Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы_задания.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
34.17 Кб
Скачать

2.2. Типові завдання з навчальної дисципліни «Фінансова діяльність суб’єктів підприємництва»

Ситуаційне завдання 2.2.1

ТОВ «Віола» планує здійснити фінансові вкладення в облігації зі строком погашення 4 роки. Облігації можна придбати з дисконтом у 20 %, фіксована ставка процента за облігаціями – 16 % річних до номіналу (нарахування процентів здійснюється за кожні півріччя). Обсяг фінансових інвестицій – 90000 тис. грн.. Комісійна винагорода фінансового посередника за придбання та зберігання облігацій – 1 % їх номінальної вартості (сплачується одночасно з придбанням облігації). Ринкова процентна ставка за аналогічними вкладеннями дорівнює 20 % річних.

Проведіть оцінку доцільності інвестиційних вкладень в облігації методом дисконтування грошових потоків.

Ситуаційне завдання 2.2.2

Прийнято рішення про засновування відкритого акціонерного товариства “Потенціал”. Розміщені корпоративні права по курсу 115 %. Номінальна вартість однієї акції – 20 грн., кількість акцій – 10 тис. шт. Отримано на безоплатній основі транспортній засіб за первинною вартістю 45 тис. грн.

Наведіть всі позиції першого розділу пасиву балансу. Розрахуйте балансовий курс акцій товариства.

Ситуаційне завдання 2.2.3

Витрати на виробництво та реалізацію продукції в плановому кварталі становлять 2 000 тис. грн. у т.ч.: витрати на сировину і матеріали – 30 % усіх витрат; витрати на заробітну плату та нарахування на неї – 35 % усіх витрат; загальновиробничі витрати – 20 %, адміністративні витрати та витрати на збут – 15 %.

Оплату сировини та матеріалів планується здійснювати на третій робочий день з дня оприбуткування їх на складі. Середній термін перебування виробничих запасів на складі – 5 дні. Тривалість виробництво продукції – 10 дні. Середні термін складування готової продукції – 2 днів. Підприємство планує відвантажувати готову продукцію з наданням відстрочок в її оплаті на 15 днів.

Визначте плановий обсяг потреби підприємства в капіталі для фінансування оборотних активів кумулятивним методом.

Ситуаційне завдання 2.2.4

Прийнято рішення про заснування відкритого акціонерного товариства "Олеся", яке буде виробляти трикотажні вироби.

З метою формування статутного капіталу підприємства засновниками було прийнято рішення щодо емісії 10 000 од. акцій номінальною вартістю 50 грн. за од. Курс емісії акцій встановлено на рівні номіналу, а накладні витрати, пов’язані із заснуванням товариства, складають 10 тис. грн.

На момент скликання установчих зборів акціонерного товариства було сплачено 80 % номінальної вартості акцій.

Протягом наступного року усі акції підприємства були оплачені по емісійному курсу. У цьому ж році вироблено і реалізовано 4700 спідниць за відпускною ціною 144 грн. за одиницю та 3300 суконь за відпускною ціною 276 грн. за одиницю. Відпускна ціна включає податок на додану вартість.

Витрати на виробництво та збут спідниць складали 85 %, а витрати на виробництво і збут суконь – 80 % від чистої виручки від реалізації продукції.

На загальних зборах акціонерів прийнято рішення не виплачувати дивіденди, оскільки підприємству потрібні фінансові ресурси для розвитку.

Визначте, у чому полягає фінансова робота по мобілізації власного капіталу АТ «Олеся». Проаналізуйте зміни власного капіталу АТ «Олеся» з моменту реєстрації товариства до кінця наступного року, враховуючи законодавчі вимоги щодо формування резервного капіталу акціонерних товариств, у розрізі окремих статей. Оцініть динаміку зміни курсів корпоративних прав підприємства.