Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.Охорона праці на підприємстві.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
194.63 Кб
Скачать

3. Охорона праці на підприємстві

3.1. Організація служби охорони праці на Носівському цукровому заводі

Управління охороною праці на Носівському цукровому заводі здійснює інженер з охорони праці, а в підрозділах (цехах, відділах) – їх керівники. Завдання та функції служби охорони праці викладені в “Типовому положенні про службу охорони праці”. Служба охорони праці на підприємстві створена для виконання правових, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, соціально-економічних, лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасних випадків, професійних захворювань і аварій в процесі праці.

Служба охорони праці на підприємстві – самостійний підрозділ підприємства, основними функціями якого є :

- організація та координація робіт в області охорони праці;

- планування робіт по охороні праці, облік, аналіз та оцінка показників стану охорони праці;

- стимулювання робіт по охороні праці.

Основною законодавчою базою охорони праці є Закон України «Про охорону праці», а також «Кодекс законів про працю України». Їх доповнюють державні міжгалузеві та галузеві нормативні акти про охорону праці – це стандарти, правила, норми, положення, статути, інструкції та інші документи, яким надано чинність правових норм, обов’язкових для виконання усіма установами та працівниками України.

Основними задачами служби є:

- навчання працюючих безпеці праці та пропаганда охорони праці;

- забезпечення безпеки виробничого обладнання;

- забезпечення безпеки виробничих процесів та безпеки будівель і споруд;

- нормалізація санітарно-гігієнічних умов праці ;

- забезпечення працюючих засобами індивідуального захисту;

- забезпечення оптимальних режимів праці та відпочинку працюючих;

- санітарно-побутове обслуговування працюючих по спеціальностях.

На підприємстві також існує відділ охорони праці – самостійний структурний підрозділ, який підпорядкований безпосередньо керівнику або інженеру підприємства. Відділ охорони праці та його співробітники – інженери по техніці безпеки мають право:

- здійснювати перевірку стану умов та охорони праці на всіх підрозділах підприємства та видавати керівникам структурних підрозділів підприємства обов’язкові для виконання приписи щодо усунення наявних недоліків;

- одержувати від них необхідні відомості, документацію і пояснення з питань охорони праці;

- вимагати усунення від роботи осіб, які не пройшли медичний огляд, навчання, інструктаж, перевірку знань і не мають доступу до відповідних робіт або не виконують нормативів з охорони праці;

- зупиняти роботу виробництв, дільниць, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва у разі порушень, які створюють загрозу для життя або здоров’я працюючих;

- надсилати керівникові підприємства подання про притягнення до відповідальності працівників, які порушують вимоги щодо охорони праці.

Поточна оцінка стану охорони праці у виробничих цехах та дільницях може бути оцінена узагальненим коефіцієнтом рівня охорони праці К , що є середнім арифметичним суми трьох коефіцієнтів:

,

Де - коефіцієнт рівня дотримання правил охорони праці; -кількість працюючих, що дотримуються правил охорони праці; С- загальна кількість працюючих; - коефіцієнт технічної безпеки обладнання ( - кількість одиниць обладнання, що відповідає вимогам техніки безпеки і санітарним вимогам; n – загальна кількість обладнання);

- коефіцієнт виконання планових робіт з охорони праці ( - кількість фактично виконаних запланованих робіт з охорони праці; m – загальна кількість запланованих робіт за певний відрізок часу).