Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нагляду за додержанням законів при виконанні су....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Розділ II. Прокурорський нагляд за додержанням законів при застосуванні заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян

ТЕМА №1. Нагляд за додержанням законів в ізоляторах тимчасового тримання та кімнатах для затриманих і доставлених чергових частин органів внутрішніх справ

Сутність, мета, завдання, організаційне та правове забезпечення нагляду при поміщенні та триманні осіб у кімнатах для затриманих і доставлених, ІТТ органів внутрішніх справ та Служби безпеки України. Суб’єкти наглядової діяльності. Підготовка прокурора до комплексних перевірок, їх періодичність. Питання, що підлягають з’ясуванню прокурором під час перевірки: відповідність приміщень ІТТ та кімнат для затриманих і доставлених органів внутрішніх справ технічним вимогам; законність тримання в них затриманих; додержання вимог закону щодо ізоляції та роздільного тримання різних категорій осіб, їх прав, умов тримання; своєчасність направлення ув’язнених із ІТТ до слідчих ізоляторів; законність і обґрунтованість застосування заходів заохочення та стягнення; відповідність чинному законодавству наказів, розпоряджень та постанов начальника установи; додержання встановленого порядку залучення до праці осіб, які тримаються в ІТТ, розгляду та вирішення скарг і заяв та їх звільнення.

ТЕМА №2. Нагляд за додержанням законів у приймальниках-розподільниках для осіб, затриманих за бродяжництво, спеціальних приймальниках для осіб, підданих адміністративному арешту, а також у пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні

Мета і завдання нагляду. Суб’єкти наглядової діяльності відповідно до галузевого наказу Генерального прокурора України № 7гн. Підстави і порядок реалізації повноважень міськрайпрокурорів з цього виду нагляду. Правові підстави здійснення нагляду. Періодичність прокурорських перевірок. Витребування від адміністрації установи відповідних довідок. Ознайомлення із записами у журналі реєстрації осіб, затриманих за бродяжництво, підданих адмінарешту та доставлених до пунктів тимчасового перебування іноземців і осіб без громадянства, а також із постановами про поміщення, протоколами огляду доставлених осіб, справами на поміщених осіб, записами у книгах інспекторських перевірок і обстежень установи, обліку правопорушень, заяв і повідомлень про вчинені злочини, актами вилучення заборонених предметів, матеріалами перевірок за такими фактами та скаргами.

Питання, що підлягають перевірці: законність тримання осіб у спецустановах; забезпечення їх прав, умов тримання і режимних вимог; додержання законодавства про запобігання захворюванню на туберкульоз; переведення осіб до ІТТ чи слідчого ізолятора (далі – СІЗО); використанням праці осіб зазначених категорій; проведення паспортизації; дотримання підстав і порядку звільнення.

ТЕМА №3. Нагляд за додержанням законів у слідчих ізоляторах Державного департаменту України з питань виконання покарань

Сутність, мета та завдання, організаційне і правове забезпечення нагляду. Особливості підготовки прокурора до проведення перевірки. Методика і тактика перевірки. Використання найбільш ефективних правових засобів, методів, способів і прийомів. Реалізація прокурором загальних і спеціальних повноважень.

Здійснення комплексних перевірок та їх періодичність. Законність поміщення та тримання осіб у СІЗО. Додержання вимог законів щодо прав осіб, взятих під варту, їх матеріально-побутового, медичного забезпечення і харчування, ізоляції та роздільного тримання різних категорій, охорони й особистої безпеки. Законність: наказів, розпоряджень та постанов начальника СІЗО; застосування дисциплінарних стягнень; залучення до праці осіб, взятих під варту; надання прогулянок і побачень; одержання передач, посилок, грошових переказів; розгляду та вирішення заяв і скарг; організації особистого прийому ув’язнених; засуджених; застосування спеціальних засобів.

Дотримання порядку відвідування слідчого ізолятора службовими та іншими особами. Законність визначення засудженим виправної колонії. Своєчасність направлення засуджених із слідчих ізоляторів до виправних колоній. Законність залишення засуджених у слідчому ізоляторі для роботи з господарського обслуговування та застосування до них умовно-дострокового звільнення від покарання або заміни невідбутої частини покарання більш м’яким. Законність звільнення із слідчого ізолятора. Стан дисципліни серед персоналу слідчих ізоляторів. Додержання вимог законів при проведенні ОРД.

Особливості прокурорського нагляду в дільницях СІЗО на території виправних колоній.

ТЕМА №4. Прокурорський нагляд за додержанням законів у психіатричних закладах із суворим та посиленим наглядом при застосуванні судом примусових заходів медичного характеру, а також у міжобласних центрах і відділеннях стаціонарної експертизи для осіб, які тримаються під вартою

Завдання прокурорського нагляду та його організаційно-правове забезпечення. З’ясування: підстав організації в медичному закладі відділення з посиленим наглядом або центру стаціонарної судово-психіатричної експертизи; чи відповідає статус медичного закладу і його персонал вимогам закону. Законність поміщення осіб у психіатричні заклади із суворим та посиленим наглядом при застосуванні судом примусових заходів медичного характеру, розміщення їх у відділеннях (палатах) залежно від психічного стану та ступеня суспільної небезпечності. Забезпечення: належної охорони та режиму тримання; захисту прав і законних інтересів осіб зазначеної категорії; відповідного лікування та контролю за ним. Додержання періодичності комісійного огляду осіб, підданих примусовим заходам медичного характеру, порядку доступу на територію і в лікувальні відділення психіатричних закладів, ведення і збереження документації на хворих та ознайомлення з нею. Своєчасність припинення, зміни або продовження застосування призначених судом примусових заходів медичного характеру. Додержання адміністрацією психіатричних закладів обов’язкових вимог щодо сповіщення про втечу або смерть особи, яка піддана примусовим заходам медичного характеру, відповідних органів, передачу матеріалів про вчинення нею нових злочинів правоохоронним органам, направлення особи, щодо якої припинено примусові заходи судом, у розпорядження судово-слідчих органів.

Законність поміщення і тримання осіб, які перебувають під вартою і направлені для проведення стаціонарної судово-психіатричної експертизи у міжобласні центри (відділення) стаціонарної експертизи. Забезпечення адміністрацією цих закладів прав осіб зазначеної категорії, їх охорони, режимних вимог та придатності приміщень для їх тримання. Додержання органами внутрішніх справ порядку охорони приміщень і територій експертних установ, а також режиму тримання зазначеної категорії осіб.