Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ОП Ткачук.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
4.15 Mб
Скачать

4.4.3. Класифікація вибухонебезпечних газо- і пароповітряних сумішей

Мета класифікації: визначити вимоги щодо виконання та параме­трів вибухозахисту електрообладнання, а також що до інших заходів і засобів вибухозахисту залежно від вибухонебезпеки газо- і паропові­тряних сумішів.

Класифікація вибухонебезпечних газо- і пароповітряних сумішей відповідно до ГОСТ 12.1.011-78 здійснюється за двома показниками:

  • Ь - - температурою самозаймання;

сзаим г '

  • здатністю передавати детонацію через зазори між фланцями в умовах стандартизованого за ГОСТ 12.1.011-78 (СТСЄВ-2775-90) випробування (за БЕМЗ - безпечним експериментальним макси­мальним зазором).

За Ьсзаим виділяють 6 груп вибухонебезпечних сумішей: Т1, Т2, Т3, Т4, Т5 ?Т6 з гсзайм в межах, відповідно, >450оС, 450...300оС, 300...200о- С, 200...135оС( 135...100оС, 100...85оС.

Суть класифікації за БЕМЗ полягає в тому, що при вибусі вибухо­небезпечної суміші в обмеженому об'ємі, який сполучається з зовніш­нім середовищем щілинами в його конструктивних елементах (зазо­рами між фланцями), продукти вибуху, проходячи через ці зазори, віддають тепло конструктивним елементам оболонки, їх температура знижується до значень, при яких вибух в оболонці не ініціює вибуху такої ж вибухонебезпечної суміші за її межами.

Стандартизація умов випробувань (конструктивні елементи обо­лонки і її фланців, теплопоглинаючі властивості матеріалу тощо) дає можливість отримати об'єктивний показник порівняльної вибухоне- безпеки газо- і пароповітряних сумішей різних речовин.

Таким чином, БЕМЗ - максимальний зазор, при якому вибух в оболонці не передається за її межі в умовах стандартизованих випро­бувань.

За БЕМЗ вибухонебезпечні газо- і пароповітряні суміші діляться на категорії ІІА, ІІВ, ІІС, для яких БЕМЗ знаходиться, відповідно, в межах >0,9 мм, 0,9.0,5 мм, <0,5 мм.

Відповідно до наведеного вище, кожна вибухонебезпечна газо- і пароповітряна суміш характеризується певною категорією і групою вибухонебезпеки, а в позначення суміші входять її категорія і група, наприклад, ІІВТ4. Вибухонебезпека газо- та пароповітряних сумішей зростає зі зменшенням t ~ і БЕМЗ.

^ сзаим

На цьому принципі локалізації вибуху базується конструктивне виконання більшості вибухозахищеного електрообладнання (щільо- вий захист, фланцьовий захист, вибухонепроникна оболонка тощо).

4.4.4. Самозагоряння речовин

Деякі речовини за певних умов мають здатність до самозагоряння - без нагрівання їх зовнішнім джерелом до tсзаUм.

Виділяють три види самозагоряння: теплове, хімічне, мікробіоло­гічне.

Суть теплового самозагоряння полягає у тому, що схильні до тако­го самозагоряння речовини при їх нагріві до порівняно незначних температур (60...80оС), за рахунок інтенсифікації процесів окислення і недостатнього тепловідводу, саморозігріваються, що, в свою чергу, приводить до підвищення інтенсивності окислення і, в кінцевому рахунку, до самозагоряння.

До хімічного самозагоряння схильні речовини, до складу яких вхо­дять неорганічні (ненасичені) вуглеводні - речовини, до складу яких входить тільки вуглець і водень при наявності подвійних і потрійних зв'язків між атомами вуглецю.

Для таких вуглеводнів характерним є приєднання по лінії цих зв'язків окисників, в тому числі і галогенів, що супроводжується підвищенням температури речовини і інтенсивності її подальшого окислення. За певних умов цей процес може закінчуватись самозай­манням. Хімічному самозайманню сприяє наявність у речовині спо­лук сірки.

Вугільний пил з підвищеним вмістом сполук сірки і тканини, про­сочені нафтопродуктами, до складу яких входять з'єднання сірки, осо­бливо небезпечні до самозаймання.

До мікробіологічного самозагоряння схильні продукти рослинного походження - трава, подрібнена деревина, зерно тощо. За певних умов вологості і температури в рослинних продуктах виникає паву­тинний глет - специфічний, ниткопавутиноподібний білий грибок. Його життєдіяльність пов'язана із підвищенням температури. При температурі 80...90оС павутинний глет перетворюється в тонкопори­сті вуглі, схильні до подальшого самоокислення з підвищенням тем­ператури до самозагоряння.

Необхідною умовою для розглянутих видів самозагоряння є наяв­ність схильних до самозаймання речовин, окисника і недостатній відвід супутнього процесам окислення тепла в навколишнє середовище.