Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нагляду за додержанням законів при виконанні су....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Рекомендовані джерела

Основні: 1–5, 24, 28, 70, 74, 88-89, 92, 99, 113.

Додаткові: 1, 41, 53-54, 57-59, 68.

ТЕМА №4. Нагляд за додержанням законів органами місцевого самоврядування, виконавчої влади, спостережними комісіями, піклувальними радами та службами у справах дітей

1. Реагування прокурора на виявлені порушення законів.

Рекомендовані джерела

Основні: 11-12, 20, 24, 57, 68, 72, 88-89.

Додаткові: 11-12, 25, 54-55, 57, 59-60.

Тема 5. Зміст і структура довідок за результатами перевірок та актів прокурорського реагування на виявлені порушення законів

1. Довідка за результатами перевірок: її зміст та структура.

2. Вибір прокурором оптимальних форм реагування на виявлені порушення.

3. Види актів прокурорського реагування. Їх зміст, структура та форма.

4. Вимоги до документів прокурорського реагування.

5. Порядок підготовки і направлення їх для розгляду.

6. Строки розгляду актів прокурорського реагування та участь прокурорів у їх розгляді.

7. Контроль за розглядом цих документів та наслідки несвоєчасного розгляду чи невжиття заходів до усунення виявлених порушень.

8. Аналіз якості та юридичної обґрунтованості актів прокурорського реагування.

Рекомендовані джерела

Основні: 24, 88.

Додаткові: 11-12, 25, 28, 59.

§ 7. Контрольні питання для перевірки знань

ТА ПІДГОТОВКИ ЕКЗАМЕНАЦІЙНИХ БІЛЕТІВ

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«Прокурорський нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів»

  1. Нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян – конституційна функція прокуратури.

  2. Сутність нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів, його значення в механізмі забезпечення конституційних прав і свобод людини.

  3. Мета і завдання нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів.

  4. Предмет і об’єкти нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів.

  5. Суб’єкти нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів.

  6. Специфічні риси нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів.

  7. Вплив прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах на кримінально-виконавчу політику держави та законодавство.

  8. Чинники, що визначають стратегію, основні напрями і розвиток прокурорського нагляду за одержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах.

  9. Співвідношення нормативної дисципліни «Прокурорський нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів» з іншими навчальними дисциплінами.

  10. Історичні витоки прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів.

  11. Характерні риси нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів у роки перебування України в складі Російської імперії.

  12. Характерні риси нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів у радянський період.

  13. Сучасні тенденції нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів.

  14. Міжнародно-правові норми і стандарти поводження із засудженими, їх вплив на стан прокурорського нагляду.

  15. Правове забезпечення прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах.

  16. Організаційна та функціональна роль керівника галузевого підрозділу з питань забезпечення нагляду та контролю за роботою підпорядкованих прокуратур.

  17. Роль зонального прокурора в забезпеченні нагляду та контролю, його компетенція.

  18. Повноваження прокурора з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів: загальні та спеціальні.

  19. Повноваження спецпрокурорів з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах.

  20. Повноваження міськрайпрокурорів з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів.

  21. Спільне та відмінне в повноваженнях прокурорів територіальних та спеціалізованих прокуратур з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах.

  22. Правові засоби прокурорського нагляду, їх класифікація.

  23. Класифікація засобів прокурорського нагляду за метою та спрямованістю наглядової діяльності.

  24. Класифікація засобів прокурорського нагляду за характером дії та формою вираження.

  25. Класифікація засобів прокурорського нагляду за суб’єктом застосування та способом реалізації.

  26. Класифікація засобів прокурорського нагляду за рівнем імперативності або за можливістю чи способами оскарження та галуззю прокурорської діяльності.

  27. Методика і тактика нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів.

  28. Законодавче забезпечення обов’язковості виконання законних вимог прокурора.

  29. Вимоги наказів Генерального прокурора України від 26 грудня 2005 року № 7гн, від 12 лютого 2007 року № 7гн-2 та від 10 січня 2009 року № 7гн-3 щодо організації нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів.

  30. Накази Генерального прокурора України від 26 грудня 2005 року № 7гн, від 12 лютого 2007 року № 7гн-2 та від 10 січня 2009 року № 7гн-3: значення і зміст.

  31. Підстави проведення прокурорських перевірок у місцях тримання затриманих, попереднього ув’язнення та виконання покарань.

  32. Періодичність проведення прокурором комплексних перевірок у місцях тримання затриманих, попереднього ув’язнення та виконання покарань.

  33. Підготовчі дії прокурора до проведення комплексних перевірок.

  34. Правове забезпечення нагляду за додержанням законів у кімнатах для затриманих та доставлених чергових частин органів внутрішніх справ.

  35. Нагляд за додержанням законів при поміщенні осіб до кімнат для затриманих та доставлених чергових частин органів внутрішніх справ.

  36. Нагляд за додержанням законів під час тримання осіб в кімнатах для затриманих та доставлених чергових частин органів внутрішніх справ.

  37. Правове та організаційне забезпечення здійснення прокурорського нагляду в ІТТ органів внутрішніх справ.

  38. Правове та організаційне забезпечення здійснення прокурорського нагляду в ІТТ Служби безпеки України.

  39. Питання, що підлягають з’ясуванню прокурором при проведенні комплексної перевірки в ІТТ.

  40. Нагляд за додержанням законів при прийомі і поміщенні окремих категорій осіб в ІТТ.

  41. Нагляд за додержанням умов тримання в ІТТ.

  42. Нагляд за додержанням вимог режиму в ІТТ.

  43. Нагляд за додержанням законів під час звільнення затриманих і взятих під варту осіб з ІТТ.

  44. Організація нагляду за додержанням конституційних прав громадян, затриманих за підозрою у занятті бродяжництвом, під час їх тримання у приймальниках-розподільниках органів внутрішніх справ.

  45. Нагляд за додержанням прав громадян під час їх тримання у приймальниках-розподільниках для осіб, затриманих за бродяжництво.

  46. Здійснення нагляду за додержанням вимог закону при звільненні громадян з приймальника-розподільника для осіб, затриманих за бродяжництво.

  47. Організація нагляду за додержанням законів у спеціальних приймальниках для тримання осіб, підданих адміністративному арешту.

  48. Питання, що підлягають з’ясуванню прокурором при проведенні перевірки у спецприймальниках для тримання осіб, підданих адміністративному арешту.

  49. Мета і завдання прокурорського нагляду за додержанням законів у слідчих ізоляторах та його особливі риси.

  50. Організаційні і правові основи прокурорського нагляду за додержанням законів у СІЗО.

  51. Перевірка прокурором законності тримання осіб, взятих під варту.

  52. Перевірка прокурором законності тримання інших категорій осіб у СІЗО.

  53. Нагляд за додержанням вимог закону щодо ізоляції та роздільного тримання різних категорій осіб у СІЗО.

  54. Нагляд за додержанням вимог закону щодо матеріально-побутового забезпечення та медико-санітарного обслуговування осіб, які тримаються в СІЗО.

  55. Прокурорський нагляд за додержанням адміністрацією СІЗО порядку надання побачень, отримання посилок особами, взятими під варту.

  56. Перевірка прокурором законності і обґрунтованості застосування дисциплінарних стягнень до осіб, взятих під варту.

  57. Перевірка прокурором законності наказів, розпоряджень та постанов начальника СІЗО.

  58. Нагляд за додержанням законів при залученні до праці осіб, взятих під варту.

  59. Нагляд за додержанням законів, що регулюють порядок розгляду та вирішення адміністрацією СІЗО заяв і скарг осіб, взятих під варту, та засуджених.

  60. Перевірка прокурором законності застосування адміністрацією місця попереднього ув’язнення заходів фізичного впливу і спеціальних засобів.

  61. Перевірка прокурором законності залишення засуджених у слідчих ізоляторах для робіт з господарського обслуговування.

  62. Нагляд за додержанням порядку звільнення осіб із слідчого ізолятора.

  63. Перевірка прокурором законності визначення засудженим виду виправної колонії та своєчасності направлення їх для відбування покарання.

  64. Роль прокурора в попередженні злочинів та інших правопорушень серед персоналу місць попереднього ув’язнення.

  65. Нагляд за додержанням прав іноземних громадян і осіб без громадянства при їх поміщенні та триманні в місцях тримання затриманих і попереднього ув’язнення.

  66. Особливості прокурорського нагляду за додержанням прав неповнолітніх, які тримаються в місцях тримання затриманих та попереднього ув’язнення.

  67. Особливості прокурорського нагляду за додержанням прав жінок, які тримаються в місцях тримання затриманих та попереднього ув’язнення.

  68. Повноваження прокурора при здійсненні нагляду в місцях попереднього ув’язнення.

  69. Прокурорський нагляд за додержанням законів у пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні.

  70. Організаційне та правове забезпечення здійснення прокурорського нагляду щодо тримання осіб у психіатричних закладах із суворим і посиленим наглядом при застосуванні судом примусових заходів медичного характеру, а також у міжобласних центрах (відділеннях) стаціонарної судово-психіатричної експертизи для осіб, які тримаються під вартою.

  71. Здійснення нагляду щодо тримання осіб у психіатричних закладах із суворим і посиленим наглядом при застосуванні судом примусових заходів медичного характеру.

  72. Нагляд за додержанням законів під час тримання осіб у міжобласних центрах і відділеннях стаціонарної судово-психіатричної експертизи для осіб, які тримаються під вартою.

  73. Нагляд за додержанням законів у регіональних підрозділах Міністерства охорони здоров’я, які організують виконання судових рішень про застосування примусових заходів медичного характеру.

  74. Нагляд за додержанням законів при зверненні судами вироків та інших судових рішень до виконання.

  75. Правові основи прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні покарання у виді штрафу.

  76. Організація прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні покарання у виді штрафу.

  77. Перевірка прокурором додержання законів при виконанні покарання у виді штрафу.

  78. Перевірка прокурором законності і повноти вжитих державним виконавцем заходів для забезпечення виконання покарання у виді штрафу.

  79. Організаційне забезпечення прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні покарання у виді конфіскації майна.

  80. Нагляд за додержанням законів, що регулюють порядок виконання покарання у виді конфіскації майна.

  81. Нагляд за додержанням законів при реалізації державним виконавцем повноважень щодо виявлення, арешту та звернення стягнення на кошти і майно боржника.

  82. Нагляд за додержанням законів, що регулюють порядок оцінки та реалізації державними виконавцями майна боржника.

  83. Методика перевірки прокурором вимог законів, що регулюють підстави і порядок закінчення виконавчого провадження щодо штрафу і конфіскації майна.

  84. Нагляд за додержанням законів щодо повноти та своєчасного перерахування стягнутих з боржників коштів до відповідних бюджетів.

  85. Нагляд за додержанням законів органами Державної виконавчої служби щодо виконання покарань у виді штрафу і конфіскації майна.

  86. Організація нагляду за додержанням законів при виконанні покарань у виді громадських та виправних робіт.

  87. Нагляд за додержанням встановленого законом порядку звернення до виконання вироків щодо осіб, засуджених до громадських чи виправних робіт.

  88. Нагляд за додержанням кримінально-виконавчими інспекціями встановленого порядку прийняття вироків до виконання.

  89. Нагляд за додержанням вимог закону щодо розшуку осіб, які ухиляються від виконання покарань у виді громадських чи виправних робіт.

  90. Нагляд за додержанням законів щодо порядку і умов виконання громадських робіт.

  91. Нагляд за додержанням законів при виконанні покарання у виді виправних робіт.

  92. Нагляд за додержанням законів щодо обчислення строку покарань у виді громадських і виправних робіт.

  93. Нагляд за додержанням законів при проведенні відрахувань із заробітку засуджених до виправних робіт.

  94. Нагляд за додержанням законів при застосуванні заходів заохочення і стягнення щодо осіб, засуджених до виправних робіт.

  95. Нагляд за додержанням законів при проведенні індивідуально-профілактичної роботи за місцем проживання та праці засуджених до громадських чи виправних робіт.

  96. Нагляд за додержанням законів при звільненні засуджених до громадських чи виправних робіт від відбування покарання.

  97. Нагляд за додержанням законів, що регулюють порядок здійснення контролю за поведінкою осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням.

  98. Нагляд за додержанням законів щодо здійснення контролю за поведінкою звільнених від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років.

  99. Особливості здійснення прокурорського нагляду при виконанні покарання у виді службових обмежень для військовослужбовців.

  100. Нагляд за додержанням законів при виконанні покарання у виді позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу.

  101. Нагляд за додержанням законів при виконанні покарання у виді арешту.

  102. Особливості нагляду за додержанням законів при відбуванні арешту засудженими військовослужбовцями.

  103. Нагляд за додержанням законів у діяльності КВІ щодо організації виконання покарання у виді обмеження волі.

  104. Нагляд за додержанням законів щодо порядку і умов відбування покарання у виді обмеження волі.

  105. Нагляд за додержанням законів щодо умов праці засуджених до обмеження волі.

  106. Нагляд за додержанням законів щодо застосування заходів заохочення і стягнення до осіб, засуджених до обмеження волі.

  107. Нагляд за додержанням законів при виконанні покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні засуджених військовослужбовців.

  108. Нагляд за додержанням законів щодо залучення до праці, проведення військового навчання та соціально-виховної роботи із військовослужбовцями, які тримаються в дисциплінарному батальйоні.

  109. Прокурорський нагляд за законністю надання засудженим короткочасних виїздів за межі установи.

  110. Організація нагляду за додержанням законів при виконанні покарання у виді позбавлення волі.

  111. Нагляд за додержанням законів щодо прийняття та тримання засуджених до позбавлення волі в структурних дільницях виправних і виховних колоній.

  112. Нагляд за додержанням законів, що регулюють зміну умов тримання та переведення засуджених до позбавлення волі.

  113. Нагляд за додержанням вимог законів про матеріально-побутове і медико-санітарне забезпечення осіб, позбавлених волі.

  114. Нагляд за додержанням вимог законів щодо охорони та режиму тримання засуджених до позбавлення волі.

  115. Особливості нагляду за додержанням умов відбування покарання у виправній колонії мінімального рівня безпеки.

  116. Особливості нагляду за додержанням умов відбування покарання у виправній колонії середнього рівня безпеки.

  117. Особливості нагляду за додержанням умов відбування покарання у колонії максимального рівня безпеки.

  118. Нагляд за додержанням законів щодо залучення до праці, її оплати та проведення відрахувань із заробітку засуджених до позбавлення волі.

  119. Нагляд за додержанням законів, що регулюють робочий час, час відпочинку, охорону праці і техніку безпеки в УВП.

  120. Питання, що підлягають з’ясуванню прокурором під час перевірки дотримання адміністрацією виправних та виховних колоній порядку застосування до засуджених заходів заохочення і стягнення.

  121. Нагляд за додержанням вимог закону про проведення з засудженими до позбавленні волі виховної роботи, організації їх загальноосвітнього і професійно-технічного навчання.

  122. Перевірка прокурором законності наказів і розпоряджень адміністрації УВП.

  123. Нагляд за додержанням адміністрацією УВП законів про відшкодування збитків, завданих злочинами.

  124. Перевірка прокурором законності застосування до осіб, позбавлених волі, заходів фізичного впливу, спеціальних засобів і зброї.

  125. Особливості нагляду за додержанням законів при виконанні покарання у виді довічного позбавлення волі.

  126. Особливості нагляду за додержанням законів при відбуванні покарання у виді позбавлення волі засудженими жінками.

  127. Особливості нагляду за додержанням законів при відбуванні покарання у виді позбавлення волі неповнолітніми.

  128. Перевірка прокурором додержання адміністрацією УВП вимог закону щодо умовно-дострокового звільнення засуджених від покарання.

  129. Перевірка прокурором додержання адміністрацією УВП вимог закону щодо заміни засудженим невідбутої частини покарання більш м’яким.

  130. Прокурорський нагляд за додержанням оперативними підрозділами органів і установ ДДУПВП вимог Закону «Про ОРД».

  131. Перевірка прокурором додержання в УВП законодавства про охорону навколишнього природного середовища та санітарно-епідеміологічного благополуччя.

  132. Перевірка прокурором додержання в установах виконання покарань законів про охорону державної власності.

  133. Нагляд за додержанням законів у діяльності спостережних комісій по забезпеченню прав засуджених і звільнених та участі в роботі органів і установ виконання покарань.

  134. Нагляд за додержанням законів в ДДУПВП та його територіальних органах.

  135. Нагляд за додержанням законів при реалізації органами місцевого самоврядування та виконавчої влади своїх повноважень у сфері виконання покарань.

  136. Перевірка прокурором законності звільнення засуджених від відбування покарання.

  137. Перевірка прокурором законності дострокового звільнення від відбування покарання.

  138. Нагляд за додержанням законів при здійсненні контролю за поведінкою осіб, звільнених від відбування покарання.

  139. Співвідношення прокурорського нагляду і відомчого контролю за діяльністю органів і установ виконання покарань.

  140. Співвідношення прокурорського нагляду і судового контролю за діяльністю органів і установ виконання покарань.

  141. Акти прокурорського реагування: значення, види, зміст.

  142. Вимоги до форми, структури, змісту, якості та процедури реалізації актів прокурорського реагування.

  143. Основні вимоги до форми і змісту доповідних записок (довідок) за результатами комплексних перевірок.

  144. Критерії оцінки ефективності нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів.

  145. Первинний облік роботи прокурора і статистична звітність з даної галузі нагляду.

С Л О В Н И К