Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нагляду за додержанням законів при виконанні су....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

1. Загальні положення.

1.1.Завдання прокурорського нагляду за додержанням законів при застосуванні примусових заходів медичного характеру та примусового лікування.

1.2. Поняття стаціонарної судово-психіатричної експертизи.

1.3. Правове та організаційне забезпечення прокурорського нагляду за додержанням законів у психіатричних лікарнях (відділеннях, центрах) при застосуванні примусових заходів медичного характеру та проведенні стаціонарної судово-психіатричної експертизи.

2. Організація та проведення перевірок.

2.1.Підготовка до перевірок.

2.2. Проведення перевірок додержання законів у психіатричних закладах, в яких застосовуються примусові заходи медичного характеру. Законність та підстави госпіталізації неосудних до цих лікарень та направлення осіб, яким обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту, до відділень (центрів) лікарень для проведення стаціонарної судово-психіатричної експертизи. Порядок виписки осіб із психіатричних закладів.

2.3.Особливості перевірок додержання законності у психіатричній лікарні з суворим наглядом.

2.4.Особливості перевірок додержання законності у відділеннях психіатричних лікарень з посиленим наглядом.

2.5.Проведення перевірок додержання законів у міжобласних центрах (відділеннях) стаціонарної судово - психіатричної експертизи осіб, які тримаються під вартою.

3. Оформлення результатів перевірок та заходи реагування прокурора на виявлені порушення закону.

3.1.Внесення прокурором документів реагування на усунення виявлених порушень закону та контроль за їх реалізацією.

3.2.Складання довідок за результатами прокурорських перевірок.

Контрольні питання

1. Завдання прокурорського нагляду, його правове та організаційне забезпечення.

2. З’ясування підстав організації в медичному закладі відділення з посиленим наглядом або центру стаціонарної судово-психіатричної експертизи. Чи відповідає статус медичного закладу і його персоналу вимогам закону.

3. Законність поміщення осіб у психіатричні заклади із суворим та посиленим наглядом при застосуванні судом примусових заходів медичного характеру, розміщення їх у відділеннях (палатах) залежно від психічного стану, ступеню суспільної небезпечності.

4. Забезпечення: належної охорони та режиму тримання; захисту прав і законних інтересів осіб зазначеної категорії; відповідного лікування та контролю за ним.

5. Додержання періодичності комісійного огляду осіб, підданих примусовим заходам медичного характеру, порядку доступу на територію і в лікувальні відділення психіатричних закладів, ведення і збереження документації на хворих та ознайомлення з нею.

6. Своєчасність припинення, зміни або продовження застосування призначених судом примусових заходів медичного характеру.

7. Додержання адміністрацією психіатричних закладів обов’язкових вимог щодо сповіщення про втечу або смерть особи, яка піддана примусовому лікуванню, відповідних органів, передачу матеріалів про вчинення нею нових злочинів правоохоронним органам, направлення особи, щодо якої припинено примусові заходи судом, у розпорядження судово-слідчих органів.

8. Законність поміщення і тримання осіб, які перебувають під вартою і направлені для проведення стаціонарної судово-психіатричної експертизи у міжобласні центри і відділення стаціонарної експертизи.

9. Забезпечення адміністрацією міжобласних центрів і відділень прав осіб зазначеної категорії, їх охорони, режимних вимог та придатності приміщень для їх тримання.