Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма 49-11.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
235.52 Кб
Скачать

Оцінювання роботи студентів-ПрактикАнтів

Критерії оцінювання:

Рівень успішного контактування і володіння технологіями переконання і навіювання прямо пропорційні успіху соціально-педагогічної діяльності.

Загальна оцінка роботи кожного студента є комплексною, яка враховує всі сторони його діяльності за період практики:

  • уміння спостерігати та аналізувати діяльність соціального педагога, заступника директора з виховної роботи, педагога-організатора, класного керівника, працівника соціальної служби;

  • уміння працювати з документацією на дітей, клієнтів соціальних служб, планами виховної роботи, робити аналіз і висновки на основі їх вивчення;

  • уміння проводити соціально-педагогічну діагностику;

  • уміння організовувати і проводити різноманітні форми соціально-педагогічної роботи з особами різних вікових та соціальних груп.

При оцінюванні практики враховується також ініціативність і творчість у роботі, своєчасність і якість представленої звітної документації.

Оцінка “відмінно” ставиться, коли:

  1. Аналітично-діагностичні завдання виконані самостійно, чітко, грамотно і у повному обсязі. У кінці кожного завдання зроблені узагальнення і висновки, в яких студент висвітлює своє бачення проблеми і стан вирішення її.

  2. Практичні завдання (анкетування, бесіда, лекція тощо) сплановані самостійно і творчо з використанням науково-методичної літератури у відповідності до вікових та соціальних особливостей аудиторії, структура заходу відповідає його меті. Захід проведено бездоганно: заплановані завдання виконані, мета досягнута, студент володіє методами і прийомами виховної роботи, мовлення практиканта бездоганне. При аналізі заходу обґрунтовано вибір мети, вказано шляхи підвищення ефективності та недоліки під час його проведення.

  3. Студент володіє високим рівнем культури міжособистісного спілкування, умінням встановлювати професійно-етичні стосунки з дітьми, батьками (особами, які їх заміняють), клієнтами соцслужби, колегами, методистами від закладу та університету, вміє встановлювати максимальний контакт з клієнтом.

Оцінка “добре” ставиться за таких умов, коли:

  1. Аналітико-діагностичні завдання виконані чітко, грамотно, у повному обсязі, але при допомозі методиста. У кінці кожного завдання зроблені узагальнення і висновки, в яких студент висвітлює своє бачення проблеми і стан вирішення її.

  2. Практичні завдання (анкетування, лекція, бесіда тощо) сплановані самостійно з використанням науково-методичної літератури у відповідності до вікових та соціальних особливостей аудиторії, але практикант користувався допомогою методиста чи учителя при розробці окреслених етапів заходу. Структура заходу відповідає його меті. Захід проведено добре: заплановані завдання виконані, мета досягнута. Аудиторія під час проведення заходу працює, але спостерігаються моменти неуважності, непевності практиканта. Студент володіє літературною мовою. При аналізі заходу обґрунтовано вибір мети, вказано шляхи підвищення ефективності та недоліки під час його проведення.

  3. Студент володіє належним рівнем культури міжособистісного спілкування, умінням встановлювати професійно-етичні стосунки з дітьми, батьками (особами, які їх заміняють), клієнтами соцслужби, колегами, методистами від закладу та університету.

Оцінка “задовільно” ставиться, коли:

  1. Аналітично-діагностичні завдання виконані повністю, але при допомозі методиста. В узагальненнях і висновках виконаних завдань студент допускає помилки.

  2. Розробка заходу здійснюється при повній допомозі методиста або вчителя. Практикант хоча і проявляє фактичні організаційні уміння, але при виконанні допускає помилки, недостатньо володіє аудиторією, забуває зробити підсумок заходу тощо. Мета заходу досягнута. Під час аналізу проведення заходу не чітко виділяються позитивні і негативні моменти, не обґрунтовуються шляхи вдосконалення заходу. Мова студента недосконала.

  3. Студент володіє недостатнім рівнем культури міжособистісного спілкування, умінням встановлювати професійно-етичні стосунки з дітьми, батьками (особами, які їх заміняють), клієнтами соцслужби, колегами, методистами від закладу та університету.

Оцінка “незадовільно” ставиться, коли:

Аналітично-діагностичні завдання виконані не повністю, при допомозі методиста. Узагальнення і висновки не зроблені. Розробка заходу здійснена за допомогою методиста. Під час заходу були суттєві помилки в його організації та проведенні. Мета заходу не досягнута. Студент не може проаналізувати недоліки заходу.Студент володіє низьким рівнем культури міжособистісного спілкування, не вміє встановлювати професійно-етичні стосунки з дітьми, батьками (особами, які їх заміняють), клієнтами соцслужби, колегами, методистами від закладу та університету.

Оцінка роботи студента на практиці є середнім арифметичним усіх оцінок за виконання аналітико-діагностичних і творчих завдань.