Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нагляду за додержанням законів при виконанні су....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Тема 5. Прокурорський нагляд за додержанням законів у слідчих ізоляторах Державного департаменту України з питань виконання покарань

Семінарське заняття (2 год). Практичні заняття (4 години).

План

  1. Правове та організаційне забезпечення прокурорського нагляду.

  2. Особливості підготовки прокурора до перевірки у слідчому ізоляторі.

  3. Правові підстави та порядок залучення прокурором спеціалістів до комплексної перевірки у слідчому ізоляторі та дільницях слідчих ізоляторів на території виправних колоній.

  4. Питання, що підлягають з’ясуванню прокурором під час перевірки у СІЗО.

Контрольні питання

  1. Якими нормативно-правовими актами керується прокурор при здійсненні нагляду у слідчому ізоляторі?

  2. У чому полягає особливість правового статусу іноземця, поміщеного у слідчий ізолятор?

  3. Які категорії осіб можуть триматися в слідчих ізоляторах?

  4. Особливий характер підготовки прокурора до перевірки у слідчому ізоляторі.

  5. Які правові підстави створення дільниць слідчих ізоляторів на території виправних колоній?

  6. Які особливості повноважень прокурора при здійсненні нагляду у слідчих ізоляторах?

Задача №1

Під час перевірки до прокурора звернувся взятий під варту неповнолітній Іванов О.М., який висловив незадоволення тим, що в камері, в яку його помістили, знаходяться двоє дорослих осіб, і попросив перевести його до камери для осіб його віку, у чому йому начальником СІЗО відмовлено. Чи є підстави для вжиття заходів прокурорського реагування, якщо так, то які саме?

Задача №2

Під час перевірки до прокурора звернувся звільнений з - під варти СІЗО м. Києва Седов В.Б. з проханням надати йому грошову допомогу для проїзду до м. Козятина, Вінницької області, оскільки на його особистому рахунку немає грошей. Начальником СІЗО йому в цьому відмовлено, мотивуючись тим, що до Козятина можна доїхати електропотягом (150 км) з приміського вокзалу. Чи правомірні дії начальника СІЗО? Чи необхідно вживати заходи прокурорського реагування, якщо так, то які саме?

Задача №3

Під час перевірки прокурором встановлено, що підозрюваному Сидорову І.П., який тримається у СІЗО, родичі передали переносний телевізор кольорового зображення, відеоприставку та магнітофон з набором касет. Однак відеоприставку та магнітофон з касетами повернуто, а телевізор прийнято і передано у камеру де тримався Сидоров І.П. Після побачення з родичами Сидоров І.П. звернувся із скаргою до начальника СІЗО щодо повернення вказаних речей родичам. Чи є підстави для вжиття заходів прокурорського реагування?

Задача №4

На побачення до взятого під варту Селіхова М.П. прибули родичі. Але в побаченні і прийнятті передачі їм відмовлено. Представник адміністрації СІЗО у кімнаті для прибулих об’явив родичам Селіхова М.П., а також іншим особам, які також прибули на побачення, що сьогодні з 8 годин у СІЗО встановлено “Особливий режим”. Родичі ув’язнених звернулись із скаргою до прокурора? Чи необхідно вживати заходи прокурорського реагування, якщо так, то які саме?

Задача №5

Під час перевірки до прокурора із скаргою звернувся обвинувачений Попов В.П. з приводу відмови йому начальником СІЗО у побаченні з родичами. Які підстави надання побачень із родичами особам, взятим під варту? Чи необхідно вживати заходи прокурорського реагування, якщо так, то які саме?

Задача №6

Обвинувачений Сидоров М.О. щодо якого, як запобіжний захід, обрано взяття під варту, по прибутті в СІЗО підданий обшуку. В туфлі під стелькою були виявлено дві купюри по 100 грн., а у складці штанів ланцюжок з хрестиком жовтого металу. Гроші та ціпочка були вилучені. Роз’ясніть Сидорову М.О. вимоги режиму у місцях попереднього ув’язнення. Дайте відповідь, щодо подальших дії адміністрації СІЗО щодо вилучених цінностей.