Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
oper_management_21-30.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
50.64 Кб
Скачать
  1. Процес проектування підприємства та чинники, що впливають на нього.

На цьому етапі необх визначити конфігурацію, тобто розмір і форму будівлі та розміщення ви-чих ресурсів усередині неї. Є різні типи проектів або планувань в-цтва. Залежно від характеру переробної підсистеми застосовують три осн типи планувань:

1) Пропорційно-функціональна схема передбачає групування в-чих ресурсів за ознакою виконуваної роботи (процесу). Так, у механічному цеху всі токарні верстати розміщують на 1ій дільниці, свердлильні ‑ на іншій тощо.

2) Лінійне, або потокове, пл-ння застосовують у масовому в-цтві або в системах з безперервним в-цтвом, де кожний виріб фактично проходить одні і ті ж обробні операції. Ви-чі ресурси розміщуються у вигляді послідових робочих місць згідно з тими операціями, які необхідні для випуску готової продукції. Напр: лінія збирання автомобілів. Основним завданням в цьому випадку є правильний розподіл навантаження, щоб запобігти утворенню «вузьких місць».

3) Фіксоване позиційне пл-ння в основному реалізують під час виконання проектів, напр будівельних. Вироби чи споживач при цьому зафіксовані, до місця роботи у мірі необхсті постачають різні в-чі ресурси. Це планування має тимчасовий характер (до завершення роботи над проектом). Осн завданням є розміщення в-чих ресурсів таким чином, щоб вони не заважали один одному.

Узагальнено процес проектування підприємства охоплює декілька етапів:1. Проектувальник збирає інформацію про схему пл-ння в-чого процесу, про завдання з продуктивності та асортименту створюваної продукції, дані про майданчик, його конфігурацію, розмір, плани кожного поверху, висоту перекриттів, про будівельні норми та інші нормативні акти, що стосуються до техніки безпеки, охорони, захисту навколишнього середовища. 2. Визначення кількості і типу ви-чих ресурсів (напр, к-сть касових місць у банку для обслуговування очікуваних клієнтів). 3. Визначення площі підлоги, необх-ї для кожної в-чої ділянки. 4. Визначення, які з ділянок розмістити поруч (перехід матеріалів чи клієнтів від однієї ділянки до іншої), а які розвести (ділянку фарбування, напр, необх розмістити на відстані тощо). 5. За результатами етапів 3 і 4 розробляють генеральне компонування зі вказівкою всіх розмірів і місця розташування кожної виробничої та допоміжної ділянки. При цьому часто проробляють декілька можливих варіантів. 6. На останньому етапі проектувальник чітко визначає точне місце кожної одиниці обладнання, меблів та інших ви-чих ресурсів на кожній ділянці. Останнім часом цю роботу виконують за допомогою ЕОМ.

Після створення проекту підприємства необх спроектувати та пронормувати роботу працівників. Проектування робіт охоплює точне визначення змісту кожного виду діяльності в організації та порядок розподілу праці в ній.

Важливі моменти проектування: 1.Створення точних специфікацій, що визначають порядок взаємодії працівників із машинами, споживачами та іншими елементами в-чого середовища. 2.Урахування принципів економічної ефективності та принципів поведінки колективу. 3.Урахування переваг та недоліків спеціалізації праці. 4.Застосування принципів соціотехнічного підходу. 5.Забезпечення нормування праці

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]