Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне плани с.з К.М. Microsoft Word.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
622.08 Кб
Скачать

Задача 7.

Психічнохворий Ю., проникнувши до квартири С., пошкодив її майно на суму 5 тис. грн. С. звернулась з позовом про стягнення цієї суми з матері душевнохворого О. В суді було встановлено, по-перше, що Ю. не визнавався недієздатним у відповідності, встановленій законом; по-друге, що його мати під час заподіяння сином шкоди була важко хвора і знаходилась на стаціонарному лікуванні в лікарні.

1. Хто є належним відповідачем за позовом С.?

Задача 8.

З необережності 13-річного Ігоря виникла пожежа, внаслідок якої згоріли 4 (чотири) приватні гаражі, втому числі гараж, автомашина та інше майно подружжя В. При з’ясуванні обставин було встановлено, цю власниця одного із згорілих гаражів К., від’їжджаючи у відпустку, довірила свій гараж, в якому містилися кролі, а також зберігався мопед та пальне до нього, Ігореві, щоб він під час її відпустки годував кролів. Коли Ігор намагався завести мопед, який належав К., від іскри зайнявся бензин, яким були облиті підлога та двері гаража, що і було причиною пожежі. Подружжя В. звернулося до суду з позовом до батьків Ігоря про відшкодування заподіяної шкоди. Суд цей позов задовольнив у повному обсязі.

  1. Чи правильно вирішена справа ?

Задача 9.

Іванов купив холодильник у магазині «Світло» й там же оформив його доставку до дому. При цьому приймальник на доставці помилково зазначив у квитанції номер дому «25» замість «23». Холодильник доставили в будинок № 25, а хазяйка Свиридова, думаючи, що холодильник куплений чоловіком (при цьому в них була розмова), що поїхав напередодні у відрядження на один місяць, прийняла його. Син Свиридова підключив холодильник до електромережі й вони стали користуватися ним.

1. Хто повинний вимагати від Свиридова повернення холодильника Іванов або магазинСвітло”?

2. Чи зобов'язана Свиридова повернути холодильник?

3. Кому повинна Свиридова повернути холодильник: Іванову або магазину «Світло»?

4. Чи зобов'язаний Іванов прийняти холодильник, що був у користуванні у Свиридова, або зажадати від магазина «Світ» новий холодильник?

5. За чий рахунок повинна здійснюватися перевезення холодильника при вилученні його у Свиридова з доставкою Іванову?

Задача 10.

Борискин 31 травня перейшов на роботу з одної установи в іншу з підвищеною зарплатою, оформивши перехід переводом. Зарплату його перераховували на його рахунок в ощадному банку як у першій, так і в другій установі. У липні й серпні перша установа продовжувала перераховувати йому його колишню зарплату. Гроші Борискин знімав й витрачав. У вересні місяці перша установа зажадало від Борискина повернути гроші, перераховані на його рахунок у липні й серпні місяці помилково з вини оператора, який не ввів дані про його звільнення в комп'ютер.

1. Чи може перша установа обвинуватити Борискина в безпідставному збагаченні й зажадати від нього не тільки всю суму грошей, перераховану йому, але й проценти на цю суму за користування чужими коштами? У якому випадку воно може це зробити?

2. Чи зобов'язаний Борискин повернути гроші першій установі, помилково нею перераховані на його рахунок у ощадбанку в липні й серпні місяці

Задача 11.

Климова, маючи потребу в грошах для сплати внеску за квартиру в будівельний кооператив, здала в ломбард ювелірні прикраси, що дісталися їй від бабусі. Прикраси являли собою гарнітур, що складається з кольє, сережок й каблучки, виготовлених із золота й прикрашені діамантами й сапфірами. Через тиждень, будучи в театрі, Климова зустріла в буфеті приймальника ломбарду Волкова. Він був із своєю 18-річною дочкою, на якій був гарнітур, що належить Климовій і зданий нею в ломбард. У присутності своєї подруги і працівника буфету, Климова голосно заявила Волкову й довела, що ювелірні прикраси на його дочці належать їй й обвинуватила його в грубому порушенні умов договору зберігання речей у ломбарді. На наступний день Климова подала заяву в суд, у якій зажадала негайного повернення прикрас без виплати нею заставної вартості, а також виплати їй суми грошей за безпідставне користування ними. Сума грошей була визначена нею в розмірі заставної вартості зданих прикрас у ломбард.

1. Яким чином, оцінюється відшкодування потерпілому, особою, яка безпідставно тимчасово користується його майном?

2. Чи правомірна вимога Климової до Волкова?

Задача 12.

Громадянин Міхєєнко визнав себе винним у вчиненні тяжкого злочину і був засуджений на 5 років позбавлення волі. Через два місяці з’ясувалося, що злочин вчинив його брат. Після звільнення Міхєєнко звернувся з позовом: І) про сплату середньомісячної платні за відбування покарання; 2) про надання жилого приміщення, з якого він був виселений, 3) про повернення нагород.

1. Чи законні ці вимоги?

Задача 13.

Одного літнього вихідного дня громадянин Б, працюючи на дачній ділянці, несподівано почув за своєю спиною людський крик. Обернувшись, він побачив свого сусіда К з покаліченою рукою. Як виявилось, К зацікавився, що робить у такий пізній час його сусід і підійшов до нього ззаду. Б занесеною мотикою, якою він вибивав каміння, вдарив його в руку. Внаслідок перелому руки, К. 32 дні знаходився на листку непрацездатності.

К. звернувся в суд з позовом до Б про відшкодування йому частини втра­ченого заробітку, що склало 320 гривень і 580 гривень затрачених на лікування.

1. Проаналізуйте задачу на основі статті 1166 Цивільного кодексу України та вирішіть її.

Задача 14.

Громадянин Я. проходив вулицею, наступив на мокрий листок, що впав з дерева, послизнувся, і, падаючи, штовхнув громадянина Г., який від падіння на тротуар покалічився.

1. Чи є підстави для покладення на Я. обов’язку відшкодування збитків, викликаних каліцтвом Г.?