Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Івано-Франківська.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
307.71 Кб
Скачать

5.3. .Дотримання законності при виконанні кошторису витрат установи, використання коштів на виконання програм в сфері охорони здоров’я.

Перевірку даного питання необхідно проводити з залученням фахівців Державної контрольно-ревізійної служби України.

Порядок взаємодії між органами державної контрольно-ревізійної служби та органами прокуратури, регулюється спільним наказом Голов КРУ України, МВС України, СБУ, ГПУ від 19.10.2006 N 346/1025/685/53 “ Про затвердження Порядку взаємодії органів державної контрольно-ревізійної служби, органів прокуратури, внутрішніх справ, Служби безпеки України”, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2006 р. за N 1166/13040.

На підставі вищевказаного наказу звернення органів прокуратури щодо проведення ре­візії (перевірки), так і стосовно участі в проведенні ревізії (пере­вірки) має містити:

- повну назву медичного закла­ду, його місцезнаходження (адре-су, вказану в установчих докумен­тах або фактичну), дані про орга­нізаційно-правову форму;

- коротко суть фінансових по­рушень;

- конкретні питання стосовно до­тримання законодавства з фінан­сових питань, на які необхідно дати відповідь;

- період, за який слід переві­рити діяльність медичного заклад) з визначених питань.

Звернення, яке не відповідає наведеним вище ви­могам, підлягає поверненню для уточнення.

Для прийняття керівником ор­гану державної контрольно-ревізій­ної служби рішення щодо про­ведення ревізії (перевірки) доціль­но також, щоб звернення прокуратури містило такі дані:

- про одержання об'єктом конт­ролю бюджетних коштів, коштів державних валютних фондів, ви­користання державного чи кому­нального майна або наявність пільг, коштів, що одержані з бюджету;

- щодо обов'язкового прове­дення інвентаризацій та зустрічних перевірок і з яких питань (з обов'язковим зазначенням місце­знаходження об'єктів зустрічних перевірок);

- про орган прокуратури, номер те­лефону і прізвище його працівни­ка, з яким слід підтримувати зв'язок для вирішення питань, що потребують втручання правоохо­ронного органу.

При проведенні за зверненнями правоохоронних органів ревізій у підконтрольних установах органи державної контрольно-ревізійної служби перевіряють питання використання і збереження державних фінансових ресурсів, необоротних та інших активів, правильності визначення потреби в бюджетних коштах та взяття зобов'язань, стану і достовірності бухгалтерського обліку і фінансової звітності.

Перевірка цільового та ефективного використання бюджетних коштів і стану збереження матеріальних цінностей, придбаних у рахунок виконання бюджетних програм у сфері охо­рони здоров'я, проводиться за загально встановленим порядком із застосуванням вимог всіх основних нормативних документів, що стосуються бюджетних коштів. Водночас під час проведення таких перевірок необхідно звернути увагу на такі питання:

1. Чи не було випадків, коли головні розпорядники коштів бюджетів різних рівнів усуваються від організації програмних за­ходів, а укладають угоди на виконання цих заходів із сторонніми підприємствами та організаціями. У таких випадках потрібно звернути особливу увагу на повноту виконання профінансованих захо­дів і наявність фактів сплати винагороди за надані послуги, зокрема посередницькі , за рахунок бюджетних коштів.

2.Якщо розпорядник бюджетних коштів або їх одержувач у межах виконання цільової бюджетної програми укладає угоди нанадання послуг або поставку матеріальних цінностей, необхідне проаналізувати, чи має надавач (постачальник) послуг відповідний дозвіл (ліцензію) на здійснення такої діяльності, наприклад, поставку ліків, надання медичних послуг тощо.

3. У разі закупівлі медичного обладнання потрібно перевіри­ти дійсну потребу в конкретних видах обладнання відповідно до Табелів оснащення виробами медичного призначення структурних підрозділів закладів охорони здоров'я, затверджених наказом Мі­ністерства охорони здоров'я України від 05.06.1998 № 153.

4. Уразі закупівлі медикаментів проаналізувати, наскільки забезпечується потреба лікувального закладу в цих медикаментах. Чи не створюються багаторічні запаси одних медикаментів за від­ сутності інших. Чи враховуються у придбанні медикаментів їх за­ запаси, а також надходження централізованих поставок Міністерства охорони здоров'я або благодійної допомоги. Проаналізувати обґрунтованість придбання дорогого медичного обладнання та ефективність його використання.

Чи не було випадків понаднорматив­ного придбання витратних матеріалів для цього обладнання, що внаслідок прострочення термінів їхньої придатності до використан­ня може призвести до збитків.

Також необхідно перевірити, чи обліковуються використовуються для хворих медикаменти, які надійшли в медичний заклад як гуманітарна або благодійна допомога, або особисто внесені хворими. Проаналізувати чи не закуповуються дорогі, імпортні медикаменти при наявності в торгівельній мережі більш дешевих вітчизняних аналогів, або медикаменти, термін використання яких минув, особливо тих, що закуповуються централізовано Міністерством охорони здоров'я або місцевими органами управління у галузі охорони здоров'я. Чи підтверджується якість закуплених медикаментів відповідними сертифікатами.

5. Чи не допускалися порушення постанов Кабінету МіністрівУкраїни від 05.09.1996 № 1071, від 19.01.1998 № 43 та наказу Міністерства охорони здоров'я від 05.09.1996 № 1076 щодо лікарських засобів, які можуть закуповуватися закладами охорони здоров'я, що фінансуються за рахунок державного та місцевих бюджетів.

6. Чи не було випадків відволікання коштів, призначених навиконання бюджетних програм, на утримання самих установ - роз­порядників бюджетних асигнувань: відшкодування комунальних послуг, видатків на відрядження працівників апарату, проведення різного роду семінарів, нарад, а також фактів витрачання коштів на оплату рахунків, які за датами не відповідають датам проведення заходів.

7. Під час інвентаризацій в установах охорони здоров'я особ­ливу увагу звернути на медикаменти, які тривалий час рахуютьсяна бухгалтерському обліку цих установ, а фактично перебувають на відповідальному зберіганні в комерційних структурах або іншихсуб'єктах господарювання. Для підтвердження їх фактичної наявності провести зустрічні перевірки на таких об'єктах. Чи не було випадків, коли внаслідок недотримання умов і термінів зберігання медикаменти стали непридатними для використання.

8. Чи не було випадків безпідставного (надлишкового) спи­сання медикаментів, придбаних за бюджетні кошти, у випадку лі­кування хворих, які є членами лікарняної каси та отримують меди­каменти з неї.

9. Необхідно вивчити також питання використання в медичному закладі медикаментів, які хворі закуповують за власні кошти в аптечній мережі.

Проаналізувати, чи встановлений в медичному закладі відповідним наказом або розпорядженням порядок залучення таких медикаментів. Чи вносяться відповідні записи в історію хвороби, чи немає фактів вимагання від хворих придбання за власний рахунок медикаментів, які медичним закладом закуповувалися за рахунок бюджетних коштів.

10. Необхідно з'ясувати, чи, в умовах обмеженого бюджетного фінансування, раціонально і ефективно використовуються бюджетні фінансові ресурси на забезпечення харчування хворих, які перебувають в стаціонарних відділеннях та відділеннях денного перебування лікарень. Чи не закуповуються дорогі продукти харчування, або продукти, термін споживання яких минув, особливо тих продуктів, що закуповуються у приватних осіб та на приватних підприємствах. Чи підтверджується якість закуплених продуктів відповідними сертифікатами, довідками ветеринарної служби тощо.

Останнім часом до органів прокуратури надходить інформація, щодо порушень із зазначених питань. Так, за рахунок бюджетних коштів, які виділяються на харчування дітей, що є постраждалими від Чорнобильської катастрофи, закуповувалися і списувалися такі продукти, як чорний розчинений кофе, копчені і сирокопчені ковбаси, м'ясо, дорогі копчені рибні продукти, крім того списувалися у кількості, що викликає сумнів у можливості їх одномоментного споживання. Виявляються факти здавання довідок ветеринарної служби на закуплені у приватних осіб продукти, видавання яких у ветеринарних службах не підтверджено. Широко розповсюджене в теперішній час відпускання хворих на вихідні дні до дому, проте в ці дні продукти харчування списуються на весь контингент хворих, крім того саме в ці дні списуються найбільш дорогі продукти харчування.

В ході здійснення перевірки необхідно також звернути увагу на дотримання вимог Наказу МОЗ СРСР від 05.05.83 № 530 "Про затвердження інструкції з обліку продуктів харчування в лікувально-профілактичних та інших установах охорони здоров'я, які фінансуються з бюджету" щодо правильності складання меню-вимог, підписів матеріально-відповідальних осіб які видавали і отримували продукти харчування, наявності затвердженої статистичної інформації, правильності розрахунків проведених в меню, дотримання складу продуктів карткам-розкладкам, при визначенні необхідного їх переліку для приготування окремих блюд.

11.Чи не було випадків внесення в штатний розпис, за недостатньої кількості населення, що обслуговується в регіоні, посад, .які не передбачено наказом Міністерства охорони здоров'я України від 23.02.2000 № 33 «Про штатні нормативи та типові штати закла­дів охорони здоров'я»; чи не допускається зайва оплата заробітної плати лікарям, які не пройшли атестацію.

12. дотримання касової дисципліни, повнота і своєчасність оприбуткування грошових коштів, та товарно - матеріальних цінностей.;

13 дотримання вимог Закону України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" ;

Слід особливу увагу звернути на виконання в області державних та регіональних проблем в сфері охорони здоров’я.

Протягом 2007 року в закладах охорони здоров'я Івано-Франківської області перебували на виконанні 14 державних та регіональних програм в сфері охорони здоров'я. З них слід відмітити такі як:

1. Регіональна програма протиракової боротьби в області на 2001-2010р.р., яка затверджена розпорядженням голови Івано-Франківської обласної державної адміністраціями №67 від 01.02.2001р.;

2. Програма забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ- інфікованих і хворих на СНІД на 2004-2008 роки затверджена розпорядженням голови ОДА №411 від 05.07.2004р.;

3. Програма реалізації в області державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на 2003-2010р.р., затверджена розпорядженням голови ОДА №880 від 24.09.2003р.;

4.Програма профілактики та лікування стоматологічних захворювань в області на 2002-2007 роки, затверджена розпорядженням голови ОДА №520 від 22.07.2002р.;

5. Програма розвитку донорства крові та її компонентів в Івано-Франківській області на 2002-2007 роки, затверджена розпорядженням голови ОДА №632-26/2002 від 19.03.2002р.;

6.Обласна комплексна програма "Здоров'я нації" на 2002-2011 роки, затверджена розпорядженням голови ОДА №269 від 11.04.2002р.;

7.Національна програма боротьби із захворювання на туберкульоз на 2002-2005 роки ( в стадії розробки програма на 2006-2010рр).

8.Комплексна програма «Цукровий діабет».

9.Програма профілактики та лікування артеріальної гіпертензії до 2010 року (розпорядження обласної державної адміністрації №303 від 03.05.1999р.)

10.Обласна програма імунопрофілактики населення.

11.Програма попередження станів і захворювань, спричинених йодною недостатністю.

Із вказаних програм обласним та місцевими бюджетами фінансуються одиниці і то не в повному обсязі.