Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9 вал фин ЗБ...20.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
349.7 Кб
Скачать

9.3.3 Кредитування україни за лінією міжнародних валютно-фінансових організацій

Значна частина зовнішньої заборгованості формується Україною за рахунок позик міжнародних валютно-фінансових організацій:

  • Група Світового банку (у т.ч. МБРР, Міжнародна фінансова корпорація (МФК), Міжнародна асоціація розвитку (МАР) та Багатостороннє агентство по гарантіях інвестицій (БАГІ)).

  • Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР);

  • Міжнародний валютний фонд (МВФ);

  • Чорноморський банк торгівлі й розвитку (ЧБТР) та інші.

ЗУ «Про вступ України до Міжнародного валютного фонду, Міжнародного банку реконструкції й розвитку, Міжнародної фінансової корпорації, Міжнародної асоціації розвитку та Багатобічного агентства по гарантуванню інвестицій» N 2402-XII ухвалено 3 червня 1992 року: Україна набуває членство у вищезазначених організаціях шляхом приєднання до їх угод та Конвенції про створення БАГІ. Повноваження вирішувати всі питання, що стосуються вступу України до цих організацій надаються Кабінету Міністрів України, а Національний банк України виступає як банк-депозитарій коштів цих організацій на території України.

3.3.1 Група Світового банку — це міжнародна організація розвитку, мета якої полягає у наданні допомоги країнам-членам Групи на шляху до економічного та соціального прогресу. Вона фінансує свої кредитні операції, що здійснюються в Україні та інших членах Групи із середнім рівнем доходу, шляхом запозичення коштів на світових ринках капіталу. Україна як учасник-акціонер Банку володіє 0,77 % акцій. Україна стала 167 членом Банку, здійснивши передплату на 908 акцій в розмірі 1315,9 млн. дол. США.

Світовий банк з 1992 р. постійно надає допомогу уряду України в розробці та впровадженні економічних реформ шляхом надання консультацій, здійснення загальних економічних досліджень і надання позик для здійснення реформ.

Рада виконавчих директорів Світового банку 6 грудня 2007 року затвердила Стратегію партнерства з Україною на період 2008-2011 років. Стратегія визначає пріоритети діяльності Групи Світового банку в Україні, включаючи кредитування та інвестиції, надання аналітичних і консультаційних послуг і технічної допомоги. Стратегія передбачає реалізацію три різновиди програмних інтервенцій:

  • головні програми – за допомогою яких Банк нає підтримку заходам програми реформ уряду України, використовуючи увесь набір інструментів, якими він володіє;

  • програми у галузі розвитку – за допомогою яких інтервенції Банку спрямовуються на розроблення напрямків реформ або на доповнення заходів, які вже здійснюються іншими донорами (у Додатку 6 наводиться огляд діяльності інших донорів);

  • програми пропагування – використовуються у сферах, які потребують реформ, але ці реформи ще не отримали достатньої підтримки з боку уряду та громадськості, і зусилля Банку наполегливо спрямовуватимуться на забезпечення консенсусу та посилення попиту на зміни.

3.3.2 Міжнародний банк реконструкції й розвитку (МБРР). У рамках співробітництва України та МБРР за період з 1993 до червня 2001 р. Україна та Банк уклали угоди про надання позик для впровадження 17 проектів Банку.

Загальні напрямки співробітництва МБРР із Україною на сучасному етапі визначені у Стратегії допомоги Групи Світового банку Україні на період 2008—2011 р. Пріоритетними напрямками допомоги Україні Банком визнана підтримка реформування системи соціального захисту населення України в перехідний період, підтримка системи охорони здоров'я через боротьбу з поширенням СНІДу та туберкульозу, сприяння розвитку приватного сектору економіки країни, забезпечення суспільного діалогу в Україні та розвиток цивільного суспільства з метою суспільної підтримки курсу економічних реформ.

3.3.3 Міжнародна фінансова корпорація. Діяльність МФК в Україні полягає в основному в управлінні коштами донорських програм допомоги сектору малих і середніх підприємств (МСП), включаючи полегшення доступу МСП до джерел фінансування та сприяння земельній реформі. МФК запроваджує проекти з приватизації, розвитку підприємництва та земельної реформи, підтримує розвиток приватного сектора в Україні, здійснюючи прямі інвестиції та надаючи технічну допомогу. Акціонерами МФК є 182 держав-членів.

Вливання у 2010 фінансовому р. склали 247 млн. дол. США. З метою надання допомоги українським компаніям МФК інвестувала понад 1,5 млрд. дол. в більш ніж 50 проектів у таких секторах, як сільське господарство, фінансові ринки, будівництво, роздрібна торгівля і послуги, енергетика та інфраструктура.

МФК щороку інвестує в Україні 250-400 млн. дол.. Розробляючи стратегію роботи в Україні, МФК ухвалила три основних напрямки: фінансовий сектор, агробізнес і проекти з енергоефективності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]