Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси все.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
455.17 Кб
Скачать
  1. Фінансові категорії, їх зміст

Фін категорії – найб узагальнені і фундаментальні поняття, що відображають суттєві загальні властивості. Це окремі терміни, які є граничними за рівнем узагальненням і відображ об*активні, фундаментальні, абстрактні, найсуттєвіші поняття, фін теорії.

Витрати підприємства характер у грош, матер і нематер формах, вартісну оцінку госп діял, фін і соц. діял.

Доходи – загальна сума надходжень, отриманих від усіх видів діяльності в всіх формах.

Фінансові результати – це зіставлення регламентованих податковим законодавством валових доходів і валових витрат.

Фінансові ресурси п-ва – це сума коштів, спрямованих в основні та оборотні засоби п-ва.

Податки - фін відносини між державою і платниками податків з метою створ загальнодерж централізованого фонду грош коштів, необх для викон державою її функцій.

Бюджет – відносини, щодо формування на загальнодержавному і регіональному рівнях централізованих фондів, признач для реалізації ф-цій держави.

Функціонування сфери фінансів характер такими категоріями:

Держ доходи – сума коштів, що мобілізується державою на забезп своєї діяльності

Держ видатки – сума коштів, що витрач державою в процесі зд своєї діяльності

Держ кредит – сукупність відносин в яких держава виступає в ролі позичальника коштів, кредитора і гаранта.

  1. Поняття фінансової системи. Характеристика сфер та ланок фінансових відносин

За організаційно-інституційною структурою фінансова система — сукупність фінансових органів та інституцій, які здійснюють управління грошовими потоками та фондами грошових коштів.

За внутрішньою будовою фінансова система — сукупність відокремлених, але взаємопов'язаних сфер та ланок фінансових відносин, які мають певні особливості в мобілізації та використанні фінансових ресурсів, а також відповідний апарат управління та нормативно-правове забезпечення.

За рівнями фінансової с-ми фінансова система поділ на міжнародні фінанси ( світове господарство), держ фінанси (макроекономіка) фінанси суб*єктів господарювання (мікроекономіка), фінанси домогосподарств ( субмікроекономіка) що разом становлять фінансовий ринок ( забезепечуючу сферу).

Розрізняють національні фін с-ми, що відображу структуру фінансів окремих країн, та світові і регіональні фін с-ми країн світу чи окремого регіону.

Сферами фінансів є: фінанси суб*єктів господарювання, держ фінанси, міжнар фінанси, фінансовий ринок. Ланками державних фінансів є централізована ланка – бюджет держави, держ цільові фонди, держ кредит, та децентралізована ланка – фінанси підприємств держ сектора. Ланками міжар фінансів є міжнар розрахунки, фінанси міжнар організацій, міжнар фін інститути. Ланками фінансового ринку є кредитний, фондовий та валютний ринки. Самост ланками фін с-ми є фінанси домогосподарств і страхування.

Фінанси суб*єктів господарювання признач для забезп діял підприємств. Вони виступають базовою основою всієї фін с-ми, оскільки тут створ ВВП, який виступає об*єктом фін відносин.

Страхування відображу відносини з приводу формування і викор колективних страхових фондів. Тут зосередж діял страхових компаній. Фінанси домогосподарств – суку економ відносин з приводу форм руху і викор фондів грош коштів з метою забезп матер і соц. умов життя членів домогосподарства та їх відтворення.

Сфера держ фінансів характеризує фін діял держави. Держ фінанси відображ держ централізацію фін ресурсів та підприємницьку діял держ. Це основна сфера перерозподілу ВВП.

Міжнародні фінанси відображу рівень світ господарства і характер діял на цьому рівні як нац. суб*єктів господарювання так і держави.

Сфера фінансового ринку охоплює кругообіг фін ресурсів як специф товару. Кредитний ринок – с-ма економ взаємовідносин пов*яз з купівлею-продажем кредит ресурсів. Фондовий ринок – с-ма економ та правових відносин, пов*яз із випуском та обігом цінних паперів. Валютний ринок – с-ма економ та правових відносин між споживачами, продавцями валюти та державою з приводу куп-прод іноземних валют.