлі, у дусі, згідно з, на підставі (у розрізі, на противагу – передають відношення невідповідності, а всі інші – відповідності; домінантою тут є прийменники згідно з, відповідно до).