Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
2.35 Mб
Скачать

Планування навчання як основа освіти, навчальний план, навчальний предмет, програма навчального предмету

Як вже було зазначено вище, суть планування проявляється в конкретизації цілей розвитку всієї організації, в т.ч. і освітньої. Тому планування як функція навчального менеджменту реалізується на всіх рівнях управління навчальною діяльністю з урахуванням певної ієрархії навчальних цілей. Так, наприклад, В.А. Козаков пропонує таку класифікацію цілей освіти: цілі фаху, цілі навчального предмету, цілі уроку32. Тоді, враховуючи даний підхід, «документальним відображенням» образу майбутнього результату та шляхів його досягнення на рівні цілей фаху будуть виступати базові навчальні плани та плани закладів освіти; на рівні цілей навчального предмету – навчальні плани предмету, а на рівні цілей уроку – навчальні плани занять з певної теми. Наочно зобразимо це у вигляді таблиці 2.11:

Таблиця 2.11

Планування як конкретизація цілей освіти

Ієрархія цілей освіти за ступенем абстракції

Різновиди планів

Розробники планів

Цілі фаху (інституціональний рівень)

Загальні цілі

Базові навчальні плани та навчальні плани закладів освіти

Міністерство освіти і науки, заклади освіти

Ціль навчального предмету (середній рівень)

Орієнтовні цілі

Навчальні програми курсів, предметів, дисциплін

Кафедри, секції, методичні об’єднання вчителів

Цілі уроку (нижній рівень)

Операціоналізовані (точні) цілі

Навчальний палн заняття з теми

Викладач, вчитель

Отже, планування в освіті здійснюється, перш за все, шляхом складання навчальних планів для загальноосвітніх шкіл та вищих навчальних закладів. В загальноосвітній середній школі навчання здійснюється на основі базового навчального плану, який містить державний та шкільний компоненти. Державний компонент (константа освіти) обов’язковий для вивчення в усіх школах. Він забезпечує досягнення усіма учнями державного рівня обов’язкової загальноосвітньої підготовки. Базовий навчальний план повинен мати перспективний характер. Шкільний (або рухомий) компонент включає навчальні предмети, які вводяться за розсудом регіонів, шкіл. Навчальний час для цих предметів знаходиться виключно в розпорядженні ради регіону школи. Він призначений для ознайомлення школярів із специфікою регіону і для організації індивідуальних і групових занять, курсів за вибором і факультативів, професійного навчання в старших класах.

План вищого навчального закладу теж містить два компоненти: нормативні та вибіркові предмети. Ці плани відповідають вищому рівню ієрархії цілей освіти.

Середньому рівню ієрархії відповідає навчальна програма, яка визначає зміст предмету. Вона може бути типовою та робочою ( яка створюється на основі типової).

І, нарешті, нижньому рівню ієрархії цілей освіти відповідає конкретне планування заняття, яке залежить від типу уроку: урок засвоєння, закріплення, контролю або комбінований урок.

В зв’язку з недостатньою розробкою питання планування в вітчизняній навчальній літературі з педагогіки наведемо деякі пояснення для кращого розуміння певних понять.

Навчальний план – це державний нормативний документ, який визначає підсумкове навчальне навантаження учнів і його розподіл за етапами навчання і класами, тобто установлює перелік навчальних предметів, розподіл їх за роками навчання, кількість годин на тиждень, виділених для вивчення кожного предмету в окремому класі або на певному курсі.

Навчальна програма – це державний нормативний документ, у якому розкривається зміст освіти з кожного предмету в кожному класі (курсі) і визначається система наукових знань, світоглядних і морально-етичних дій, практичних умінь і навичок, яких необхідно опанувати учням, і кількість годин на їх вивчення.33

Навчальний предмет – це дидактично обґрунтована система знань, умінь і навичок, що виражають основний зміст тієї чи іншої науки. Навчальний предмет спирається на відповідну науку (у плані добору матеріалу), але не є тотожним їй. З науки відбираються лише основи, враховуються вікові особливості, рівень освітньої підготовки учнів, призначення навчання, а також межпредметні зв'язкі. Установлюється співвідношення між фактами, спостереженнями і практичними роботами учнів, висновками, узагальненнями і закономірностями. Передбачається можливість практичного застосування знань, умінь і навичок у навчальній і трудовій діяльності учнів. Зміст навчальних предметів щільно зв'язаний з цілями освіти34.

При плануванні на кожному із вищезгаданих рівнів визначається зміст освіти (обсяг знань, умінь і навичок), а також принципи його побудови. В історії відомо два основних напрямки у визначенні змісту освіти: формальна (дати широкі енциклопедичні знання) та реальна (дати реальну професію) освіта. Для планування навчання має значення також і принципи побудови змісту навчання: лінійний, концентричний та блочно-модульний. В процесі планування здійснюється і вибір методів навчання (системи прийомів, засобів і способів навчання).

Отже, плануючи навчання, ми обираємо зміст, методи і втілюємо свій вибір у навчальних планах і програмах, які відповідають свідомо поставленій меті навчання.