Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПП.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
45.72 Кб
Скачать

3. Міжнародне кооперування виробництва

Міжнародна спеціалізація як основа МПП тісно пов’язана з міжнародним кооперуванням. Міжнародна виробнича спеціалізація потребує розвинутої системи взаємозв’язків, які встановлюються шляхом міжнародного кооперування виробництва. Міжнародне кооперування – internetional cooperation of prodaction – є логічним продовженням і завершенням міжнародної спеціалізації, формою міжнародної підприємницької діяльності.

Розглядаючи категорію ”міжнародне кооперування”, у першу чергу необхідно зупинитися на такому понятті як ”кооперація виробництва”. Вони не є ототожненими. Кооперація являє собою самостійний шлях усуспільнення виробництва і, на відміну від поділу праці, знаходить втілення в різних видах підприємств.

Кооперація – це спільне виробництво багатьох людей, що працюють в одному підприємстві, у тому числі в корпорації, що припускає єдність організаційної й економічної структури, у рамках якої це виробництво здійснюється і знаходиться у власності одної або декількох осіб.

На противагу кооперації кооперування являє собою виробничі зв’язки між різними підприємствами, що беруть участь у виготовленні визначеного продукту, але при цьому залишаються господарсько самостійними

Міжнародне кооперування виробництва – internetional cooperation of prodaction – це форма прояву МПП, при якій відбуваються тривалі раціональні виробничі зв’язки між спеціалізованими підприємствами різних країн, що забезпечують виготовлення певного кінцевого продукту, зберігаючи при цьому господарську, підприємницьку самостійність.

Міжнародне кооперування праці повністю базується на МПП і самостійно існувати не може, тоді як МПП не обов'язково вимагає для свого існування і розвитку міжнародного кооперування праці.

В міжнародній практиці досить поширеними є такі форми кооперування:

  • підрядне кооперування – основане на угоді про замовлення на виробництво деталей, окремих узлів та запасних частин;

  • кооперування за спільними програмами – пов’язане з виробництвом нового кінцевого продукту на кооперативних засадах;

  • кооперування на умовах спільного підприємництва взаємодіючих партнерів;

  • кооперування у формі договірної спеціалізації з метою уникнути дублювання, і прямої конкуренції на ринку; зазвичай таке кооперування має місце між конкуруючими компаніями .

Міжнародне кооперування виробництва має досить складну структуру і являє собою об’єктивний процес розвитку стійких виробничих зв’язків між підприємствами, що відокремилися, неза­лежно від того, чи відбуваються вони в межах однієї країни або на міжнародній арені. Види міжнародної кооперації виробництва наведені на рис.3.2.

Міжнародна спеціалізація і кооперування через поєднання, взаємодію виробничих, науково-технічних, фінансових потужностей фірм, поглиблення зв’язків між ними сприяє підвищенню ефективності виробництва, технічному прогресу, призводить до поступового формування безпосереднього міжнародного виробництва /підприємництва.

Міжнародна кооперація виробництва

Двостороннє

За кількістю суб’єктів

Багатостороннє

Регіональне

Міжрегіональне

За територіальним охопленням

Міжконтинентальне

Вертикальне

За технологічною структурою

Горизонтальне

Змішане (гетерогенне)

Сумісні програми

Договірна спеціалізація

За формою кооперування

Сумісні підприємства

Внутрішньогалузева

За структурою зв’язків

Міжгалузева

Паливно-енергетичні ресурси

Сировинне виробництво

За видами діяльності

Переробне виробництво

Агропромислове виробництво

Рис.3.2. Види міжнародної кооперації виробництва

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]