Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нац економка исправл.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
3.5 Mб
Скачать

9.5. Система методів державного прогнозування і планування.

Відомі десятки найрізноманітніших методів прогнозування, які можуть бути згруповані по загальних ознаках:

  • експертних оцінок,

  • аналогії й екстраполяції,

  • моделювання,

  • функції регресії і т.і.

Метод експертних оцінок застосовується для передбачення розвитку нових процесів на основі використання досвіду окремих фахівців, головним з яких є інтуїція. Перевага цього методу складається в можливості використання більшої кількості інформації й розгляди більшого числа факторів, що мають відношення до розглянутої проблеми. Недоліком його є ймовірність суб'єктивного рішення проблеми, тиск на ухвалення рішення авторитету або зацікавленість у певній точці зору.

Сутність методу аналогій полягає в зіставленні прогнозованого процесу з якою-небудь подібною моделлю в минулому. Під аналогією звичайно розуміється спроба розкрити подібність подій при наявності між ними якої-небудь основної відповідності.

Метод екстраполяції дає можливість на основі змін явища й процесу в минулому зробити деякі висновки про його розвиток у майбутньому. При використанні методу екстраполяції приймається обмежена кількість інформації, а сам він має механічне втримування. Екстраполяція даних може бути здійснена різними способами залежно від вибраного математичного вираження тренда. При цьому кінцеві результати можуть виявитися недостатніми.

Використання методу моделювання дозволяє встановити тривало діючі тенденції в розвитку різних соціально-економічних процесів, на основі математичної статистики, побудови й обробки динамічних рядів окремих економічних процесів.

По методу регресії досліджуваний процес ставиться в залежність від однієї або декількох змінних, з якими він внутрішньо зв'язаний і розвиток якого є вирішальним. У цих випадках прогнози складаються на основі попередньої оцінки впливу факторів

Метод економічного аналізу важливий при виявленні народногосподарських тенденцій. Він припускає розчленовування й аналіз дії економічних процесів, синтез їхнього прояву в плановому періоді. Аналітичний метод може застосовуватися при дослідженні як загальних закономірностей суспільного виробництва, так і часток процесів.

Порівняльний метод виражається в зіставленні в історичному й народногосподарському розрізі. Порівняння виступають як засоби розкриття резервів економіки.

Метод бюджетних досліджень ґрунтується на репрезентативному спостереженні звичайно при визначенні структури видатків населення залежно від його доходів, обсягу й структури роздрібного товарообігу, деяких фінансових показників плану.

Метод варіантів складається в складанні декількох варіантів рішення однієї й того ж завдання при деяких розходженнях у вихідних даних. Різновидом цього методу є метод варіантних наближень, коли на основі обмеженого кола вихідних даних визначається система рішень у наближеному виді або в порядку першого наближення, а потім прийнятий варіант піддається послідовному уточненню. Різноманітне планування використається в сполученні з галузевим. При цьому як вихідний момент здійснюється визначення потреб, а потім вибирається оптимальний варіант через розгортання кінцевих потреб через міжгалузевий баланс виробництва й розподілу продукції.

Проблемно-комплексний метод припускає виділення в плані ресурсів для рішення важливих народногосподарських проблем, не тільки в сфері, з якої вона зв'язана, але й сполучених з нею.

Територіально-комплексний метод ураховує розвиток ключової галузі, навколо якої групуються підприємства галузей-суміжників з комплексом підприємств, що обслуговують провідні галузі й населення промислових вузлів і територіально-промислових утворень.

Метод екстраполяції дозволяє пояснити природу даних значень функції інші її значення, що перебувають поза цим рядом. За допомогою цього методу відомі тенденції з певної області розподіляються на інші сфери, що цікавлять.

Метод прямих розрахунків дозволяє визначити ступінь впливу різних факторів, що спричиняють розвиток різних економічних явищ.

Прояв у різні проміжки часу окремих показників, які є основою порівняння й аналізу, розвитку тенденцій і закономірностей у розвитку економіки, досліджуються за допомогою індексного методу. Він забезпечує інформацією процедуру оптимізації макроекономічної структури.

Нормативний метод дозволяє визначити потреби й можливості народного господарства в матеріальних, фінансових, трудових і інших ресурсах. З його допомогою здійснюється координація потреб у ресурсах і проводиться оптимізація темпів і пропорцій економічного росту.

Обґрунтування планових рішень здійснюється також за допомогою методів оптимізації планових рішень на підставі застосування економіко-математичних моделей і обчислювальної техніки.

Основними методами обґрунтування планових завдань є балансовий і нормативний.

Всі методи обґрунтування державних планів взаємозалежні між собою й доповнюють один одного. Вони застосовуються в комплексі, їхня комбінація залежить від типу й складності розв'язуваних завдань. Найбільш перспективним способом комбінації, цілеспрямованого й послідовного використання різних методів виступає так званий програмно-цільовий комплексний підхід у плануванні. Він передбачає відбір основних завдань соціального, економічного й науково-технічного розвитку й розробку взаємопов'язаних заходів щодо їхнього досягнення у встановлений термін при збалансованому забезпеченні ресурсами й досягненні бажаних результатів. Основною формою реалізації програмно-цільового комплексного підходу в розробці народногосподарських планів є розробка цільових комплексних програм.