Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси все.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
455.17 Кб
Скачать
  1. Еволюція фінансів

Розглядаючи генезис фінансів, виділяють основні етапи їх розвитку , тобто їх еволюцію.

1 етап - нерозвинена форма; вона характер невиробничим характером фінансів, основна частина грош коштів витрачалася на військові цілі та майже не впливала на економіку. В умовах панування натурального господарства грші не виконували всіх ф-цій. Відповідно і фінанси, як с-ми грошових відносин, не мали загального характеру. Осн джерелами доходів держав були контрибуції, військова здобич, натуральні податки й особисті повинності.

Після другого великого сусп. розподілу праці ( на етапі розпаду цього сусп-ва) виникають тов.-грош відносини.

Особливістю 2 етапу еволюції фінансів була вузька сфера застосув тов.-грош відносин, адже фін с-ма складалася з однієї ланки – бюджетної – і кількість фін відносин обмежувалася.

З розподілом праці й виникненням товарного обміну з*яв майнова нерівність. Була потрібна сила, здатна захистити власність, припинити відкриту ворожнечу між класами. Нею стала держава. З виникненням держави у сусп-ві з*являється об*активна потреба у формуванні с-ми перерозподільчих відносин, котра з розвитком тов.-грош відносин набуває грошової, а потім фінансової форми.

Оскільки 3 етап формувався їз розвитком державності й подальшим розвитком тов.-грош відносин – виникла потреба у нових загальнодержавних фондах грошових коштів.

Для 20 ст характерні розвиток продуктивних сил, створ монополістичних об*єднань, розширення ф-цій капіталістичних держав. Держава не тільки забезп обороноздатність країни, охорону приватної власності на засоби в-ва, свободу підприємництва та порядок, але й бере участь у процесі в-ва, розподілу та викор сусп. продукту.

Після 2 світової війни значний розвиток одержали місцеві фінанси державних підприємств.

На сьогодні повсюди фінанси перебувають на 4 етапі. Це зумовлено розширенням структури фін с-ми, високим ступенем їх вливу на економіку, різноманітністю фін відносин.

  1. Сутність фінансів, їх характерні особливості та роль.

Фінанси – сукупність економ відносин, пов*яз з обміном, розподілом і перерозподілом у грош формі вартості ВВП, а в певних умовах і НД з метою форм фін ресурсів та створ фондів грош коштів суб*єктів госп та держави.

Фінанси це історична категорія, так як є продуктом еволюції сусп. відносин. Фінанси є об*єктивно існуючою категорією, оскільки впливає на в-во, розподіл, обмін і споживання. Фінанси є грошовою категорією – матеріальною основою фінансів є гроші. Фінанси є розподільчою категорією – прояв через розподільчу ф-цію фінансів. Фінанси беруть участь у формуванні та викор фондів грош коштів, а отже є і ресурсоутворюючою категорією.

Усі фін відносини є грошовими, але не всі грошові відносини є фінансовими. Об*єктами фін відносин є нац. багатство і ВВП. Суб*єктами фін відносин є юр та фіз. особи та держава.

Характерні ознаки фінансів:

  • Обмінно розподільчий характер;-Рух вартості від одного суб*єкта до іншого; -Грошова форма відносин;-Форм доходів і зд

видатків; -Еквівалентний характер обміну та розподілу і нееквівалентний характер перерозподілу.

Роль фінансів:

  • Забезп розподіл ВВП і фін потреби юр та фіз. осіб та держави;-Забезп кругообіг фін рес і тим самим безперервність відтвор в-ва;- Зд перерозподіл первинних і вторинних доходів між галузями, регіонами, соц. верствами насел, окрем юр та фіз. особами;-Вплив на інтереси суб*єктів розподільчих відносин, регул різні напрями соц.-економ розв-ку. ;-Відіграють провідну роль у с-мі економ методів керування економікю країни;-Утв с-му фін показників які відіграють роль показників стану розв-ку економ та соц. сфер сусп.-ва. ;-Забезп контроль між суб*єктами обмінно-розподільчих відносин.