Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Trening Palaguta Method Full.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
7.34 Mб
Скачать

Функції кредиту

Традиційно вважається, що кредит виконує дві функції:

Перерозподільна- охоплює перерозподіл вартості, що тимчасово вивільнилась та передається в тимчасове користування без участі яких-небудь посередників. Перерозподільна функція кредиту носить суспільний характер і активно використовується державою в регулюванні виробничих пропорцій і керуванні сукупним грошовим капіталом.

Функція заміщення грошей кредитними знаряддями обігу і кредитними операціями. У сучасному суспільстві створені необхідні умови для такого заміщення. Перерахування грошей по рахунках у банках, за рахунок взаємної заборгованості дає можливість скоротити наявні платежі і поліпшити структуру грошового обігу. Ця функція забезпечує створення бази для прискореного розвитку безготівкових розрахунків, упровадження їхніх нових способів. Усе це сприяє економії витрат звертання і підвищенню ефективності суспільного відтворення в цілому.

Варіант № 8

Операції по купівлі-продажу цінних паперів здійснюється на ринку цінних паперів.

Фінансовий ринок - організована чи неформальна система торгівлі фінансовими інструментами (різні форми короткострокового і довгострокового інвестування - кошти , цінні папери ).

Фінансовий ринок призначений для встановлення безпосередніх контактів між покупцями і продавцями фінансових ресурсів. Прийнято виділяти кілька видів Фінансових ринків: валютний, ринок золота і ринок капіталів.

На валютному ринку відбуваються валютні операції через банки й інші кредитно-фінансові установи.

На ринку золота відбуваються наявні, оптові й інші угоди з золотом.

На ринку капіталів акумулюються й утворяться довгострокові капітали і боргові зобов'язання. Він є основним видом фінансового ринку в умовах ринкової економіки, за допомогою якого компанії вишукують джерела фінансування своєї діяльності .

У різних країнах основою ринкової економіки виступає ринок цінних паперів як найбільш ефективна форма звертання фінансових ресурсів. ЦП відіграють важливу роль в інвестиційному процесі. З їхньою допомогою кошти юридичних і фізичних осіб перетворюються в реальні матеріальні об'єкти, технології й устаткування. У цілому фондовий ринок сприяє:

  • акумуляції капіталу для інвестицій у виробничу і соціальну сферу;

  • структурній перебудові економіки;

  • позитивній динаміці соціальної структури суспільства;

  • підвищення статку кожної людини шляхом володіння і вільного розташування ЦБ;

  • психологічної підготовленості населення до ринкових відносин.

Варіант № 9

Міжнародні фінансові відносини являють собою досить складну систему руху грошових потоків. Вони можуть бути згруповані за такими напрямами:

  • взаємовідносини між суб'єктами господарювання різних країн;

  • взаємовідносини держави з урядами інших країн та міжнародними організаціями;

  • взаємовідносини держави і суб'єктів господарювання з міжнародними фінансовими інститутами.

У сфері міжнародних фінансів крім національних суб'єктів – держави, під-приємств, громадян – виділяються наднаціональні суб'єкти – міжнародні орга-нізації і міжнародні фінансові інститути. У зв'язку з цим дану сферу можна роз-поділити на дві частини:

    • міжнародні фінансові відносини;

    • міжнародні фінанси.

Міжнародні фінансові відносини характеризують грошові потоки між суб'єктами різних країн:

  • між підприємствами;

  • між урядами країн;

  • між підприємствами і урядами;

  • між громадянами і урядами.

Міжнародні фінанси відображають діяльність міжнародних організацій і фінансових інститутів.

Фінансова діяльність міжнародних організацій пов'язана з формуванням і використанням їх бюджету та цільових фондів. Формування доходів здійснюється насамперед за рахунок внесків країн, що входять до складу даної організації. Використання коштів проводиться на основі затвердженого бюджету.

Варіант № 10

Європейський Союз бере свій початок від створеного у 1957 р. з метою економічної співпраці Європейського економічного співтовариства. Було сформовано спільний ринок капіталів, товарів і послуг, скасовано митні бар’єри, здійснено уніфікацію податкового законодавства, створено європейську валютну систему. Розвиток інтеграційних процесів завершився проголошенням Європейського Союзу, до якого входять такі країни:

  • Німеччина,

  • Австрія,

  • Данія,

  • Бельгія,

  • Франція,

  • Голландія,

  • Люксембург,

  • Велика Британія,

  • Швеція,

  • Фінляндія,

  • Португалія,

  • Іспанія,

  • Італія,

  • Ірландія,

  • Греція.

Бюджет ЄС формується за рахунок надходжень від країн Союзу. Всі доходи поділяються на дві групи: внески країн-членів та доходи бюджету ЄС. Внески кожної країни до бюджету визначаються за- лежно від рівня її економічного розвитку, який відображається у ви- робленому ВНП.

Варіант № 11

Міжнародні фінансові інститути поділяються на дві групи: всесвітні та регіональні. До всесвітніх відносяться Міжнародний валютний фонд (МВФ), група Світового банку та Банк міжнародних розрахунків. Регіональні створюються за континентальною ознакою: Європейський банк реконструкції та розвитку; Азіатський банк розвитку; Африканський банк розвитку; Міжамериканський банк розвитку та ін.

Міжнародний валютний фонд є провідним світовим фінансовим інститутом, який має статус спеціалізованої установи ООН. Він був заснований на міжнародній конференції в Бреттон-Вудсі в 1944р., а почав функціонувати у 1947 р. Основними цілями діяльності МВФ є сприяння розвитку міжнародної торгівлі й співробітництва у сфері валютного регулювання та надання кредитів у іноземній валюті для вирівнювання платіжних балансів країн – членів Фонду.

Діяльність МВФ охоплює три основні напрями: кредитування, регулювання міжнародних валютних відносин, постійний нагляд за світовою економікою.

Варіант № 12

Міжнародні фінансові інститути поділяються на дві групи: всесвітні та регіональні. До всесвітніх відносяться Міжнародний валютний фонд (МВФ), група Світового банку та Банк міжнародних розрахунків. Регіональні створюються за континентальною ознакою: Європейський банк реконструкції та розвитку; Азіатський банк розвитку; Африканський банк розвитку; Міжамериканський банк розвитку та ін.

Другою за значенням у системі міжнародних фінансів є група Світового банку, яка включає до свого складу чотири міжнародні фінансові інститути: Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР); Міжнародну асоціацію розвитку; Міжнародну фінансову корпорацію та Агентство з гарантування багатосторонніх інвестицій.

У Європі в рамках ЄС функціонують Європейський інвестицій- ний банк, Європейський фонд валютного співробітництва і Євро- пейський банк реконструкції та розвитку.

Варіант № 13

Принцип єдності означає, що всі ланки бюджету в сукупності становлять єдиний (зведений, консолідований) бюджет, який складається і затверджується в загальному обсязі.

Принцип автономності означає, що кожний бюджет, що входить до складу бюджетної системи, є відносно відособленою самостійної ланкою.

Види бюджетів:

- центральні (загальнодержавні та центральні для членів федерації);

- місцеві (централізовані (обласні, районі, міські) і бюджети базового рівня (сіл, селищ, міст, міських районів).

Розмежування доходів і видатків між бюджетами є важливим елементом бюджетного устрою. Розмежування доходів може проводитись на основі двох методів.

Перший – закріплення доходів за кожним бюджетом у повній сумі чи за твердо фіксованими нормативами в умовах автономності кожного бюджету.

Другий метод полягає у встановлені системи бюджетного регулювання в умовах єдності бюджету, тобто у проведенні відрахувань до бюджетів нижчих рівнів, виходячи з їх потреб.

Варіант № 14

Взаємовідносини між бюджетами за напрямами поділяються на вертикальні – між бюджетами різних рівнів, і горизонтальні – між бюджетами одного рівня (в Україні тільки вертикальні).

Види взаємовідносин: регламентовані законодавчими та інструктивними документами; договірні – на підставі угоди між відповідними органами влади чи управління.

Форми взаємовідносин:

Субсидіювання – це виділення коштів з бюджетів вищого рівня бюджетам нижчого рівня.

Види субсидіювання: субсидії, субвенції, дотації.

Вилучення коштів – передача коштів з бюджетів нижчого рівня до бюджетів вищого рівня.

Взаємні розрахунки – передача коштів із одного бюджету до іншого у зв’язку з перерозподілом між ними доходів чи видатків після затвердження бюджету.

Бюджетні позички – тимчасова передача коштів з одного бюджету до іншого у зв’язку з виникненням тимчасового касового розриву – незбігання у часті фінансування видатків находження доходів. Форми: субсидіювання, бюджетні позички, вилучення коштів, взаємні розрахунки.

Варіант № 15

Державний кредит – сукупність економічних відносин між державою в особі його органів влади і керування, з одного боку, і фізичними і юридичними особами – з іншої, при яких держава виступає як кредитора, гаранта, позичальника.

Головна форма кредитних відносин – коли держава виступає як позичальник засобів. Рідше воно виступає як кредитор, надаючи позички юридичним і фізичним особам.

У тих випадках, коли держава бере на себе відповідальність за погашення чи позик інших зобов'язань, узятих фізичними і юридичними особами, воно є гарантом.

Як економічна категорія державний кредит знаходиться на стику двох видів грошових відносин – фінансів і кредиту і несе риси, як тих, так і інших.

Як ланку фінансової системи він обслуговує формування і використання централізованих грошових фондів держави, тобто державного бюджету і позабюджетних фондів усіх рівнів.

Варіант № 16

Організація Об'єднаних Націй була заснована в 1943 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]