Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvetyk_modulyu_2_trachenko.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
53.9 Кб
Скачать

20. Дайте визначення терміну “освіта”.

Освіта процес формування знань, духовного обличчя людини під впливом інтелектуальних надбань, моральних і духовних цін­ностей, процес виховання і самовиховання.

Освіта є основою інтелектуального, культурного, ду­ховного, соціального, економічного розвитку особистості суспільства, нації і держави, нарощення їх інтелектуаль­ного, духовного та економічного потенціалу.

21. Що є метою освіти?

Метою освіти є всебічний розвиток людини як особистості і найвищої цінності суспільства, її талантів, розумових і фізичних здібностей, виховання високих моральних якостей, формування громадянина, здатного до свідомого суспільного вибору, збагачення на цій основі інтелектуального, творчого, культурного потенціалу народу, забезпечення народного господарства кваліфікованими кадрами. Ґрунтується вона на засадах гуманізму, демократії, національної свідомості, взаємоповаги між націями і народами. Досягнення освітньої мети забезпечується в освітньому процесі — процесі передавання, одержання, здобування знань і навичок.

22. Наведіть класифікацію нематеріальних послуг сфери культури за функціональними особливостями.

Нематеріальні послуги сфери культури за функціональними особливостями класифікують на послуги, що безпосередньо виконують культурну функцію (послуги, якіі надають актори, читці, музиканти, співаки під час концертів, шоу, спектаклів, лекцій, екскурсій, а також послуги, які надають диригенти, балетмейстри, хормейстри, режисери та ін.), і послуги, що виконують функцію розпоряджувального механізму» (видача книжок в бібліотеках, показ фільмів у кінотеатрах, прокат відеокасет, театральних костюмів і реквізиту, продаж предметів художнього мистецтва (картин, скульптур, антикваріату, виробів народних промислів і сувенірів, книг).

23. Як поділяють матеріальні послуги сфери культури за функціональним призначенням?

Матеріальні послуги сфери культури за функціональним призначенням поділяють на:

а) виробничі засоби культури — продукти організацій культури і мистецтва, за допомогою яких інші заклади або інші працівники мають змогу створювати свої продукти (фарби, пензель, мольберт; гримувальні засоби; театральна бутафорія, реквізит, театральні костюми; музичні інструменти; поліграфічна техніка та ін.);

б) інформаційні засоби культури — продукти, за допомогою яких споживач задовольняє різні культурні потреби (аудіо-, відеотехніка та ін.), а також різноманітні засоби масових комунікацій.

24. Яким чином здійснюється бюджетне фінансування науково-технічних робіт?

Бюджетне фінансування науково-технічних робіт здій­снюється шляхом:

  • базового фінансування як засобу підтримки фундаментальних досліджень, що відбуваються у наукових установах і вищих навчальних закладах;

  • цільового фінансування наукових досліджень і розробок з пріоритетних наукових напрямів, науково-технічних програм;

  • контрактного фінансування важливих досліджень і розробок, що пройшли конкурсний відбір.

Соседние файлы в предмете Товароведение