Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvetyk_modulyu_2_trachenko.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
53.9 Кб
Скачать

29. Що таке венчурний (ризикований) бізнес?

Венчурний (ризикований) бізнес вид бізнесу, орієнтований на використання неапробованих практикою технічних і технологічних новинок, результатів науково-технічних досягнень.

Досвід багатьох країн свідчить, що бізнес у цій сфері пов’язаний не тільки з ризикованістю, але і з можливістю отримувати у перспективі високі доходи. Тому йому приділяють неабияку увагу у своїй економічній стратегії зорієнтовані на науково-технічний прогрес держави, а також великі корпорації, компанії. У США, наприклад, науково-дослідні і дослідно-конструкторські розробки (НДДКР) на 48% фінансуються приватними компаніями, і приблизно і настільки федеральним урядом. У країнах ЄС, крім Німеччини і Бельгії, НДДКР фінансуються здебільшого з державних фондів. В Італії на державу припадає до 70% всіх витрат на НДДКР. Однак в Японії більшість таких робіт фінансуються приватними компаніями.

Головними проблемами венчурних фірм у зарубіжних країнах є визначення кон'юнктури і ринків збуту науково-дослідної продукції, пошук шляхів зниження комерційно­го ризику в цьому процесі, забезпечення прибутковості ро­боти підприємств.

В Україні венчурне підприємництво тільки починає розвиватися, оскільки вітчизняним підприємцям дово­диться враховувати такі фактори ризику, які не становлять проблеми для іноземних фірм (політична нестабільність, невизначеність економічної ситуації, часта зміна податко­вих нормативів, відсутність або недосконалість інформації про кредитоспроможність і платоспроможність партнерів, низька виконавча дисципліна, недосконалість законодав­чої бази, що захищає інтереси підприємця, та ін.).

30. Що є метою прикладної науки?

Метою прикладної науки є підвищення ефективності функціонування виробничо-господарських структур. То­му в її розвитку найбільше зацікавлені виробники-підприємці, власники підприємницьких структур, менеджери, організатори виробництва й управлінці. їх орієнтація на підвищення конкурентоспроможності своєї продукції, здо­буття конкурентних переваг на ринку стимулює розвиток прикладних досліджень (науково-дослідні, проектно-конструкторські, технологічні розробки). Саме це є найвідчутнішим стимулятором бізнесу науковими, науково-техніч­ними послугами, який у країнах з розвинутою ринковою економікою набув значного поширення. У цьому процесі сформувалися різноманітні фінансово-економічні відносн­ії між державою, науково-дослідними підприємницькими структурами і основними користувачами їх науково-дослідної продукції.

Соседние файлы в предмете Товароведение