Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
31-40.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
50.96 Кб
Скачать
  1. Кількісні та якісні емпіричні дослідження. Відмінності в методах.

Відмінності між якісними та кількісними дослідженнями:

1. Представлення результатів у числовій формі для кількісних досліджень та у графічній чи мовленнєвій – для якісних.

2. Дослідник повинен розглядати проблему в комплексі у якісному дослідженні, тоді як у кількісному він абстрагується.

3. Якісний експеримент більш трудомісткий, ніж кількісний.

4. Результати якісного експерименту важче узагальнити чи спростити.

Основна відмінність між методами емпіричної інженерії програмного забезпечення полягає в зборі та аналізі даних.

Кількісні дослідження можуть бути використані для наступних цілей:

  • Характеристика реального стану справ.

  • Прогнозування властивостей об’єкта.

  • Перевірка вимог та цілей.

  • Аналіз затрат та вигод.

Кількісні дослідження базуються на кількісній оцінці властивостей предмета дослідження.

Якісні дослідження:

  • Якісні дослідження в програмному забезпечення пов’язані з людським фактором (нетехнічні питання).

  • Використовуються для оцінки комплексних факторів, таких як організаційні питання чи питання управління.

Кількісні методи:

  • Контрольовані експерименти – це дослідження гіпотези, яка перевіряється, де за допомогою зміни значення однієї чи декількох незалежних змінних вимірюють їх дію на одну чи декілька залежних змінних. Контрольовані експерименти дозволяють визначити точно, як зв’язані змінні, і, особливо, чи існують між ними причинно-наслідкові відношення. Результати контрольованих експериментів повинні бути добре аргументовані.

  • Дослідження огляди - Це дослідження досвіду людей. Метою є вивчення точок зору людей з даного питання. Для формулювання повинен бути зібраний великий об’єм даних. Для обробки даних використовуються статистичні методи.

Якісні методи:

  • Дослідження ситуацій- Особливість методу полягає у дослідженні однієї сутності. Незалежні змінні являються типовими (а не виключеннями). Результати дослідження ситуацій не є складними та великими за розміром. Дослідження проводиться в межах його реального контексту.

Для досліджень може використовуватися безліч методів, але всі вони (залежно від того, яку інформацію використовують і що отримують як результат) розділяються на дві групи: кількісні і якісні. Параметри досліджень, що Відрізняються, включають: об’єм вибірки, типи питань, використовуване устаткування, способи управління дослідженням, можливість повторного проведення дослідження, тип аналізу.

Якісного дослідження – причини їх популярності: 1. Розміри вибірки малі – значить, потрібно менше фінансових витрат. 2. Можливість використання техніки зондування, а також «відкритих» питань, що дає зрозуміти мотивацію споживача. 3. Збільшують ефективність кількісних (емпіричних) досліджень, тому як мають безліч інструментів, які дозволяють проводити дослідження бездоганними і менш дорогими способами. 4. Застосування різнорідних способів для загального збільшення ефективності; які можуть підвищити результат, отриманий за допомогою інших методів.

Недоліки якісних досліджень: 1. Сильна залежність результатів від підготовки дослідника і організації процесу. 2. Малий розмір вибірки. Не часто є репрезентативними відносно обстежуваної сукупності; 3. Складність обробки результатів.

Методів якісних досліджень є достатньо багато. Найважливішими є наступні: глибинне інтерв’ю, фокус-группи, метод побудови когнітивних карт, проекційні методи, дневниковиє методи, аналіз протоколу, метод конкретної ситуації, контент-аналіз.

– Кількісне дослідження ставить за мету отримати результати в кількісній формі з використанням методів статистичного аналізу.

Методів кількісних досліджень досить багато, техніка їх застосування розглянута в спеціальній літературі. Основними є наступні: анкетування і опити, кластерний аналіз, аналіз чинника, регресійний аналіз і техніка прогнозування, багатовимірне шкалірованіє, імітаційні моделі, імовірнісні методи, теорія масового обслуговування і ряд інших.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]