Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая_Управление персоналом исход.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

2.2. Планування управлінського персоналу на підприємстві, що здійснює зед

Постановка завдання. Одним із найважливіших елементів системи управління персоналом є планування персоналу, у першу чергу, управлінського. Планування персоналу повинно задовольнити потреби підприємства, що полягають у такому: потреба у заміщенні персоналу за віком та роками внаслідок виходу працівників на пенсію, звільнення, переходом на інвалідність та іншу роботу тощо; потреба у зниженні чисельності персоналу внаслідок різних причин (впровадженням нового (високопродуктивного) обладнання, скороченням обсягів виробництва, простою, старіння кадрів тощо); потреба у збільшенні чисельності персоналу у зв’язку з розширенням виробництва та (або) розвитком виробництва.

У другому розділі курсової роботи студенти мають всебічно охарактеризувати процес планування управлінського персоналу на підприємстві при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності, його етапи та методи, а також визначити кількісний склад управлінського персоналу за показниками трудомісткості.

Рекомендації щодо вирішення завдання. У даному розділі студенти мають розкрити сутність поняття «планування персоналу на підприємстві», визначити методи планування управлінського персоналу, обґрунтувати доцільність використання методів планування управлінського персоналу на підприємстві при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності, представити етапи планування управлінського персоналу на підприємстві при здійсненні ЗЕД (табл. 2.2), а також визначити кількісний склад управлінського персоналу за показниками трудомісткості (табл. 2.3, 2.4). За запропонованою методикою студент має визначити кількісний склад управлінського персоналу за трудомісткістю, використовуючи вихідні дані (вихідні дані надано в табл. 3.2. розділу 3), після чого здійснити розподіл управлінського персоналу за структурними підрозділами (табл. 2.5) та зазначити кількісний та якісний склад персоналу, відділу зовнішньоекономічної діяльності (табл. 2.6).

Таблиця 2.2

Етапи реалізації планування управлінського персоналу при здійсненні ЗЕД

№ етапу

Назва етапу

Характеристика етапу

Відповідальні особи

Строки виконання

Таблиця 2.3

Визначення кількості управлінців за складовими трудомісткості управління

Характеристика напрямів діяльності функціональних підрозділів

Розрахункова формула кількості працівників апарату управління за функціями управління

Загальне (лінійне) управління основним виробництвом

Чу = 23,6615+0,0011Мо+0,029Чпр

Стандартизація та сертифікація продукції, технологічних процесів та інших елементів виробництва

Чст=0,05*(Чт+Чк)

Вдосконалення організації праці, виробництва та управління

Чпу=1,85+0,0051Чпр

Організація праці та заробітної плати

Чопз=11,2142+0,0031Ч

Оперативне управління основним виробництвом

Чо=12,0716+0,0286Чпр+0,523СС

Техніко-економічне планування

Чтп=5,015+0,0006Ч+0,0006Мо

Бухгалтерський облік та фінансова діяльність

Чбух=3,9603+0,0013М+0,0045Ч

Комплектування та підготовка кадрів

Чпк=2,2129+0,0012Ч

Охорона праці

Чтб=1,1+0,0062Мо

Загальне діловодство та господарське керівництво

Чдг=1,7883+0,0019Ч+0,0002Д

Чу – загальна кількість керівників різного рівня;Мо – кількість робочих місць в основному виробництві; Чпр – кількість робітників основного виробництва; Чст – кількість працівників служб стандартизації та сертифікації; Чт – кількість працівників, зайнятих розробкою та впровадженням нових технологій та устаткування; Чк – кількість працівників відділу технічного контролю; Чпу – кількість працівників служби підготовки виробництва; Чопз – кількість працівників відділу оплати праці; Ч – загальна кількість промислово-виробничого персоналу; Чо – кількість працівників відділу технічного забезпечення виробництва; СС – чисельність самостійних структурних підрозділів підприємства, од.; Чтп – кількість працівників планово-економічного відділу; Чбух – кількість працівників бухгалтерії та фінансового відділу; М – чисельність найменувань, типорозмірів та артикулів матеріалів, напівфабрикатів, закуплених виробів, од.; Чпк – кількість працівників служби підготовки кадрів; Чтб – кількість працівників відділу охорони праці та техніки безпеки; Чдг – кількість працівників відділу діловодства та господарського обслуговування; Д – річний документообіг,од.

Таблиця 2.4

Макет підсумкової таблиці для визначення загальної кількості управлінців за функціями управління

Характеристика функціональних обов’язків управлінців та їх підрозділів

Позначення показника для розрахунку, кількість чол.

Загальне (лінійне) управління основним виробництвом

Чу

Стандартизація та сертифікація продукції, технологічних процесів та інших елементів виробництва

Чст

Вдосконалення організації праці, виробництва та управління

Чпу

Організація праці та заробітної плати

Чопз

Оперативне управління основним виробництвом

Чо

Техніко-економічне планування

Чтп

Бухгалтерський облік та фінансова діяльність

Чбух

Комплектування та підготовка кадрів

Чпк

Охорона праці

Чтб

Загальне діловодство та господарське керівництво

Чдг

Загальна кількість управлінського персоналу

Х

Таблиця 2.5

Кількісний склад управлінського персоналу за структурними підрозділами

Назва структурного підрозділу

Кількість управлінського персоналу

Таблиця 2.6

Кількісний та якісний склад відділу зовнішньоекономічної діяльності

Посада

Кількісний склад персоналу

Начальник відділу ЗЕД

Провідний менеджер із ЗЕД

Менеджер із ЗЕД 1 категорії

Менеджер із ЗЕД 2 категорії

2.3. Оцінка управлінського персоналу на підприємстві, що здійснює ЗЕД

Постановка завдання. У третьому розділі курсової роботи студент визначає сутність та мету проведення оцінки персоналу на підприємстві, аналізує існуючи методи оцінки управлінського персоналу та обґрунтовує вибір методу оцінки менеджерів із зовнішньоекономічної діяльності на підприємстві.

Рекомендації щодо вирішення завдання. Оцінка персоналу - це цілеспрямований процес установлення відповідності якісних характеристик персоналу (здібностей, мотивацій і компетенцій) вимогам посади або робочого місця. Цілі проведення оцінки персоналу на підприємстві можуть бути розділені на такі групи: адміністративні, інформаційні та мотиваційні.

У даному розділі студент має визначити: мету, завдання та сутність оцінки персоналу на підприємстві; критерії оцінки управлінського персоналу на підприємстві при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності; основні види та методи оцінки управлінського персоналу на підприємстві при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності (табл. 2.7); особливості проведення атестації як основного методу оцінки управлінського персоналу; особливості проведення оцінки потенціалу робітника і його індивідуального внеску в роботу відділу та підприємства в цілому; обґрунтувати вибір методу оцінки менеджерів із зовнішньоекономічної діяльності, виходячи із кваліфікаційних характеристик, представлених в табл. 2.8.

Таблиця 2.7

Основні методи оцінки управлінського персоналу при здійсненні підприємством зовнішньоекономічної діяльності

Назва методу оцінки управлінського персоналу

Сутність методу оцінки управлінського персоналу та особливості застосування

Критерії оцінки управлінського персоналу

Показники оцінки управлінського персоналу

Переваги методу оцінки управлінського персоналу

Недоліки методу оцінки управлінського персоналу

Таблиця 2.8

Кваліфікаційні характеристики менеджера (управителя) із зовнішньоекономічної діяльності

Рівень кваліфікації

Провідний менеджер (управитель) із ЗЕД

Менеджер (управитель) із ЗЕД 1 категорії

Менеджер (управитель) із ЗЕД 2 категорії

Завдання та обов’язки

Розробляє стратегічні цілі зовнішньоекономічної діяльності підприємства. На основі комплексного вивчення і аналізу зовнішніх ринків, співвідношення попиту і пропозиції розробляє поточні і перспективні плани розвитку підприємства. Визначає оптимальну стратегію зовнішньоекономічної діяльності підприємства з урахуванням прийнятого рівня ризику. На основі аналізу та дослідження зовнішніх ринків обґрунтовує шляхи реалізації стійких конкурентних переваг суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності.

Проводить аналіз і розрахунок основних економічних показників зовнішньоекономічної діяльності підприємства (підрозділу). На основі даних статистичної звітності та бухгалтерського обліку з основних показників господарської діяльності оцінює експортний потенціал підприємства (підрозділу), розраховує обсяги зовнішньоекономічної діяльності за основними напрямами діяльності підприємства.

Організовує рекламну діяльність. Аналізує ефективність зовнішньоекономічних зв'язків. Прогнозує попит на продукцію.

Обґрунтовує шляхи економії всіх видів ресурсів.

Проводить моніторинг основних конкурентів на ринку, у тому числі світовому. Здійснює маркетингові дослідження зовнішнього ринку з метою визначення потенційних споживачів. Забезпечує правочинність діяльності, відстежуючи зміни вітчизняного та міжнародного законодавства. Організовує роботу з вивчення цін на ринку та визначення форм співвідношень і готує матеріали для укладання контрактів з іноземними фірмами, організовує реєстрацію зовнішньоекономічних договорів (контрактів) в органах реєстрації. Забезпечує декларування і своєчасне митне оформлення експортно-імпортних вантажів підприємства. Веде облік виконання всіх зовнішньоекономічних договорів. Бере участь у моніторингу виконання робіт партнерами. Складає звітність про діяльність підприємства (підрозділу).