Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geografia_turizma.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
86.38 Кб
Скачать

Природно-рекреаційні ресурси Єгипту

Єгипет експлуатує природні ресурси узбережжя теплого моря й орієнтується на масові популярні види туризму. Надра Єгипту багаті на поклади нафти, природного газу, залізної руди, фосфатів, марганцю, цинку, свинцю.Основними рекреаційними ресурсами Єгипту є історико-культурні пам'ятки країни, які органічно доповнюються тропічним кліматом і протяжним морським узбережжям. Червономорське узбережжя з його унікальними природними умовами і ресурсами є основним. Саме тут знаходяться основні базові курорти країни Шарм-ель-Шейх і Хургада, на яких відпочивають туристи з усього світу, звідси їх розвозять автобусами та літаками до всіх знаменитих туристичних об'єктів.Найпрестижнішим морським курортом Єгипту, безумовно, є Шарм-ель-Шейх (у перекладі означає Царська затока). Нині важко повірити, що ще в 70-х роках XX ст. тут нічого не було. Шарм-ель-Шейх знаходиться на південному виступі. Синайського півострова у тропічній зоні. Туристичний сезон тут триває весь рік. Навіть у найхолодніші зимові місяці температура води не опускається нижче + 20—22 °С, а повітря — нижче +23—25 °С. На березі великої бухти Наама (Наама-бей) збудовано багато десятків чудових готелів і цілих готельних містечок з окремими будиночками, плавальними басейнами, барами, розважальними центрами тощо. Тут створені всі умови для відпочинку і занять спортом. Особливо високо цінують цей курорт аматори підводного плавання. Поблизу Шарм-ель-Шейху знаходиться національний парк Рас-Мухаммад, якому немає рівних в усій Північній півкулі за кількістю і красою коралів, морської флори і фауни. Підводне плавання, або дайвінг, у Шарм-ель-Шейхі є, напевно, головним задоволенням. Тому місцеві магазини пропонують все необхідне для аквалангістів — початківців і досвідчених аквалангістів. Більше двох десятків дайвінг-центрів надають всі необхідні послуги: від обладнання до досвідчених інструкторів.

Для тих, хто віддає перевагу іншим видам відпочинку, Шарм-ель-Шейх пропонує тенісні корти і джакузі, гольф-клуби і тренажерні зали, віндсерфінг і кінні мандрівки, парашутні та водні мотоцикли. Тисячі туристів мандрують на квадрациклах пустелею до бедуїнів чи отримують всі види водних розваг у місцевому аквапарку. Молоді туристи дуже полюбляють джип-сафарі по пустелі.

Для Шарм-ель-Шейху характерне бурхливе нічне життя. Тут безліч дискотек, нічних барів, клубів, казино і барвистих шоу — вистав. Увечері всі ресторани, кафе і бари заповнені.

Шарм-ель-Шейх є базою для близьких і далеких екскурсій. Найпопулярнішими серед них є мандрівки до Каїру і пірамід у Гізі, а також до монастиря Святої Катерини на Синаї, де знаходиться каплиця Неопалимої купини. Сам монастир розташований біля підніжжя гори Синай, де за переказом Мойсею були передані скрижалі з десятьма заповідями.

Біля всіх основних готельних комплексів майорять на щоглах прапори країн, звідки до Єгипту прибули туристи. Все більше стає тут прапорів України.

Хургада в минулому була головним морським курортом країни, але після виникнення і стрімкого розвитку Шарм-ель-Шейху втратила свій статус. Хоча вона і розміщена південніше за Шарм-ель-Шейх, тут значно менше коралів. Тому туристи часто віддають перевагу курорту Ель-Гуна, що знаходиться на 30 км північніше Хургади.

Містечко Ель-Гуна не схоже на інші морські курорти Єгипту. Його ще називають "Венецією на Червоному морі". Тут немає великих багатоповерхових готелів. На численних островах розташовані дуже затишні будиночки у східному стилі. По каналах між остовами курсують невеликі човни. Родзинкою дайвінгу Ель-Гуни є затонулі кораблі. В центрі курорту є щось на зразок курзалу — Кафр, будівля у стилі традиційної єгипетської архітектури.

Ель-Гуна — автономна рекреаційна система з власним невеликим аеропортом, інформаційним і бізнес — центром, акваріумом, картингом, ресторанами, кафе, барами, дискотеками, оздоровчим комплексом тощо. Тут є сучасна клініка, база для катання на верблюдах і конях, торгові галереї. Славиться курорт і найкращим на Близькому Сході гольф — клубом.

Майже всі туристи, які їдуть до Каїра і пірамід у Гізі, відвідують знаменитий Єгипетський музей. У ньому представлена найбільша колекція єгипетського мистецтва у світі. В 1902 р. вона була розміщена у будівлі, яка нині прикрашає одну з центральних площ Каїра.

В Єгипетському музеї більше ста залів і галерей, в яких розміщено близько 150 тис. експонатів. Щоб їх ретельно оглянути, необхідно декілька тижнів. Тому туристом потрібний досвідчений і фаховий екскурсовод, який зверне їх увагу на найголовніше. Хоча і так всі 150 тис. експонатів музею є найцікавішими із сотень тисяч, які зберігаються в його запасниках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]