Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нагляду за додержанням законів при виконанні су....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

§ 1. Програма навчальної дисципліни

«Прокурорський нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів»

Програма навчальної дисципліни – це нормативний документ, що визначає роль і місце навчального предмета в системі підготовки фахівців, цілі його вивчення, перелік тем навчального матеріалу, форми організації навчального процесу. Програми навчальної дисципліни забезпечують професійну підготовку фахівців. Їх мета – забезпечити цілісне оволодіння навчальним матеріалом, необхідним для успішного виконання професійної діяльності, запобігти можливому дублюванню, урахувати міжпредметні зв’язки, визначаючи послідовність вивчення навчальних предметів.

На кожний предмет розробляється окрема програма навчальної дисципліни. Вона повинна відповідати основним положенням освітньо-професійної програми та навчальному плану вищого навчального закладу.

Розділ I. Загальні засади прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів

ТЕМА №1. Сутність нагляду і його значення в механізмі забезпечення конституційних прав і свобод людини

Сутність і завдання, предмет і об’єкти нагляду, його специфічні риси. Суб’єкти наглядової діяльності. Правовий статус спецпрокуратур. Нагляд як самостійна галузь прокурорської діяльності. Місце і роль нагляду серед інших видів прокурорської діяльності. Вплив прокурорського нагляду на кримінально-виконавчу політику держави і законодавство. Прокурорський нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів як навчальна дисципліна, її місце серед інших дисциплін і взаємозв’язок з ними.

Повноваження прокурора: загальні і спеціальні. Компетенція керівника, інших працівників галузевих підрозділів Генеральної прокуратури України, прокуратур АРК та областей. Повноваження з даного напряму діяльності прокурорів АРК, областей, міст Києва і Севастополя. Повноваження міськрайпрокурорів та прокурорів з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах. Спільне і відмінне в їх компетенції.

ТЕМА №2. Правове та організаційне забезпечення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів

Суть поняття. Значення та загальні засади організації роботи з даного напряму нагляду в прокуратурах різного рівня. Основні організаційно-управлінські чинники та їх роль в оптимізації прокурорської діяльності: розподіл обов’язків, планування, аналітична робота, службові наради, контроль за здійсненням нагляду та оцінка його ефективності. Функціональні обов’язки керівників прокуратур відповідного рівня, керівників структурних підрозділів, старших помічників (помічників) та зональних прокурорів, міських, районних і прирівняних до них прокурорів. Вимоги наказу Генерального прокурора України № 7гн-2005, із змінами і доповненнями, внесеними наказами № 7гн-2 -2007 і № 7гн-3- 2009 щодо організації і здійснення нагляду. Організація контролю за дотриманням планової дисципліни.

Законодавче закріплення правових підстав здійснення нагляду і повноважень прокурора з цього напряму діяльності в Конституції України, Законах України: «Про прокуратуру», «Про міліцію», «Про попереднє ув’язнення», «Про оперативно-розшукову діяльність», у Кримінальному, Кримінально-процесуальному та Кримінально-виконавчому кодексах України, інших законодавчих і відомчих нормативних актах. Накази Генерального прокурора України, їх значення і зміст. Роль міжнародно-правових актів у правовому забезпечені прокурорського нагляду.

ТЕМА №3. Правові засоби прокурорського нагляду та їх класифікація

Правові засоби прокурорського нагляду: види, порядок і способи реалізації. Класифікація засобів: - за метою та спрямованістю наглядової діяльності; - за характером дії та формою вираження; - за суб’єктом застосування та способом реалізації; - за рівнем імперативності або можливістю чи способом оскарження.

Перевірка – основний засіб прокурорського нагляду. Підготовка до перевірок, їх види та основні етапи. Підстави проведення та періодичність комплексних перевірок у місцях тримання затриманих, попереднього ув’язнення та виконання покарань. Витребування, вимога та вказівка прокурора. Санкція прокурора, погодження з ним певних дій та рішень. Законодавче забезпечення обов’язковості законних вимог прокурора. Методика і тактика прокурорського нагляду.

ТЕМА №4. Історичні витоки та основні етапи розвитку прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів

Основні етапи розвитку і становлення нагляду. Характерні риси нагляду в період перебування України у складі Російської імперії. Особливості цього нагляду за часів радянської влади та в незалежній Україні. Чинники, що визначають завдання, стратегію та зміст цього специфічного нагляду залежно від історичних умов та розвитку державності. Еволюція прокурорської системи, структури прокуратур та повноважень прокурора з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів. Сучасні тенденції нагляду на цьому напрямі прокурорської діяльності.