Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОНОВЛЕН Навч-метод компдекс наглядслидство.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
577.02 Кб
Скачать

Тематика і плани лекційних та семінарських занять

Тема 1. Загальні положення прокурорського нагляду за додержанням законності на стадіях досудового провадження у кримінальній справі

1. Історичні аспекти нагляду прокурора за законністю попереднього розслідування кримінальної справи.

2. Поняття прокурорського нагляду.

3. Співвідношення прокурорського нагляду і відомчого контролю.

4. Співвідношення прокурорського нагляду і судового контролю.

5. Порівняльний аналіз прокурорських повноважень на стадіях досудового провадження в Україні і зарубіжних країнах.

6. Розвиток інституту прокурорського нагляду за додержанням законів на стадії досудового провадження у кримінальній справі за проектом КПК України.

Контрольні питання:

1. У якій країні виникла прокуратура як орган державної влади? Охарактеризуйте розвиток прокуратури в Україні в ХІХ–ХХ ст. та повноваження прокурора на досудовому слідстві до 1960 року.

2. Чим прокурорський нагляд відрізняється від відомчого контролю?

3. Дайте загальну характеристику судовому контролю на досудовому слідстві. Які відмінності між наглядом прокурора і судовим контролем?

4. Якими повноваженнями наділено прокурорів при проведенні досудового слідства у Франції, Великій Британії, Канаді, Сполучених Штатах Америки, Російській Федерації та Латвійській Республіці? Яка спільна риса відрізняє їх від повноважень прокурора на досудовому слідстві в Україні?

5. Якими повноваженнями на досудовому слідстві у проекті КПК України наділено виключно прокурора?

Тема 2. Організація прокурорського нагляду за додержанням законів органами, які проводять дізнання та досудове слідство

1. Правові підстави та основні принципи організації прокурорського нагляду за додержанням законів органами, які проводять дізнання та досудове слідство.

2. Організація прокурорського нагляду за додержанням законів органами дізнання та досудового слідства при прийманні, реєстрації та вирішені заяв і повідомлень про вчинені злочини або ті, що готуються. Забезпечення комплексного підходу в організації нагляду з цих питань.

3. Організація прокурорського нагляду за додержанням законів при порушенні кримінальної справи та на початковому етапі досудового слідства.

4. Організація прокурорського нагляду щодо недопущення порушення прав і законних інтересів учасників кримінального судочинства та забезпечення їх своєчасного поновлення.

5. Організація прокурорського нагляду за додержанням законів щодо якості досудового слідства, всебічного, повного й об’єктивного дослідження всіх обставин кримінальної справи.

6. Основні критерії оцінки ефективності прокурорського нагляду за додержанням законів у діяльності органів, які проводять дізнання та досудове слідство.

Контрольні питання:

1. Назвіть підстави та основні принципи організації прокурорського нагляду за додержанням законів органами, які проводять дізнання та досудове слідство?

2. Охарактеризуйте визначену у наказі № 4гн від 19.09.2005 компетенцію відповідних підрозділів органів прокуратури щодо здійснення нагляду за законністю під час приймання, реєстрації та вирішення заяв і повідомлень про вчинені злочини або ті, що готуються? Назвіть підстави, порядок та мету виїзду прокурора на місця події, визначену у наказі № 4гн від 19.09.2005.

3. Які вимоги щодо організації прокурорського нагляду за додержанням законів при порушенні кримінальної справи?

4. Назвіть заходи, що повинні вживатись прокурором при організації нагляду на вказаному напрямі з метою підвищення ефективності діяльності слідчих, належної якості досудового слідства, всебічного, повного й об’єктивного дослідження всіх обставин справи?

5. Наведіть визначені Генеральним прокурором України вимоги щодо організації прокурорського нагляду з метою недопущення під час дізнання та досудового слідства порушення прав і законних інтересів учасників кримінального судочинства та забезпечення їх своєчасного поновлення?

6. Який порядок перевірки рішень щодо законності закриття кримінальної справи з реабілітуючих підстав, у якій особі було пред’явлено обвинувачення у вчиненні злочину?

7. Назвіть основні критерії оцінки ефективності прокурорського нагляду за додержанням законів у діяльності органів, які проводять дізнання та досудове слідство?