Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая_Управление персоналом исход.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

2.4. Підбір управлінського персоналу на підприємстві, що здійснює зед

Постановка завдання. Підбір персоналу на підприємстві дозволяє вирішувати таке коло завдань: встановлення кількісного та якісного складу персоналу, який потрібно прийняти на роботу; упорядкування моделі робочого місця; встановлення джерел покриття потреби в персоналі; встановлення методів підбору персоналу.

Рекомендації щодо вирішення завдання. При виконанні даного розділу студенти мають визначити таке: мета, завдання та сутність підбору персоналу на підприємстві; класифікація методів підбору управлінського персоналу на підприємстві (табл. 2.9); обґрунтувати вибір методів підбору менеджерів із зовнішньоекономічної діяльності; надати характеристику вакантної посади менеджера із ЗЕД (табл. 2.10; див. вихідні дані в табл. 3.1. розділу 3), а також розробити посадову інструкцію та надати її в додатках; описати вимоги до кандидата на вакантну посаду (табл. 2.11); розробити анкету опитування кандидатів на посаду менеджера із ЗЕД, а також надати приклад психологічного тесту та представити у додатках; обрати модель кар’єрного росту менеджера із ЗЕД, що передбачає перехід на посаду за результатами атестації та навчання.

На сьогоднішній день існує достатня кількість методів, які використовуються при підборі персоналу. До них належать такі: упорядкування і подача резюме, анкетування, надання рекомендацій, проведення співбесіди, тестування і ряд інших. Зазначені методи необхідно докладно проаналізувати в даному розділі курсової роботи та обґрунтувати вибір методів підбору менеджерів із зовнішньоекономічної діяльності.

Студент має надати детальну характеристику вакантній посаді менеджера відділу зовнішньоекономічної діяльності підприємства, розробляє до кандидата на вакантну посаду перелік вимог та обов’язків, вибирає метод підбору.

Для ефективної організації підбору персоналу необхідно розробити модель кар’єрного росту менеджера із зовнішньоекономічної діяльності на підприємстві. В даному розділі студент повинний ознайомитися з поняттям кар'єри і її видів, відмінними рисами вертикального, горизонтального і доцентрового кар'єрного прямування персоналу в організації. Існуюче різноманіття варіантів кар'єри утворюється за рахунок сполучення чотирьох основних моделей: «трамплін», «східець», «змія», «роздоріжжя». Планування службової кар'єри припускає наукове обгрунтування раціонального і нормативного термінів заняття посад з урахуванням побажань і особистості робітника. Знання етапів розвитку особистості робітника, що переважають матеріальних і нематеріальних потреб дозволяє ефективно планувати кар'єрний рух персоналу в організації. При цьому перехід від одної посади до іншої має відбуватися на основі результатів оцінки персоналу та у разі необхідності проведення робітником навчання (рис. 2.1).

Рис. 2.1. Схема переходу працівника підприємства на іншу посади

Таблиця 2.9

Основні методи підбору управлінського персоналу на підприємств

Назва методу підбору управлінського персоналу

Сутність методу підбору управлінського персоналу та особливості застосування

Переваги методу оцінки управлінського персоналу

Недоліки методу оцінки управлінського персоналу

Виконавці

Таблиця 2.10

Характеристика вакантної посади менеджера із ЗЕД

Умови

Характеристика

1. Обов’язки

2. Права

3. Організація праці

4. Оплата праці

5. Соціальні блага

6. Соціальні гарантії

7. Інше

Таблиця 2.11

Вимоги до кандидата на вакантну посаду

Напрями

Характеристика

1.Кадрові дані

2.Досвід працівника

3.Професійні знання

4.Професійні вміння

5.Особові якості

6.Психологія особи

7.Здоров'я і працездатність

8.Рівень кваліфікації

9.Службова кар'єра

10.Хобі

11.Шкідливі звички і недоліки

12. Інше