Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нагляду за додержанням законів при виконанні су....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Тема 1. Сутність нагляду, його значення у механізмі забезпечення конституційних прав і свобод людини.

Семінарське заняття (2 год).

План

  1. Основні риси нагляду.

  2. Правове та організаційне забезпечення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів.

  3. Загальні та спеціальні повноваження прокурора на цьому напрямі нагляду.

  4. Правові засоби прокурорського реагування, їх класифікація.

Контрольні питання.

  1. Назвіть специфічні риси нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів, що відрізняє його від інших напрямів прокурорського нагляду.

  2. Яке місце в організаційному забезпеченні нагляду займають накази Генерального прокурора України та інші відомчі нормативні документи ?

  3. Які повноваження прокурора належать до загальних, їх класифікація?

  4. Назвіть спеціальні повноваження прокурора та нормативно – правові джерела, якими вони передбачені.

  5. Що є спільним і відмінним у повноваженнях територіальних та спеціалізованих прокурорів?

Тема 2. Правове та організаційне забезпечення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів.

Практичне заняття (2 год).

План

  1. Нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян - конституційна функція прокуратури (п.4 ст. 121 Конституції України).

  2. Компетенція прокурора з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян (ст.ст. 5,44,45 Закону України „Про прокуратуру”.

  3. Міжнародно-правові норми і стандарти поводження із засудженими, їх застосування при здійсненні прокурорського нагляду.

Контрольні питання.

  1. Вимоги наказу Генерального прокурора України від 26 грудня 2005 року № 7гн,із змінами та доповненнями, внесеними наказами від 12 лютого 2007 року № 7гн-2 та від 10 січня 2009 року № 7гн-3 про організацію нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів.

  2. Підстави проведення прокурорських перевірок у місцях тримання затриманих, попереднього ув’язнення та виконання покарань.

  3. Періодичність проведення прокурорських комплексних перевірок у місцях тримання затриманих, попереднього ув’язнення та виконання покарань.

  4. Підготовчі дії прокурора до проведення цільових (тематичних) та комплексних перевірок.

Розділ 2. Прокурорський нагляд за додержанням законів при застосуванні заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

Тема 3. Прокурорський нагляд за додержанням законів в ізоляторах тимчасового тримання і кімнатах для затриманих та доставлених чергових частин органів внутрішніх справ.

Семінарське заняття (2 год). Практичні заняття (4год.)

План

  1. Правове та організаційне забезпечення прокурорського нагляду. Суб’єкти наглядової діяльності.

  2. Підготовка прокурора до комплексних перевірок, їх періодичність та основні етапи. Тактика і методика прокурорського нагляду.

  3. Особливості прокурорського нагляду за додержанням законів в:

а) ізоляторах тимчасового тримання органів внутрішніх справ і

Служби безпеки України (ІТТ);

б) кімнатах для затриманих та доставлених чергових частин органів

внутрішніх справ (КЗД).

  1. Реагування прокурора на виявлені порушення законів.