Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
oper_management_21-30.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
50.64 Кб
Скачать
  1. Осн компоненти системи масового обслуговування. Характеристики вхідного потоку заявок на обслуговування.

Систему масового обслуговування формують 3 осн компоненти: 1)вихідна генеральна сукупність користувачів досліджуваної сервісної системи, із якої формуються вхідні потоки клієнтів; 2)власне сервісної системи, яка у спрощеному вигляді може бути подана як єдність черги клієнтів і наявних каналів обслуговування; 3)сценарії виходу клієнтів із сервісної системи, згідно з якими формуються вихідні потоки клієнтів. Існують принаймні 2 сценарії виходу: споживач або знову звернеться до даної системи масового обслуговування і стане її клієнтом, або більше ніколи не буде звертатися до цієї системи.

Для вибору параметрів системи управління чергами спочатку слід визначити спосіб, за допомогою якого заявки, що очікують обслуговування, організувати для подальшого обслуговування. Вибір способу обумовлює інтенсивність вхідного потоку заявок, і визначається як к-сть заявок, що надійшли за певний період часу. Розрізняють рівномірний і довільний розподіл потоку заявок. Рівномірний розподіл вхідного потоку характеризує жорстка періодичність, тобто рівні інтервали часу між вхідними заявками, що надходять поспіль. Зазвичай за вихідне беруть довільний розподіл вхідного потоку заявок, за якого розподіл часу між заявками, що йдуть поспіль, відбувається за законом експоненціального розподілу, а розподіл кількості вхідних заявок за певний проміжок часу відбувається за законом Пуассона.

Іншими характеристиками вхідного потоку заявок є: вид вхідного потоку, розмір одиниці вхідного потоку заявок і рівень терплячості клієнтів:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]