Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕФЕРАТ АРГЕНТИНА.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
755.71 Кб
Скачать

Міжнародна інтеграція Аргентини

Міжнародна інтеграція – це об”єктивний процес зближення країн світу та їхніх суб”єктів у всіх сферах людського життя на основі спільності загальнолюдських інтересів. Міжнародна інтеграція включає міжнародну економічну, політичну, культурну інтеграцію.

Латиноамериканська асоціація інтеграції (ЛАІ) – одне з великих інтеграційних об’єднань у регіоні. Включає 10 країн Південної Америки – Аргентину, Болівію, Бразилію, Венесуелу, Колумбію, Парагвай, Перу, Уругвай, Чилі, Еквадор та Мексику. Була створена згідно з Договором Монтевідео, підписаному в 1980 році. Цей договір створив загальні правові межі для регіональної інтеграції та надав державам-членам можливість вести переговори і укладати угоди щодо різноманітних економічних питань, що представляють взаємний інтерес. ЛАІ замінила Латиноамериканську асоціацію вільної торгівлі (ЛАВТ), створену згідно з «Угодою Монтевідео» 1960 р. Тоді була створена жорстка тарифна система, яка в ряді випадків себе не виправдовувала, а з позиції сьогоднішнього дня була просто невигідною. Країни повинні були надати режим найбільшого сприяння для всіх країн ЛАВТ, а не тільки своїм партнерам, що в подальшому могло б привести до двосторонньої вигоди. На практиці країни перестали пропонувати своїм пріоритетним партнерам товари за пільговими тарифами, оскільки це автоматично розповсюджувалось і на інших членів ЛАВТ. Це стало спричиняти збитки національним економікам з боку конкурентів з інших країн. Тому «Угода Монтевідео» через 20 років була переглянута і згідно нових умов передбачала укладання торгових угод з декількома або навіть з однією країною. Було констатовано, що загальне зниження тарифів не служить цілі латиноамериканської інтеграції, яка повинна поглиблюватись поетапно. Іншим великим інтеграційним угрупованням континенту є МЕРКОСУР (Mercado Comun del Sur) – спільний ринок країн Південного конусу. Створений в 1991 році. Налічує чотирьох повноправних – Аргентину, Парагвай, Уругвай, Бразилію та двох асоційованих членів – Болівію та Чилі. Відзначимо, що МЕРКОСУР – об’єднання, яке стабілізуючим чином впливає на економіку країн-членів блоку. Так, стримування інфляції здійснювалось зростанням імпорту, а регулювання тарифної політики сприяло «гальмуванню» темпів економічного падіння. В даний час MERCOSUR є третім в світі інтеграційним об'єднанням після NAFTA і ЄС і демонструє високі темпи свого розвитку.

Так, щорічні темпи зростання експорту країн MERCOSUR протягом 2000-2005рр.становили 14,7%, імпорту 6,7%. Протягом 2004-2007 рр. щорічні темпи зростання експорту суттєво виросли до 20,6%. Погіршення світової кон’юнктури призвело до того, що темпи зростання експорту країн дещо уповільнились, в той же час, виявляється тенденція суттєвого підвищення темпів зростання експорту. Значна амплітуда коливань показників щорічних темпів зростання, як експорту, так і імпорту, які наведено у таблиці 1, свідчить про незрілість економік об’єднання.

Зона вільної торгівлі в рамках MERCOSUR наблизилася до митного союзу (єдиний зовнішній тариф був встановлений для 85% товарів). Загальний обсяг експорту об’єднання у 2007 р. становив 259,9 млрд. дол., у тому числі товарів – 224,1 млрд. дол. та послуг – 35,8 млрд. дол. Частка внутрішнього експорту в даному угрупованні становить 13,5%. Проведений аналіз товарного наповнення експорту та імпорту країн об’єднання свідчить про неоптимальну структуру зовнішньої торгівлі країн MERCOSUR. Сільськогосподарська продукція домінує в експорті Парагваю 85,4% від загального обсягу експорту), Уругваю (63,7%), Аргентини (51,5%), досить великий її обсяг і в експорті Бразилії (30,0%). Енергетичні ресурси і мінеральна сировина також займає значні обсяги у експорті країн MERCOSUR: Бразилії (20,0%), Аргентини (14,7%). Постійні коливання цін на зазначені групи продуктів роблять експорт цих країн дуже чутливим до коливань, які відбуваються на світовому ринку.

Група Ла-Плата (Organization De La Cuenca De La Plata).Торговельно – економічний союз утворений на основі Договору про економічну інтеграцію і спільне освоєння басейну річки Ла-Плата у 1969 році. Склад (5 країн): Аргентина, Болівія, Бразилія, Парагвай, Уругвай. Мета: спільний економічний розвиток, використання і охорона ресурсів басейну Ла-Плати. У 1986 році між Аргентиною і Бразилією було підписано довгострокову програму економічного співробітництва − ,,Акт інтеграції”, до якого приєднався Уругвай, а в 1991 році – Парагвай. Штаб – квартира: Буенос-Айрес (Аргентина).