Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы_задания.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
34.17 Кб
Скачать

Ситуаційне завдання 2.2.5

Трьома фізичними особами Костіковим М. І., Антоновим К. О., Лактіоновим В. Ю. прийнято рішення про заснування товариства з обмеженою відповідальністю "Вікна ЛТД". Формування первісного власного капіталу ТОВ "Вікна ЛТД" характеризується наведеними нижче даними:.

1. Зазначена в установчих документах частка учасників у статутному капіталі становить: Костіков М. І. - 45 %; Антонов К. О. - 30 %; Лактіонов В. Ю. - 25 %.

2. На момент реєстрації ТОВ "Вікна ЛТД" Костіков М. І. вніс 108 тис. грн., що складає 120 % його особистої частки в статутному капіталі; Антонов К. О. - 50 тис. грн., Лактіонов В. Ю. - 40 тис. грн.

Протягом першого року усі частки було оплачено засновниками по номінальній вартості, а також оприбутковано на баланс підприємства від спонсора транспортний засіб на безоплатній основі за первісною вартістю 30 тис. грн. В цьому ж році підприємство отримало чистий прибуток у розмірі 64 тис. грн. На загальних зборах засновників вирішено 50 % чистого прибутку спрямувати на виплату дивідендів власникам (винагороди за внесками до статутного капіталу) та спрямувати до резервного капіталу підприємства 20 тис. грн.

Проаналізуйте зміни власного капіталу ТОВ "Вікна ЛТД" за перший рік діяльності у розрізі окремих статей. Оцінить динаміку зміни курсів корпоративних прав підприємства. Визначте, які суми дивідендів отримує кожен власник підприємства. Обґрунтуйте, яку додаткових суму, якщо це необхідно, повинні внести засновники, щоб забезпечити справедливий розподіл власного капіталу між ними у випадку виходу одного чи кількох із них зі складу товариства або при ліквідації підприємства як юридичної особи за умов поверненням майна засновникам.

Ситуаційне завдання 2.2.6

На загальних зборах акціонерного товариства «Спутник» та акціонерного товариства «Іскра» було прийнято рішення про реорганізацію цих підприємств шляхом їх злиття та створення нового акціонерного товариства «Зірка».

Номінальний курс акцій обох акціонерних товариств встановлено на рівні 50 грн. Ринковий курс акцій AT «Спутник» становить 200 %, AT «Іскра» - 150 %.

Менеджери та власники товариств дійшли згоди, що ринковий курс корпоративних прав відображає вартість підприємства, а отже, може слугувати базою для встановлення пропорцій обміну акцій підприємств, що реорганізуються, на акції новоствореного підприємства. Баланси обох підприємств до реорганізації наведено у табл. 2.4 та табл. 2.5

Таблиця 2.4

Баланс акціонерного товариства “Спутник” до реорганізації

Актив

Тис. грн.

Пасив

Тис. грн

1. Необоротні активи

24 000

1. Статутний капітал

16 000

2. Оборотні активи

40 000

2. Додатковий капітал

8 000

3. Резервний капітал

3 200

4. Нерозподілений прибуток

4 800

4. Зобов'язання

32 000

Баланс

64 000

Баланс

64 000

Таблиця 2.5