Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне плани с.з К.М. Microsoft Word.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
622.08 Кб
Скачать

1. Вирішити справу по суті. Які факти миють суттєве значен­ня для вирішення цієї справи?

Задача 2.

Сачко купила в комісійному магазині хутряну шубу і через деякий час виявила, що в деяких місцях хутро зіпсоване. У зв'язку з цим вона звернулася до директора магазину з вимогою прийняти шубу назад і повернути їй гроші або зменшити покупну ціну. Директор цю вимогу відхилив, посилаючись на те, що куплені в комісійному магазині речі поверненню не підлягають, а недоліки могли виникнути і в той час, коли шуба знаходилась у Сачко. Сачко звернулася до суду із позовом. Висновком товарознавчої експертизи було встановлено, що хутро зіпсоване ще до того, як магазин прийняв шубу на комісію. Представник магазину заявив, що, оскільки хутро зіпсоване не з вини магазину, він відповідальності не несе. В якості свідка до суду була викликана колишня власниця шуби, яка наполягала, що під час здачі на комісію шуба ніяких дефектів не мала і приймальник магазину не виявив ніяких її недоліків.

  1. Чи повинен був комісійний магазин перевірити якість зданої речі?

  2. Чи вправі Сачко повернути шубу комісійному магазину?

Задача 3.

Авілова взяла з камери схову санаторію, де вона знаходилась на відпочинку, ювелірні прикраси та плаття для того, щоб надіти їх на святковий вечір. Після вечері вона прийшла у свій номер та виявила пропажу приготовлених до вечора речей. Авілова звернулася до директора санаторію, але вкрадені речі знайти не вдалось. Через тиждень Авілова зажадала від директора санаторію повернення вартості деяких речей. Директор відмовився, мотивуючи це тим, що санаторій несе відповідальність за речі, здані в камеру схову. Оскільки Авілова речі з камери зберігання взяла, то вона, на думку директора, і повинна нести всі збитки, пов'язані з їх пропажею. Авілова не погодилась з доводами директора санаторію і звернулась з позовом до суду.

1. Чи буде нести відповідальність санаторій?

Задача 4.

Працівник відділу охорони залишив пост і пішов додому погрітися. В цей час злодії зламали замок в крамниці і поцупили 5 жіночих шуб, 20 золотих годинників, 3 радіоприймачі з вітрини і заробітну плату, яка не була отримана в зв'язку з хворобою працівника і знаходилась в сейфі директора. Магазин звернувся з претензією про відшкодування збитків до органів охорони.

1. Складіть відповідь на претензію.

Задача 5.

Після закінчення роботи універмагу злодії сховалися у торговельному залі і вночі, відчинивши квартирку, винесли товару на значну суму. Відділ охорони відмовився задовольнити позов.

1. Яке може бути рішення суду?

Задача 6.

Громадянин О. поклав свої речі в автоматичну камеру зберігання на залізничному вокзалі. На наступний день, повернувшись за речами, О. виявив, що ячейка відкрита, речі пропали. О. звернувся з вимогою про відшкодування вартості речей, зданих на зберігання (всього на суму 350 грн.).

1.Які правовідносини виникли між О. та управлінням залізниці: з договору схову чи з договору майнового найму?

2.На кого покладається обов’язок відшкодувати завдані збитки? 3.Проаналізуйте ситуацію.