Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекційні заняття.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.07.2019
Размер:
195.58 Кб
Скачать

V. План заняття.

1.Події 1917р. і Україна. (20 хв.)

В кінці лютого 1917 р. в Петрограді в результаті збройного повстання робітників і солдатів царизм було повалено. Проте боротьба за владу не закінчилася. Поряд із органами Тимчасового уряду та робітничими і солдатськими Радами виник ще один орган, який згуртував українські національно-демократичні сили, - ЦР. Це спочатку громадське об’єднання було створене 7 березня 1917 р. у Києві. Головою Ради обрали визначного історика і громадського діяча М. С. Грушевського. Серед партій провідну роль в ЦР відігравали: УПСФ, УСДРП, УПСР. 7-8 квітня 1917 р. в Києві відбувся Український Національний Конгрес, на якому відбулося конституціювання ЦР, вона стала представницьким органом українського народу.

2. І та ІІ універсали ЦР. (20 хв.)

10 червня 1917 р. Центральна Рада видала свій І універсал:

- автономія України;

- склад ЦР буде поповнено представниками інших народів, які живуть в Україні;

- комплектування окремих військових частин лише українцями здійснюватиметься під контролем військового міністра та Генерального штабу.

Невдовзі ЦР створила свій виконавчий орган – Генеральний секретаріат на чолі з В. К. Винниченком. В склад секретаріату входило 8 міністерств, якими керували переважно представники соціал-демократичної партії.

3 липня 1917 р. ЦР видала ІІ універсал, де проголошувалося, що вона не стоїть за відділення України від Росії і відкладає вирішення питання про здійснення автономії України до Всеукраїнських Установчих Зборів. (В своїй діяльності ЦР припустилася ряду помилок).

3. ІІІ універсал ЦР і утворення Української Народної Республіки. (20 хв.)

Політична та економічна кризи, які охопили всю країну, безсилля Тимчасового уряду дали змогу більшовикам здійснити революцію і захопити владу в Петрограді в кінці жовтня 1917 р. ЦР засудила збройне повстання у Петрограді і визнала неприпустимим перехід влади до рад робітничих солдатських депутатів. Таким чином, це означало, що ЦР пориває з робітничими Радами і входить у конфронтацію з російським Раднаркомом. За таких умов більшовики Києва вирішили підняти збройне повстання. ЦР, спираючись на загони вірних їй частин “січових стрільців”, “вільних козаків” захопила владу в Києві. 7 листопада 1917 р. ЦР приймає свій ІІІ універсал:

  • проголошення УНР у складі федерації рівних і вільних народів;

  • 8 год. Робочий день;

  • державний контроль над виробництвом;

  • врегулювання проблеми війни і миру;

  • політичні свободи;

  • скасування смертної кари;

  • Харківська, Катеринославська, Таврійська, Херсонська губернії під владу ЦР.

VІ. Підведення підсумків. (10 хв.)

Українська Центральна Рада зробила помітний внесок в справу державного будівництва незалежності України. УЦР виступила тим ядром навколо якого згуртувалася еліта національного руху для боротьби за самостійність і неподільність нашої держави. Історичне значення ІІІ універсалу – проголошення української державності у формі УНР і накреслення нагальних соціально-економічних заходів на майбутнє. Залишення ідеї федеративного зв’язку з Росією, де влада переходила до більшовиків, було помилкою, відставанням від реалій історичного моменту.

ПЛАН ЗАНЯТТЯ № 5

Вид заняття: лекція.

Тип заняття: проблемна.

Тема: Українська РСР в умовах модернізації (1928-1939 рр.).

Мета заняття: навчальна: ознайомити студентів із особливістю радянської модернізації на українських землях, дати визначення понять форсована індустріалізація, суцільна колективізація;

виховна: виховувати у студентів почуття патріотизму, толерантності;

пізнавальна: сприяти формуванню історичного мислення та наукового світогляду студентів, розвивати у студентів вміння порівнювати і критично оцінювати історичні факти та діяльність осіб.

Методи: проблемний виклад, бесіда, лекція.

Матеріально-технічне забезпечення: зошити, підручники, дошка.

Література: основна:

1. Грицак Я. Нарис історії України. Формування модерної української нації ХІХ-ХХ ст. – К., 1996;

2. Грушевський М. Ілюстрована історія України. – К., 1990;

3. Кормич Л., Багацький В. Історія України від найдавніших часів і до ХХІ ст. – Харків, 2001.

Додаткова:

1. Бойко О. Історія України. – К., 2001;

2. Коваль М., Кульчицький С., Курносов Ю. Історія України. – К.,1992;

3. Котляр М., Кульчицький С. Довідник з історії України. – К., 1996.

Структура заняття

І. Організаційна частина.

ІІ. Актуалізація опорних знань. (5 хв.)

Зазначена тема цікава своїми суперечностями. Це і стаханівський рух, і рух Ізотова тощо. Тобто час не лише радянської модернізації, а й соціалістичного змагання в секторах народного господарства. Соціалістичне змагання в часи будівництва суспільства суцільної рівності й братерства. Ця теза викликає подив і змушує задуматись: “А чи було місце соціалістичному змаганню в командно-адміністративній системі управління економікою?”

ІІІ. Повідомлення теми, формування мети та основних завдань. (5 хв.)

ІV. Мотивація навчальної діяльності. (10 хв.)

  1. Пригадайте, що таке тоталітаризм?

  2. Як ви розумієте поняття “форсована індустріалізація” і “суцільна колективізація”?

  3. Згадайте, яким чином було подолано голод 1921-1923 рр.?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]