Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TRENIROVKA.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

«Мікроекономіка»

Тема 1. Предмет і метод мікроекономіки

Основні терміни

Мікроекономіка — розділ економічної теорії, що вивчає поведінку окремих суб’єктів господарювання (домогосподарство, підприємство, інші учасники ринкових операцій) за умов рідкісності (обмеженості) ресурсів та альтернативності напрямів їх використання.

Основні проблеми мікроекономіки — розміщення споживчих благ і виробничих ресурсів за умов досконалої та недосконалої конкуренції, ціноутворення на різних ринках і ринкова координація.

Основні методи мікроекономіки — метод абстракції (використовується при побудові мікроекономічних моделей), методи граничного аналізу, табличного та графічного аналізу. Широко застосовується математичний інструментарій.

Раціональність — принцип поведінки суб’єктів господарювання, відповідно до якого суб’єкт завжди намагається отримати за даних умов екстремальний, найкращий для себе результат. Уважається, що всі економічні суб’єкти діють раціонально як при визначенні мети своєї діяльності, так і при виборі способів її досягнення.

Ринкові структури — певні типи взаємозв’язку між попитом і пропозицією, які зумовлюють механізми встановлення ціни та досяг­нення ринкової рівноваги.

ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ

1. Студент навчається в університеті, отримуючи стипендію 530 грн. Покинувши навчання, він міг би працювати комерційним агентом, прикладаючи рівні зусилля і заробляючи при цьому 3000 грн. за місяць. Які альтернативні витрати навчання в університеті? Відповідь обґрунтуйте.

2. Пан Осадчий бере в оренду будинок, сплачуючи його власнику щороку 10000$. Він зберігає свої заощадження в банку і це приносить йому 9% річних. Взагалі будинок коштує 140000$. Враховуючи альтернативні витрати дайте обґрунтовану відповідь на питання: чи зацікавлений пан Осадчий у купівлі цього будинку?

3. Для кожного положення, наведеного нижче, знайдіть відповідний йому термін або поняття серед запропонованих.

а) рідкісність б) предмет економічної теорії

в) нормативна мікроекономіка г) позитивна мікроекономіка

д) мікроекономіка е) макроекономіка

є) індукція ж) дедукція

з) гіпотеза и) принципи, закони

і) припущення „за інших рівних умов” к) економічне мислення

1. Метод розмірковувань, за допомогою якого гіпотеза перевіряються на реальних економічних фактах.

2. Припущення, за яким усі інші явища, крім того, що використовується в аналізі, розглядаються як незмінні.

3. Метод висновків, який ґрунтуються на узагальнені фактів.

4. Обмеженість ресурсів, які є необхідними для задоволення безмежних матеріальних потреб суспільства.

5. Узагальнення, яке характеризує мотиви і поведінку індивідів та інституцій.

6. Вивчення ефективності використання обмежених виробничих ресурсів, необхідних для задоволення потреб суспільства.

7. Розділ економічної теорії, в якому економіка досліджується як цілісна система, формуються цілі економічної політики і визначаються інструменти, необхідні для її реалізації.

8. Напрям в економічні й науці, який ґрунтується на оцінних міркуваннях щодо того, якими мають бути економіка, цілі економічного розвитку та економічна політика.

9. Прийняття рішень на основі зіставлення витрат і вигод.

10. Розділ економічної теорії, в якому досліджується, по-перше, самостійні економічні одиниці (підприємства, домогосподарства), по-друге, окремі ринки, ціни на товари та формулюються принципи ефективної поведінки продавців і покупців.

11. Аналіз фактів, на основі яких формулюються принципи економічної поведінки.

12. Наукове припущення, яке робиться для пояснення будь-якого явища і яке вимагає перевірки на практиці та теоретичного обґрунтування для того, щоб стати достовірною теорією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]