Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvetyk_modulyu_2_trachenko.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
53.9 Кб
Скачать

25. Що таке технопарки?

Технопарки. Основою їх функціонування є взаємодія наукових, науково-дослідних центрів, конструкторських і виробничих підрозділів у реалізації наукових ідей, здійс­ненні науково-технічних розробок.

Технопарк науково-інноваційні комплекси, метою функціонування яких є розроблення новітніх технологій, впровадження науково-технічних розробок, виробництво продукції у наукомістких галузях економіки.

У межах технопарків реалізується науково-виробни­чий цикл створення інновацій на основі найновіших знань і найпродуктивніших технологій.

26. Охарактеризуйте технополіси.

Технополіси. Як центри новітніх технологій технополіси створюють здебільшого у відсталих регіонах із метою їх прискореного розвитку завдяки поєднанню потенціалів державної політики, науки, фінансово-кредитних уста­нов, венчурного капіталу.

Технополіси (грец. tесhnе майстерність і роlis) спеціально створені комплекси, які об'єднують науку, техніку, економіку, підприємництво, мистецтво управління, задля реалізації актуальних інноваційних проектів.

27. Що таке бізнес-інкубатор? Які види послуг він надає?

Бізнес-інкубатори. Ця організаційна форма сприяння створення і розвитку малих підприємств була започаткована у США у 60-ті роки XX ст., потім вона поширилася в Європі, а останнім часом утверджується і в Україні. Загалом бізнес-інкубатори надають новоствореним підприємствам необхідні технічну, юридичну допомогу, ділові послуги щодо оптимізації управління, доступу до технологій, інформації, фінансів.

Бізнес-інкубатор (лат. іпсиbо висиджую) організаційна структура, діяльність якої спрямована на створення сприятливих умов для заснування і розвитку малих підприємств через надання необхідних їм послуг і ресурсів.

Основними послугами бізнес-інкубаторів є надання в оренду приміщень, технічно-адміністративне, юридичне обслуговування, економічне, науково-технічне консульту­вання, сприяння доступу до інформаційних, фінансових, технологічних та інших ресурсів, навчання кадрів. У своїй діяльності вони взаємодіють із місцевими органами влади,банками та іншими кредитними установами, об'єднаннями підприємців, науковими установами тощо.

28. Охарактеризуйте венчурні фірми (ризик-фірми).

Венчурні фірми (ризик-фірми). У своїй діяльності вони орієнтуються на практичне використання ще не апробованих . технічних і технологічних новинок, що часто породжує відчутні економічні ризики.

Венчурна фірма спеціально створене підприємство для реалізації науково-технічних ідей, пов'язаних зі значним ризиком.

Такі підприємства не повертають вкладені у них кошти і не сплачують на ці кошти відсотки. Інвестори отримують права на всі запатентовані й незапатентовані ними ноу-хау, засновницький прибуток. Більшість із таких фірм перебувають у різних формах економіко-правових відносин із великими компаніями і фінансовими групами.

Торгівля послугами у сфері науки і науково-технічного обслуговування за багатьма ознаками є ризикованою справою що зумовлено неготовністю ринку відразу сприйняти нововведення; технічною або технологічною недопрацьованого нового товару; неефективністю нововведення або нижчою його дохідністю, ніж планувалось при розробленні; невизначеністю обраної стратегії та ін.

Оскільки використання нових засобів праці, технологій, засобів організації виробничих процесів пов'язане з підвищеним ризиком для підприємців, які вкладають капітали в їх створення, бізнес у сфері надання науково-дослідних послуг у багатьох країнах вважається венчурним (ризикованим).

Соседние файлы в предмете Товароведение