Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма 49-11.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
235.52 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Полтавський національний педагогічний університет

імені В.Г.Короленка

Психолого-педагогічний факультет

Кафедра соціальної і корекційної педагогіки

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри соціальної і корекційної педагогіки

30 серпня 2011 року,

протокол № 1

Завідувач кафедри ____________

(проф. Шпак В. П.)

ПОГОДЖЕНО

на засіданні методичної комісії

психолого-педагогічного факультету

Голова методичної комісії ________________ (доц. Дзюба Т.М.)

Проректор з науково-педагогічної

роботи _____________________________

(проф. Год Б. В.)

Робоча програма та інструктивно-методичні матеріали виробничої соціально-педагогічної практики

Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр

Галузь знань: 0101 Педагогічна освіта

Напрям підготовки: 6.010100 – Соціальна педагогіка

Курс навчання: ІV-й.

Семестр: 7-й

Форма навчання: заочна

Укладачі доц. Котломанітова Г.О., ст.викл. Литовченко Л.В.

Полтава − 2011р.

Робоча програма та інструктивно-методичні матеріали виробничої соціально-педагогічної практики для студентів ІV курсу спеціальності «Соціальна педагогіка» – 2-ге вид. доп. і переробл. / [укл. : Г. О. Котломанітова, Л. В. Литовченко]. – Полтава : ПНПУ, 2011. – 28 с.

Укладачі: Г.О. Котломанітова, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної і корекційної педагогіки;

Л.В. Литовченко, кандидат педагогічних наук, старший

викладач кафедри соціальної і корекційної педагогіки

Рецензенти: В.І. Березан, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної і корекційної педагогіки;

В.О. Коршенко, кандидат медичних наук, головний лікар Полтавського обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом.

Друкується за рішенням кафедри соціальної і корекційної педагогіки Полтавського державного педагогічного університету імені В. Г. Короленка.

(протокол № 10 від 15січня 2008 року)

Перезатверджено на засіданні кафедри соціальної і корекційної педагогіки Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка (протокол № 1 від 30 серпня 2011 року)

ЗМІСТ

Стор.

Пояснювальна записка ………………………………………………………..4

Зміст та організація виробничої соціально-педагогічної

практики……………………………………………………………………….5

Оцінювання роботи студентів-практикантів………………………………...7

Завдання та інструктивно-методичні матеріали ………………………….....9

Вимоги до звітної документації…..……………………………………........20

Рекомендована література...............................................................................21

Додатки……………………………………………………………………….23

Пояснювальна записка

Згідно зі стандартом вищої професійної освіти, загальних вимог до основних професійних освітніх програм, нормативів навчального навантаження, обов’язкового мінімуму змісту й рівня підготовки випускників вищого педагогічного навчального закладу зі спеціальності “Соціальний педагог” підготовка фахівця освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр” передбачає виробничу соціально-педагогічну практику.

Виробнича соціально-педагогічна практика на ІV курсі є обов’язковою складовою професійної підготовки студентів, майбутніх соціальних педагогів. Формування професійних умінь і навичок, а також необхідних професійно значущих особистісних рис має відбуватися не тільки у процесі навчання, а й під час практичної діяльності. Практика дає можливість студенту застосувати і перевірити науково-теоретичні і практичні знання, продовжити розвивати, удосконалювати уміння, серед яких основними є:

  • комунікативні, які передбачають володіння технологією індивідуальної і групової комунікації, вміння вибудовувати взаємини з дітьми, вчителями, батьками, фахівцями соціальних служб, колегами;

  • організаційні, що дозволяють успішно організовувати освітньо-просвітницьку і практико-орієнтовану діяльність осіб у різних соціокультурних умовах;

  • діагностичні, які дозволяють діагностувати особливості поведінкових проявів осіб, схильних до девіантної поведінки;

  • проектувальні, котрі передбачають здатність самостійно проектувати соціально-педагогічну діяльність, вибирати педагогічні технології, найбільш доцільні в організації соціального виховання;

  • аналітичні, необхідні для аналізу й оцінки процесів, явищ і результатів професійної діяльності фахівців, колег, своїх власних;

  • контрольно-оцінні, котрі передбачають наявність умінь здійснювати контроль, адекватно оцінювати власну діяльність та інших.

Виробнича соціально-педагогічна практика є логічним продовженням навчальної соціально-педагогічної практики на ІІ курсі й передбачає неперервність, послідовність і наступність процесу підготовки фахівця. Цей вид практики на ІV курсі є підсумковим етапом практичної підготовки майбутнього соціального педагога і триває 4 тижні у VІІ семестрі. Практика має забезпечити осмислення і актуалізацію студентами теоретичних знань про людину й суспільство, отриманих при вивченні дисциплін загальнокультурного, медико-біологічного, психолого-педагогічного і предметного блоків упродовж усіх років навчання. Важливими є акцентуація і практичне використання знань з навчальних курсів, передбачених для підготовки фахівця освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр”, зокрема: “Педагогіка”, “Соціальна педагогіка”, “Технології соціально-педагогічної роботи”, “Риторика”, “Реабілітаційна педагогіка”, “Методика роботи з неповносправними”, “Соціально-педагогічна робота у сфері дозвілля ” тощо.

Методика підготовки фахівців зі спеціальності “Соціальна педагогіка”, як і в інших вітчизняних та зарубіжних вузах, передбачає систему практики упродовж усього періоду навчання в університеті. Вона є невід’ємною частиною навчального процесу, оскільки покликана вирішувати ряд специфічних завдань:

  • адаптувати студента до реальних умов майбутньої професії,

  • створити умови для практичного застосування теоретичних знань,

  • формувати і вдосконалювати базові професійні навички і вміння,

  • діагностувати професійну придатність студента до соціально-педагогічної роботи,

  • забезпечити успішність майбутньої професійної діяльності.

Методологічною основою проектування практики є особистісно-діяльнісний підхід до процесу професійного становлення фахівця соціальної сфери.

Даний вид практики ставить і вирішує конкретні цілі і завдання. Передбачено раціональне суміщення аудиторного і практичного навчання, об’єднання їх у цілісний інтегративний навчальний план. Підсумком практики є проведення в рамках теми курсової або дипломної роботи соціально-педагогічного дослідження.