Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Акредитація.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
215.55 Кб
Скачать

2. Причини інфляції

Інфляція у країнах Заходу. У розвинутих країнах Заходу основними причинами інфляції є: монополістичні тенденції в економіці та панування монополій — гігантських компаній, які зосередили в своїх руках основну частину виробництва і диктують ціни на ринку. Причини інфляції пропозиції формуються в самому процесі виробництва (наприклад, монополізація виробництва, диспропорція в економіці та ін.). Конкретнішими причинами цієї інфляції є зростання цін на сировину та електроенергію, а також випереджаюче зростання реальної зарплати порівняно з продуктивністю праці

Причини інфляції попиту — це насамперед надлишкова емісія грошової маси. Конкретнішими причинами цієї інфляції є випереджаюче зростання сукупного платоспроможного попиту (формується, як відомо з попередніх тем, переважно із сукупних грошових витрат домогосподарств, держави, підприємців, його відрив від зростання обсягів ВВП. Причини інфляції в колишньому СРСР та в Україні. Найважливішими причинами інфляції у пострадянських країнах, у тому числі в Україні, є: Глибока деформація основних пропорцій народного господарства, насамперед співвідношення між групами "А" і "Б". Це означає, що в галузях групи "А" виробляються переважно засоби виробництва (верстати, устаткування), а не товари широкого вжитку для населення..

3. Види та наслідки інфляції

Види інфляції. Розглядаючи розвиток інфляційних процесів, крім зазначених вище типів інфляції (відкритої та придушеної), виділяють три її види: "повзуча" інфляція — ціни зростають у незначному обсязі (до 5% на рік); "головуюча" інфляція — ціни зростають за рік на 10% і трохи більше; гіперінфляція — ціни зростають на 1—2% щоденно. Наслідки інфляції. Загальні негативні наслідки інфляційних процесів: посилення диспропоцій в економіці, дезорганізування господарських зв'язків, виникнення кризи фінансів, значна активізація спекуляції, посилення злочинності; зниження життєвого рівня трудящих, знецінення трудових заощаджень, поглиблення майнової нерівності.