Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
oper_management_21-30.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
50.64 Кб
Скачать
  1. Осн компоненти системи масового обслуговування. Характеристики генеральної сукупності користувачів і каналів обслуговування.

Систему масового обслуговування формують 3 осн компоненти: 1)вихідна генеральна сукупність користувачів досліджуваної сервісної системи, із якої формуються вхідні потоки клієнтів; 2)власне сервісної системи, яка у спрощеному вигляді може бути подана як єдність черги клієнтів і наявних каналів обслуговування; 3)сценарії виходу клієнтів із сервісної системи, згідно з якими формуються вихідні потоки клієнтів.

Джерелом вхідного потоку заявок в сервісну систему може бути або скінченна, або нескінченна генеральна сукупність клієнтів.

Скінченна генеральна сукупність – це обмежена сукупність користувачів, які час від часу будуть створювати черги. Осн характеристика такої сукупності полягає в тому, що, коли користувач покидає своє місце у вихідній сукупності і к-сть користувачів у вихідній генеральній сукупності скорочується на цю одиницю, це знижує ймовірність появи наступної заявки на обслуговування. І навпаки, після того, як клієнта обслужили, генеральна сукупність знову збільшується та ймовірність появи заявки на обслуговування зростає, оскільки у майбутньому цьому клієнтові знову може бути потрібна ця послуга. Напр, розглянемо цех, в якому використовують 7 одиниць обладнання (верстатів). Уявімо, що 1 верстат із 7 зламався і його було відправлено на ремонт. Тоді ймовірність того, що якийсь із 6 верстатів, залишених у цеху, зламається (тобто до механіка з ремонту надійде заявка на обслуговування клієнта – верстата), буде нижчою, ніж у випадку із 7 працюючими верстатами (тобто ймовірність поломки одного з шести є нижчою, ніж ймовірність поломки одного з семи).

Нескінченна генеральна сукупність користувачів настільки велика, що зміна її розмірів унаслідок прибуття або повернення клієнта після обслуговування до вихідної сукупності несуттєво впливає на ймовірність появи заявки на обслуговування. Тобто, повертаючись до нашого прикладу, якщо б к-сть верстатів у цеху дорівнювала 100 чи більше, то вихід з ладу 1 або 2х із них майже не змінив би кількісних показників ймовірності поломки наступного верстата. Найкращим прикладом безкінечної генеральної сукупності є сукупності покупців великих супермаркетів, пацієнтів обласних лікарень та ін.

Наступною важливою складовою частиною системи масового обслуговування є к-сть та якість каналів обслуговування, що безпосередньо впливають на структуру та к-сть черг у системі масового обслуговування.

Канал обслуговування – одиниця обслуговування у сервісній системі. Передбачається, що 1 канал обслуговує за 1 раз лише 1 клієнта.

Системи можуть бути одноканальними чи багатоканальними. Прикладом одноканальної системи є невеличкий магазин з однією касою, одномісні автомийки, банківські автомати, бригада хірургів тощо. Багатоканальні системи мають >1 одиниці обслуговування (к-сть кас у банку, каси залізничних вокзалів, заправні станції тощо).

Існують 2 сценарії виходу обслугованого клієнта із системи: 1) він може повернутися у вихідну генеральну сукупність та одразу стати ймовірним кандидатом на повторне обслуговування; 2) він не повертається взагалі чи ймовірність його повторного обслуговування в цій системі дуже мала. Якщо вихідна генеральна сукупність є скінченна, то будь-яке надходження клієнта (заявки на обслуговування) і подальше його повернення до вихідної генеральної сукупності зумовлює зміну параметрів інтенсивності вхідного потоку сервісної системи, що, очевидно, змінює характеристики аналізованої черги і вимагає їх уточнення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]