Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
24_Директория.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Висновки

  1. Капітуляція Німеччини дала можливість радянській Росії розпочати вторгнення в Україну. Як і керівники Антанти, Раднарком розраховував на вакуум влади. Однак поява Директорії змусила його використати апробований взимку 1917-1918 року метод поступового силового поглинення УНР під прикриттям українського радянського уряду.

  2. Розгром і розкладення основних військових сил Директорії взимку 1918-1919 року різко зменшив значення національно-визвольного руху у політичному житті України. Війська радянської Росії зайняли основну частину України і в районі Донбасу вступили у боротьбу з білогвардійцями. Отже, громадянська війна поширилася й на Україну.

  3. Щоб запобігти поглиненню України червоною Росією, Антанта мала намір замінити гарнізони центральних держав власними. Виявилося, однак, що вакууму влади в Україні не виникло.

  4. Відроджена УНР буда неприємною несподіванкою для сусідів. Антанта не припинила інтервенції, хоча обмежилася захопленням тільки чорноморського узбережжя. Обидва російські уряди комуністичний, і білогвардійський - готувалися поширити на Україну війну, яку вели між собою. Панівні кола відродженої Польщі мріяли про відновлення кордонів часів Речі Посполитої (XVIII ст.) і претендували на Правобережну Україну. Отже, зовнішньополітична ситуація, в яку потрапила Директорія, була тяжкою.

  5. Становище всередині України виявилося не легшим. Лідери української революції не змогли покінчити з отаманщиною і запропонувати соціально-економічну програму реформ, яка влаштувала б основну частину населення. Також вони не зуміли подолати розбіжностей поглядів щодо долі України. Тому Директорія швидко втратила підтримку мас і не протистояла агресії із-зовні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]