Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Акредитація.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
215.55 Кб
Скачать

1. Попит і закон попиту

Попит кількість продукту, який споживачі готові та спроможні купити за певну ціну протягом відповідного проміжку часу і в певному місці.

Фактори, які впливають на попит. Очевидно, що відпо­вісти на запитання, від чого залежить величина попиту, однозначно неможливо, оскільки слід передусім з'ясувати, який саме продукт збираються купувати споживачі. Так, шведський економіст К. Еклунд, розглядаючи попит по­купців на сорочки, називає такі основні чинники: 1) вели­чина їх доходу; 2) кількість сорочок, яку вони вважають за необхідне мати; 3) наявність у них відповідного одягу (джемпери, жилети тощо), який можна використати замість со­рочок; 4) ціни на ці товари (дешевші чи дорожчі вони за сорочки); 5) смак, мода; 6) ціна подібних сорочок.

Закон попиту - за незмінюваності всіх інших параметрів зниження ціни зумовлює відповідне зростання попиту і навпаки, отже, між ціною і величиною попиту існує обернена залежність.

Ефект доходу — за нижчої ціни товару споживач може купити його, не відмовляючись від придбання інших альтернативних товарів.

Ефект заміщення - за нижчої ціни споживач хоче придбати дешевий товар замість аналогічних, які стали відносно дорожчими.

Ефект престижного попиту купівля товарів за престижними цінами (цінами на вироби високії якості), причому за зростання цін на дорогі товари, які виготовляють престижні фірми, попит на них до певної межі може зростати.

2. Пропозиція і закон пропозиції

Пропозиція - рішення (або бажання) і спроможність виробити та запропонувати для продажу на ринку певну кількість продукту за кожну конкретну ціну з усіх можливих.

Обсяг пропозиції, як і у разі попиту, залежить насампе­ред від конкретного виду товару. Загалом при незмінній ціні обсяг пропозиції зумовлений такими чинниками: 1) наявн­істю взаємозамінюваних товарів, або субінститутів; 2) допнюючими товарами або товарами-комплементами (наприк­лад, ручка і чорнило); 3) змінами цін на товари-замінювачі; 4) змінами цін на доповнюючі товари або їх доступністю; 5) змінами в доходах; 6) змінами якості речей (тобто сукуп­ності споживчих властивостей товару); 7) змінами моди, смаків, звичаїв; 8) змінами в навколишньому середовищі.

Закон пропозиції - із зростанням цін виробники пропонують більше товарів, а із їх зниження» менше.

3. Ринкова ціна (ціна рівноваги)

Ринкова ціна - ціна, за якої рівні пропозиції та попиту урівно­важуються.

Ціна рівноваги виконує такі функції:

1) інформує товаровиробників про шляхи раціонально­го розподілу економічних ресурсів (підвищення ціни свідчить про доцільність збільшення обсягів виробництва і навпаки, а отже про необхідність перерозподілу виробни­чих ресурсів);

2) разом із конкуренцією, процесом взаємодії попиту і пропозиції формує механізм ринкового співвідношення між індивідуальними і суспільно необхідними витратами.

Проте наведений вище механізм діє лише за умов вільної конкуренції — одного із типів ринку, який, як уже зазна­чалося, домінував на нижчій стадії капіталізму.

§ 3. Монополії та конкуренція

Причини виникнення монополій. У процесі конкурент­ної боротьби відбувалася концентрація виробництва.

Концентрація виробництва - зосередження засобів вироб­ництва, працівників і обсягів виробництва на крупних підпри­ємствах.

Перед ними постає альтернатива: або продовжувати між собою виснажливу боротьбу, або дійти згоди щодо масш­табів виробництва, цін, ринків збуту тощо. Як правило, вони обирають другий шлях, який приводить до укладення між ними угод (гласних і негласних), що є однією з найха­рактерніших рис монополізації економіки.

Монополії виникають внаслідок не лише концентрації, а й централізації виробництва і капіталу.

Централізація виробництва — збільшення масштабів вироб­ництва продукції внаслідок об'єднання декількох окремих підприємств в одне із загальний управлінням.

Централізація капіталу - збільшення розмірів капіталу внаслідок об'єднанні! або злиття раніше самостійних капіталів.