Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
2.35 Mб
Скачать

Організація самостійної роботи

Самостійна робота є особливою формою організації навчання. ЇЇ основна особливість полягає у тому, що вона здійснюється без безпосередньої участі викладача і найчастіше - у позааудиторний час.

Роль самостійної роботи в навчанні дуже важлива. Під час самостійного виконання навчальних завдань учні поглиблюють своє розуміння теоретичного матеріалу, запам’ятовують терміни і поняття, відпрацьовують значущі вміння і навички. В залежності від поставлених цілей самостійна робота може реалізовуватись різними методами: вивчення літератури, відповіді на запитання, написання рефератів і есе, вирішення задач, виконання вправ, підготовка творчих робіт, розробка проектів тощо. Учні можуть виконувати завдання індивідуально чи в групі, письмово чи усно. Зміст, форми і методи самостійної роботи звичайно визначаються навчальною програмою.

В організації самостійної роботи є і певні загальні вимоги. Перш за все, учень має отримати чіткі інструкції. У завданні має бути зазначене, що він має зробити, у якій термін, у якій формі, як буде перевірятись виконання завдання тощо. Особливу увагу слід приділити постановці навчальних цілей виконання тих чи інших завдань (тому, чому можна навчитись). Найкраще, коли цілі, зміст і умови виконання самостійної роботи з самого початку обговорюються з учнем.

Для ефективного виконання самостійної роботи часто готуються навчально-методичні матеріали: підручники, посібники, методичні вказівки тощо. Окремо мають проводитись консультативні заняття, на яких учень може отримати від викладача додаткові пояснення щодо виконання самостійної роботи.

Слід пам’ятати, що у виконанні самостійної роботи найбільше проявляються індивідуальні особливості учнів.

Комусь більше подобаються письмові роботи, а хтось віддає перевагу усним завданням, хтось полюбляє теоретичні завдання, а хтось потребує практики, одні гарно вкладаються у поставлені терміни, і навіть здають роботи раніше, а інші – ніколи не встигають робити завдання своєчасно.

Для вирішення цієї проблеми викладач може або диференціювати навчання (запропонувати учням різні види навчальних завдань і умови їх виконання), або дозволити учням виконувати самостійну роботу спільно. В спільній роботі учні доповнюють один одного, компенсують свої недоліки, і від цього працюють ефективніше. Однак групова самостійна робота висуває додаткові питання до її організації: Як поділити учнів на команди? Як розподілити завдання? Як забезпечити участь кожного? Нарешті, як оцінити індивідуальний внесок кожного в груповий результат? Окремі з цих запитань будуть розглядатись далі у п. 4.4 «Умови навчання». На сьогодні розроблені численні форми і методи групової самостійної роботи учнів, які описані в літературі. Найефективнішими для групової самостійної роботи багато дослідників вважає методи взаємонавчання.

Самостійна робота учнів має бути обов’язково перевірена і оцінена. У першу чергу слід продумати спосіб пред’явлення виконаних робіт. Це можуть бути письмові чи усні звіти, презентації, колоквіуми, захисти. Цьому може бути присвячене окреме заняття. Оцінка самостійних робіт може здійснюватись викладачем, а може поєднуватись з самооцінкою і взаємооцінкою учнів. В окремих випадках (наприклад, при оцінці творчих проектів) можуть також бути запрошені незалежні експерти. Критерії оцінювання залежать від форми і методу самостійних робіт. Для урахування індивідуальних особливостей учнів краще коли ці критерії різноманітні. У разі потреби відбувається корекція: учням пояснюються допущені помилки, роботи повертаються на доопрацювання. Наприкінці має відбутись підсумкове обговорення самостійної роботи. І учені і викладачі можуть виказати побажання для подальшого навчання.

У цілому, слід зазначити, що незалежно від обраних форм і методів, організації навчання викладачем має бути приділена максимальна увага. У цьому процесі не буває дрібниць. Деталі мають велике значення. Чітка, конструктивна взаємодія тих, хто навчає, і тих, хто навчається – є одним з важливіших чинників успішності навчання.