Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvetyk_modulyu_2_trachenko.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
53.9 Кб
Скачать

12. Наведіть основні форми науково-технічних відносин.

Науково-технічні відносини формуються і реалізуються між фізичними і юридичними особами у процесі створення, купівлі-продажу, обміну науково-технічної продукції.

Основними формами науково-технічних відносин є:

— обмін загальною науково-технічною інформацією, накопичення її у базах даних для спільного використання, обмін програмними продуктами;

- укладення і реалізація контрагентом контрактних угод щодо здійснення НДДКР з наступним передаванням всієї інформації і права розпоряджатися їх результатами замовнику (право на оформлення патента й ліцензії на виробництво);

- здійснення на основі прямих зв'язків коопераційних НДДКР щодо конкретного винаходу з подальшим спільним (іноді — відокремленим) володінням патентом і правом надання ліцензій;

- реалізація міжнародних (за участю кількох країн або фірм) науково-технічних програм з розроблення актуальних проблем (телекомунікаційна технологія, біотехнологія та ін.) на основі спеціалізації та кооперації НДДКР;

- реалізація державних (регіональних), міжнародних комплексних науково-технічних програм.

13. Назвіть істотні умови договору на створення (передавання) науково-технічної продукції.

Усі форми співпраці щодо передавання-придбання науково-технічних послуг на комерційній основі оформляють угодами (контрактами), одна зі сторін якого (покупець) має відповідний виробничий потенціал або капітал, а інша (продавець) — право на використання конкретних розробок і необхідні знання у цій сфері. Істотними умовами договору (контракту) на створення (передавання) науково- технічної продукції є:

1.Предмет договору (найменування науково-технічної продукції; науково-технічні, економічні та інші вимоги до неї, а також способи її застосування).

2.Термін виконання робіт (іноді зазначають терміни основних їх етапів на основі складання календарних планів).

3. Вартість робіт і порядок розрахунків.

4.Умови здавання, приймання та оцінювання науково-технічної продукції (передбачає перелік наукової, технічної та іншої документації, що підлягає її оформленню і здаванню виконавцем замовнику).

5. Відповідальність сторін.

Завершення надання послуг виконавець і замовник фіксують актом здачі-приймання науково-технічної продукції, який супроводжують комплектом наукової, технічної та іншої документації, передбаченою технічним завданням та умовами договору; протоколом комісії про приймання дослідних взірців (партій) нової техніки, виготовленої відповідно до договору; копією протоколу науко-технічної ради виконавця з висновками щодо відповідності виконаної роботи технічному завданню або іншому документу.

14. Що таке наука?

Наука високоорганізована, високоспеціалізована дослідниць­ка діяльність щодо виробництва об'єктивних знань про природу, суспільство, мислення.

Наука є цілісною системою, що охоплює природознавс­тво, суспільствознавство, філософію, методи і теорії, теоретичні та прикладні дослідження. Вона є наслідком суспільного поділу праці, тобто виникає у зв'язку з відокремленням розумової праці від фізичної у процесі перетворення пізнавальної діяльності на специфічний вид занять особливої (па перших порах малочисельної) групи людей.

Соседние файлы в предмете Товароведение