Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне плани с.з К.М. Microsoft Word.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
622.08 Кб
Скачать

Тема 11. Спадкове право. Семінар 6 годин. План:

  1. Поняття та значення спадкового права.

  2. Відкриття спадщини.

  3. Підстави спадкування (за законом, за заповітом).

  4. Прийняття спадщини і відмова від спадщини.

  5. Оформлення спадкових прав та поділ спадкового майна.

Накресліть схему:

1. Принципи спадкового права.

Теми рефератів:

  1. Спадковий договір.

  2. Особливості спадкування об’єктів права інтелектуальної власності.

Контрольні запитання для перевірки якості знань:

  1. Що розуміється під спадкуванням та яке його значення?

  2. Що таке відкриття спадщини, а також час і місце відкриття спадщини?

  3. Які є підстави спадкування?

  4. Які особливості спадкування за законом?

  5. Які особливості спадкування за заповітом?

  6. Який існує порядок прийняття спадщини?

  7. Яким чином відбувається відмова від спадщини.

  8. Як відбувається поділ і оформлення поділу спадкового майна?

  9. В яких випадках має місце перехід по праву спадкоємству державі?

Література:

  1. 1. Конституція України від 28.06.1996 р., № 254к/96-ВР // Відомості Верховної Ради (ВВР), 1996, N 30, ст. 141

  2. Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р., №435-ІV

  3. Закон України «Про нотаріат» від 2 вересня 1993 р.№ 3425-12. // Відомості Верховної Ради (ВВР), 1993, N 39, ст.383

  4. Наказ Міністерства юстиції України „Про затвердження Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України” N 18/5 від 18.06.94

  5. Постанова Пленуму Верховного Сулу України від 24.06.83р. №4 "Про практику розгляду судами України справ про спадкування" // Постанови Пленуму Верховного Суду України в цивільних справах 1993. №2.

  6. Верховний Суд України. Постанови Пленуму Верховного Суду України (1995 – 1998). Правові позиції щодо розгляду судами окремих категорій цивільних справ / Від. Ред. П. І. Шевчук. – К., 1998. – С. 189.

  7. Цивільне право України. Академічний курс: Підруч.: У двох томах / За заг. ред Я.М.Шевченко. – К.: Концерн “Видавничий Дім “Ін Юре”, 2003.

  8. Цивільне право України: Навчальний посібник / За заг. ред. І.А.Бірюкова, Ю.О.Заїки. – К.: Істина, 2004. – 224 с.

  9. Цивільне право України: Підручник: У 2 книгах / О.В. Дзера (кер. авт. кол.), Д.В.Боброва, А.С. Довгерт та ін., За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнецової. – 2-е вид., допов. і перероб. – К.: Юрінком Інтер, 2004.

  10. Методологія приватного права: Зб. наук. праць (за матеріалами наук.-теорет. конф., м. Київ, 30 травня 2003 р.) / Редкол.: О.Д. Крупчан (голова) та ін. – К.: Юрінком Інтер, 2003. – 480 с.

Практичне заняття 12 годин.

Задача 1.

Катков, який постійно проживав у м. Дніпропетровську і мав там житловий будинок та інше майно, виїхав в довгострокове відрядження на Далекий Схід, де через декілька місяців помер.

1. Визначте місце відкриття спадщини Каткова.

Задача 2.

Внаслідок автомобільної аварії загинуло подружжя Никифорових. Чоловік помер на місці аварії, а дружина через чотири години. У подружжя Никифорових залишилось двоє дітей: син та дочка, а крім них, мати Никифорова віком 72 роки, батько Никифорової віком 65 років та її дорослий брат.

1. Визначте коло спадкоємців після смерті подружжя Никифорових.

Задача 3.

Після смерті Будякова залишилось майно, що складалось із автомобіля, носильних речей, предметів домашньої обстановки та грошового внеску в сумі 2000 доларів, що знаходився в банку. Дружина віком 50 років та повнолітня дочка проживали в одній сім'ї з Будяковим, а дорослий син з сім'єю - окремо. Дружина та дочка померлого гадали, що сину, який проживає окремо, нічого із спадкового майна не належить.

1. Чи обґрунтований такий погляд? Як повинно бути розділене спадкове майно?

Задача 4.

Сім'я Грушина складалась із його дружини віком 60 років, дочки з чоловіком та двох дітей. Грушин помер, не залишивши заповіту. За рік до смерті Грушина померла його дочка.

1. Як повинно бути розподілене спадкове майно? Як його належало б розподілити, якщо б дочка Грушина померла через місяць після смерті свого батька, не встигнувши прийняти майно?

Задача 5.

Після смерті Скорила залишилась спадщина, на отримання якої претендували син Петро, що проживав разом із спадкодавцем, син від першого шлюбу Василь, що проживав окремо від спадкодавця, та рідний брат Олексій - інвалід 3 групи, що проживав та працював в іншому місті. Петро в суді просив усунути від одержання спадщини свого брата Василя на тій підставі, що останній злісно ухилявся від подання матеріальної допомоги батькові, про що були пред'явлені відповідні докази. Брат померлого Олексій просив суд включити його в склад спадкоємців як непрацездатного, хоча він і не отримував матеріальної допомоги від спадкодавця.

1. Як повинен бути вирішений такий спір?

Задача 6.

Кленова проживала з 1990 р., з Бутовим однією сім'єю, не перебуваючи з ним в шлюбі. За час спільного життя у них народилось двоє дітей, відносно яких Бутов визнавав своє батьківство з оформленням в органах РАЦСу. Кленова була протягом останніх 6 років на утриманні Бутова, здійснюючи догляд за малолітніми дітьми віком 4 та 6 років та ведучи домашнє господарство. В 1996 р. Бутов помер , не залишивши заповіту. Інших родичів та утриманців він не мав .

1. Чи можуть Кленова та її діти отримати спадщину після смерті Бутова?

Задача 7.

Громадянин Фетисов, що проживав зі своєю непрацездатною дружиною та працездатним братом, залишив заповіт на свою половину будинку на користь сина від першого шлюбу, який проживав окремо. Решту майна, в тому числі предмети домашньої обстановки та грошовий внесок в сумі 5 тис. доларів, він заповів своїй дружині. Після смерті Фетисова в суд звернулась дружина покійного з позовом про визнання частково недійсним заповіту, складеного на користь сина на половину будинку. Свій позов вона мотивувала тим, що вона непрацездатна і користується правом обов'язкової долі. В суд звернувся також брат Фетисова з позовом про визнання за ним права на предмети домашньої обстановки та вжитку, вказуючи, що він проживав однією сім'єю з спадкодавцем протягом останніх 5 років до смерті останнього.

1. Вирішіть спір.

Задача 8.

Михайлов, Іванова і Сизова звернулись до суду з позовом до Захарова про визнання частково недійсним свідоцтва про право на спадщину, яке було видане відповідно до заповіту Сіренка на ім'я відповідача. Одночасно позивачі прохали визнати за кожним з них право власності в порядку спадкоємства на 1/4 частину дому. Позивачі посилались на те, що в заповіті спадкодавець розпорядився на випадок смерті тільки відносно грошового вкладу, але нотаріальна контора помилково видала Захарову свідоцтво про право спадкоємства на все майно, в тому числі і на дім.

В судовому засіданні нотаріус Айматова пояснила, що вона складала текст двох заповітів і згідно з першим спадкодавець нібито залишив будинок, який належав йому, в рівних частинах Захарову, Івановій та Сизовій. На прохання спадкодавця був складений ще один заповіт про залишення грошового внеску Захарову. Але текст цього заповіту був викладений не зовсім зрозуміло, тому вона після смерті спадкодавця зробила напис на першому заповіті, що він не скасований і не змінений. Однак, як видно із другого заповіту, все майно і грошовий внесок були залишені тільки Захарову.

  1. Як треба вирішити справу?

  2. Яким чином відбувається складання та зміна заповіту?

  3. Чи можна оспорювати заповіт показаннями свідків?

Задача 9.

Д'яченко пред'явив позов до Борисенка про відшкодування шкоди. Позивач зазначив, що з вини відповідача сталася автодорожня подія, внаслідок якої йому заподіяні тяжкі тілесні ушкодження, що стали причиною повної втрати професійної працездатності. Посилаючись на те, що відповідач в добровільному порядку відшкодував лише частину втраченого у зв'язку з каліцтвом заробітку, позивач просив стягнути з нього одноразово 7 тис. грн. і щомісячно по 500 грн. Оскільки під час розгляду справи відповідач помер, до участі в ній він просить притягнути дружину Борисенка, яка прийняла спадщину. Суд задовольнив позов.

У апеляційній скарзі відповідачка просила скасувати рішення суду і звільнити її від відповідальності, посилаючись на те, що вона не повинна нести відповідальність за заподіяну чоловіком шкоду.

1. Проаналізуйте обставини справи і вкажіть, за які борги спадкодавця відповідає спадкоємець.

Задача 10.

Після смерті Маленка до його дочки Івасюк звернулась організація з позовом до суду, в якому просила визнати право на спадщину за заповітом, який був складений Маленком у формі листа до друзів. В цьому листі Маленко вказував, що своє майно залишає побудованій на його гроші бібліотеці в селі, де він народився. Цей лист, на думку позивача, є заповітом померлого, якому повинна бути надана юридична сила. Івасюк позову не визнала і вказала, що, оскільки нотаріально посвідченого заповіту немає, лист його замінити не може.

1. Як повинна бути вирішена справа?

Задача 11.

Громадянин С. склав заповіт, за яким усе своє майно заповів у рівних частинах внукам К., П., Т. та О. 20 листопада 2004 року С. помер.

Після його смерті залишилось майно: будинок (140 тис. грн.), автомобіль (15 тис.грн.), телевізор, холодильник, імпортні меблі та інші предмети домашньої обстановки (30 тис.грн) та вклад в банку (12 тис.грн.).

Т. та П. подали заяву у нотаріальну контору про прийняття спадщини, К – відмовився від належної йому частини спадщини в користь сестри Т., з якою проживав спадкодавець, О. не вчинив жодних дій, що свідчить про прийняття спадщини.

1. З заявами про прийняття спадщини звернулися також Г. (брат померлого) та Ж. (дочка померлого).

2. Визначте коло спадкоємців та вартість майна, яке кожен з них спадкує.

Задача 12.

Громадянин М. склав заповіт, за яким усе своє майно (приватний будинок, автомобіль та приватизовану квартиру) заповів своєму далекому родичеві Н.

20 березня 2004 року М. помер. Дочки Т. та Р. звернулися із заявою до суду про визнання заповіту недійсним за ст.55 Цивільного кодексу України, оскільки, на їх думку, в момент складання заповіту їх батько (М.) не розумів значення своїх дій.

1. Яке рішення повинен постановити суд, якщо зазначений приватний будинок є спільною сумісною власністю подружжя (спадкодавця М. та його дружини К.)?

2. Вирішіть справу.

Задача 13.

Громадянин М. уклав з СК “Дністер” договір змішаного страхування, за яким одержувачем страхових сум на випадок смерті був призначений його батько (О). У січні 2004 року М загинув у автокатастрофі.

У червні 2004 року до О з вимогою про повернення наданого померлому кредиту у розмірі 15 тис. грн. звернувся банк.

У вимозі зазначалося, що, оскільки страхова компанія виплатила О страхову суму, то останній зобов’язаний нести відповідальність за боргами спадкодавців як особа, що прийняла спадщину.

1. Які особливості спадкування страхових сум та вкладів у кредитних установах?

2. Дайте правову оцінку ситуації.

Задача 14

За спадковим договором, укладеним між гр.О. та гр.М. і посвідченим нотаріально, до гр.М. повинен був перейти будинок, належний гр.О. Натомість гр.М. зобов’язувався утримувати гр.О. до його смерті, поховати його, спорудити надмогильний пам’ятник та доглядати могилу.

Гр.О. помер 20.06.2004р. Згідно з умовами договору гр.М. здійснив поховання. У нотаріальну контору звернулася сестра гр.О. за оформленням права на спадщину. Одночасно вона звернулася до суду з позовом до гр.М. про усунення перешкод у користуванні житловим будинком. Сестра гр.О. заявила, гр.М. не спорудив пам’ятника, в будинку не проживає і не доглядає за ним, права власності на будинок не оформив.

1. Дайте правову оцінку ситуації.

2. Що таке спадковий договір?

3. Які спільні та відмінні риси спадкового договору, договору ренти та договору довічного утримання?

4. Чи входить будинок до складу спадщини?

5. Чи правомірні вимоги сестри померлого?