Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне плани с.з К.М. Microsoft Word.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
622.08 Кб
Скачать

Задача 7.

Громадянин Н. залишив автомобіль “Форд” на платній автостоянці. Черговий автостоянки зробив відмітку про автомобіль в журналі реєстрації.

Повернувшись зранку за машиною, Н. виявив, що колеса зняті, з машини викрадено магнітофон і залишені ним особисті речі (шапка, рукавиці) на загальну суму 1220 грн. Н. заявив претензію директору автостоянки.

Останній відмовився відшкодувати збитки, оскільки автостоянка лише надає місце для користування і тому не несе відповідальності за збереження майна.

1.Проаналізуйте ситуацію.

Задача 8.

СИТУАЦІЯ 1. У зв’язку з систематичною затримкою абонентами постійної автостоянки оплати за послуги правління споживчого товариства прийняло рішення блокувати колеса автомобілів тих власників, які затримали оплату більше як по 20 днів.

СИТУАЦІЯ 2. Директор гаражного кооперативу розпорядився припинити подачу електроенергії у гаражі членів кооперативу, які мають заборгованість по оплаті охорони гаражів.

1.Дайте правову оцінку приведених ситуацій.

2.Чи правомірні дії охоронця?

Задача 9.

Громадянин А. прийшов у кафе. Побачивши вішак, повісив на нього пальто і шапку. Повечерявши, громадянин А. виявив, що його пальто і шапка зникли. Громадянин А. заявив вимогу до адміністрації кафе про відшкодування йому вартості пальто і шапки.

Адміністрація кафе заявила, що не несе відповідальності за зберігання одягу.

1.Вирішіть спір.

ТЕМА № 6: ЗОБОВ'ЯЗАННЯ ЗІ СТРАХУВАННЯ.

Семінар 2 години.

ПЛАН:

1.Страхування. Основні поняття страхового права.

2.Загальна характеристика договору страхування.

3.Суб’єкти страхування:

  • правовий статус страховика;

  • правовий статус товариства взаємного страхування;

  • співстрахування та перестрахування;

  • страхувальники, вигодонабувачі та застраховані особи;

  • порядок провадження діяльності страховими посередниками.

4.Порядок укладення та форма договору страхування.

5.Зміст договору страхування.

6.Припинення договору страхування. Особливості дострокового припинення договору страхування.

7.Види і форми страхування:

  • особливості майнового страхування;

  • особливості особистого страхування;

  • страхування відповідальності;

  • страхування ризиків.

Література:

  1. 1. Конституція України від 28.06.1996 р., № 254к/96-ВР // Відомості Верховної Ради (ВВР), 1996, N 30, ст. 141

  2. Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р., №435-ІV

  3. Повітряний кодекс України //Відомості Верховної Ради України. 1993. №25. Ст.103-106.

  4. Господарський кодекс України від 16.01.2003 № 436-ІV // Відомості Верховної Ради (ВВР), 2003, N 18, ст.144

  5. Закон України “Про страхування” від 7 березня 1996р. N 85/96-ВР// Відомості Верховної Ради (ВВР), 1996, N 18, ст. 78

  6. Указ Президента України “Про обов’язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів” 15 січня 1994 року N 7/94 /Урядовий кур’єр. 1994. 20 січня.

  7. Цивільне право України. Академічний курс: Підруч.: У двох томах / За заг. ред Я.М.Шевченко. – К.: Концерн “Видавничий Дім “Ін Юре”, 2003.

  8. Цивільне право України: Навчальний посібник / За заг. ред. І.А.Бірюкова, Ю.О.Заїки. – К.: Істина, 2004. – 224 с.

  9. Цивільне право України: Підручник: У 2 книгах / О.В. Дзера (кер. авт. кол.), Д.В.Боброва, А.С. Довгерт та ін., За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнецової. – 2-е вид., допов. і перероб. – К.: Юрінком Інтер, 2004.

  10. Методологія приватного права: Зб. наук. праць (за матеріалами наук.-теорет. конф., м. Київ, 30 травня 2003 р.) / Редкол.: О.Д. Крупчан (голова) та ін. – К.: Юрінком Інтер, 2003. – 480 с.

Практичне заняття 2 години.

Задача 1.

Суслов був одружений і мав двох синів - Петра і Антона. Петро жив окремо від батька і був з ним у сварці. Суслов залишив заповіт, в якому вказав, що все майно після його смерті повинно відходити до сина Антона і жінки, в тому числі і за наявними договорами страхування життя.

В період дії договору страхування із Сусловим стався нещасний випадок і його було доставлено до лікарні. В лікарні за викликом Суслова страховий агент склав нове розпорядження, в якому за його проханням, вказав спадкоємцем страхових сум Мазура. Розпорядження було підписане страховим агентом і посвідчене заступником головного лікаря.

Після смерті Суслова жінка і син пред'явили в суд позов до Мазура і страхової організації про визнання розпорядження Суслова недійсним відносно виплати страхового відшкодування. Петро також пред'явив позов, в якому вказав, що до смерті батька він був визнаний інвалідом другої групи і незалежно від змісту заповіту, спадкоємець не може позбавити своїх непрацездатних дітей належної їм частки в спадщині.

1. Чи має правові наслідки заповіт Суслова відносно договорів страхування?

2. Чи є дійсним розпорядження Суслова, яке було вчинено у лікарні?

3. Кому слід присудити страхові суми за цим договором?

Задача 2.

За вироком суду Стасюк та Петренко були засудженні за крадіжку майна Біленко. При розгляди кримінальної справи був розглянутий цивільний позов і з засуджених солідарно було стягнено на користь потерпілої 2 тисячі гривень.

Як видно з матеріалів справи у Біленко 10 лютого 2001 року було вкрадено шубу і запасні деталі до автомобіля, а 6 листопада 2000 року вона заключила договір добровільного страхування домашнього майна на суму 5 тис. гривень терміном на 4 місяці. Договір було вчинено з оглядом майна та виплатою страхового внеску готівкою страховому агенту після огляду майна. Після винесення вироку Біленко звернулася в страхову компанію з вимогою про виплату їй страхового відшкодування в зв'язку з настанням страхового випадку, але в цьому їй відмовили. Дирекція страхової компанії обґрунтувала свою позицію тим, що згідно з вироком суду з засуджених стягнуто 8 000 гр. на користь Біленко. Біленко звернулася до голови апеляційного суду з проханням внести протест про скасування вироку в частині рішення по цивільному позову. що перешкоджає отриманні нею відшкодувань згідно з договором страхування.

1. Чи відноситься вкрадене майно до об'єктів страхування?

2. Чи наступив страховий випадок?

3. Чи слід задовольнити прохання Біленко?

Задача 3.

Страхова компанія "Поліс" пред'явила позов суд до гр. Костенка про стягнення з нього 3 тис. гривень Позов пред'явлено з метою відшкодування шкоди, що виникла в результаті виплати страхової суми гр. Трофанчуку. Регресна вимога страхової компанії базувалася на тому, що з вини Костенка в квартиру Трофанчука проникла гаряча вода, що зіпсувала стіни, підлогу, меблі і килими. При розгляді справи у суді з приводу зіпсування застрахованого майна було встановлено, що з вини Костенка в ванній кімнаті було залишено відкритим водопровідний кран, і це призвело до проникнення гарячої води у кімнату сусіда.

1. Чи має бути задоволена регресна вимога страхової компанії?

Задача 4.

Приватний стоматолог О. уклав із акціонерною страховою компанією “Інтер” договір страхування майнової відповідальності за шкоду заподіяну при виконанні своїх обов’язків на суму 1000 грн.

Пацієнт К. звернувся до суду з вимогою про стягнення із стоматолога О. 500 грн. відшкодування за неякісну санацію і 1000 грн. моральної шкоди.

Рішенням суду з О. було стягнуто 380 грн. відшкодування і 450 грн. моральної шкоди.

Стоматолог О. звернувся до страховика про виплату страхового відшкодування.

1.Чи може бути об’єктом страхування майнова відповідальність за шкоду, заподіяну особою при виконанні своїх службових, трудових чи договірних обов’язків?

2.Чи підлягає виплаті і в якому розмірі страхове відшкодування в даній ситуації?

Задача 5.

За договором майнового страхування укладеним між громадянином Р. і СК “Магнус” було застраховано приватний житловий будинок на суму 28 тис. грн. при страховій оцінці 36 тис.грн.

Внаслідок пожежі від удару блискавки будинок було істотно ушкоджено. Сума збитків, підтверджена аварійним сертифікатом, складала 16 тис. грн.

1. Визначте розмір страхового відшкодування, на яке має право Р.