Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prikhodko_T_Metod_vkazivki_pedagogika_i_psikho.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
498.69 Кб
Скачать

Тема 2. Педагогічна майстерність викладача вищої школи.

1. Професійні знання. Педагогічна майстерність. Педагогічна культура. Професіоналізм. Компетентність. Педагогічні здібності. Педагогічне новаторство.

2. Рівні акредитації сучасних вищих закладів освіти

3. Поняття педагогічної діяльності; її структура. Мотив педагогічної діяльності.

Важливу роль у досягненні цих результатів відіграє особистість педагога, його фахова підготовка, професійна самосвідомість, професійно значущі властивості та сформованість індивідуального стилю діяльності.

Аналіз психологічної сутності педагогічної діяльності дає можливість сформулювати таке її визначення: професійно-педагогічна діяльність це діяльність викладача, учителя, змістом якої є керівництво діяльністю учнів, студентів у навчально-виховному процесі. Головна мета педагогічної діяльності − розвиток особистості молодої людини, дитини.

Педагогічна майстерність багатьма науковцями розглядається як найвищий рівень педагогічної діяльності (якщо характеризуються якісні показники результату), як вияв творчої активності особистості педагога (якщо характеризується психологічний механізм успішної діяльності). Педагогічна майстерність це комплекс властивостей особистості, що забезпечує високий рівень самоорганізації професійної діяльності на рефлексивній основі.

Вони визначають такі складові педагогічної майстерності: гуманістичну спрямованість діяльності педагога; професійну компетентність; педагогічні здібності; педагогічну техніку. Усі ці елементи пов’язані між собою та мають здатність до саморозвитку.

  • Гуманістична спрямованість − найголовніша характеристика майстерності педагога, що будується на основі ціннісних орієнтацій: на себе (самоутвердження); на засоби педагогічного впливу (коли найважливіше для педагога – виховні ідеали, виховні заходи та методика їх здійснення); на вихованця (допомогти йому адаптуватися до соціального середовища, знайти сенс у житті); на мету педагогічної діяльності (сприяти самоактуалізації у професійній діяльності та громадському житті).

  • Професійна компетентність є підвалиною педагогічної майстерності. Зміст цього компонента становлять глибокі професійні знання, навички та вміння, професіоналізм у галузі психології та педагогіки, досконала методика здійснення навчально-виховних заходів.

  • Здатність до педагогічної діяльності – дуже важливий елемент у структурі педагогічної майстерності. Провідними здібностями вважаються чутливість до людини і до особистості, комунікативність, перцептивність, динамічність, емоційна стабільність, оптимістичне прогнозування і креативність.

  • Четвертим компонентом педагогічної майстерності є педагогічна техніка як форма організації поведінки педагога. Це конкретний інструментарій, навички та вміння організації та проведення різноманітних навчально-виховних заходів. За відсутності або недостатнього її розвитку інші елементи педагогічної майстерності залишаються нереалізованими.

Відповідно до цих критеріїв визначаються кілька рівнів оволодіння педагогічною майстерністю:

  • елементарний рівень – педагог володіє лише окремими елементами професійної діяльності;

  • базовий рівень – педагог володіє основами педагогічної майстерності (цей рівень мають випускники вищих навчальних закладів);

  • досконалий рівень – характеризується чіткою спрямованістю дій педагога, їх високою якістю;

  • творчий рівень – характеризується ініціативністю, творчістю у професійній діяльності. Педагог самостійно конструює оригінальні, педагогічно доцільні прийоми й способи взаємодії. Причому його діяльність базується на результатах рефлексивного аналізу.

На нашу думку, в основі педагогічної майстерності лежить педагогічна культура оволодіння педагогом педагогічним досвідом людства, ступінь його досконалості в педагогічній діяльності, досягнутий рівень розвитку його особистості.

Основні складові педагогічної культури:

  • педагогічна спрямованість;

  • психолого-педагогічна ерудиція;

  • гармонія розвинутих інтелектуальних і моральних якостей;

  • висока педагогічна майстерність і організованість;

  • уміння продуктивно поєднувати навчально-виховну і науково-дослідницьку діяльність;

  • сукупність професійно важливих якостей;

  • педагогічно спрямоване спілкування і поведінка;

  • постійне самовдосконалення.

Основними критеріями майстерності педагога виступають такі ознаки його діяльності:

  • гуманність, демократичність і діалогічність (за характером спілкування);

  • доцільність (за спрямованістю);

  • ефективність (за результатами);

  • оптимальність (у виборі змісту і засобів);

  • творчість чи оригінальність (за змістом діяльності);

  • науковість (за змістом матеріалу, що викладається, і за характером діяльності).

Рівні акредитації сучасних вищих закладів освіти.

Основною метою діяльності вищого навчального закладу (ВНЗ) є забезпечення умов, необхідних для отримання особою вищої освіти, підготовка фахівців для потреб України.

Головними завданнями ВНЗ є:

  • здійснення освітньої діяльності певного напряму, яка забезпечує підготовку фахівців відповідних освітньо-кваліфікаційних рівнів і відповідає стандартам вищої освіти;

  • здійснення наукової і науково-технічної (для ВНЗ ІІІ-ІУ рівнів акредитації), творчої, мистецької, культурно-виховної, спортивної та оздоровчої діяльності;

  • забезпечення виконання державного замовлення та угод на підготовку фахівців із вищою освітою;

  • здійснення підготовки наукових і науково-педагогічних кадрів та їх атестація в акредитованих ВНЗ ІІІ та ІУ рівнів акредитації;

  • вивчення попиту на окремі спеціальності на ринку праці і сприяння працевлаштуванню випускників;

  • забезпечення культурного і духовного розвитку особистості, виховання осіб, які навчаються у ВНЗ, у дусі українського патріотизму і поваги до Конституції України;

  • підвищення освітньо-культурного рівня громадян.

Встановлюються такі рівні акредитації вищих навчальних закладів:

  • ВНЗ першого рівня акредитації – вищий навчальний заклад, у якому здійснюється підготовка фахівців за спеціальностями освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста;

  • ВНЗ другого рівня акредитації – вищий навчальний заклад, у якому здійснюється підготовка фахівців за спеціальностями освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста та за напрямами підготовки освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра;

  • ВНЗ третього рівня акредитації – вищий навчальний заклад, у якому здійснюється підготовка фахівців за напрямами освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра, спеціальностями освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста, а також за окремими спеціальностями освітньо-кваліфікаційного рівня магістра;

  • ВНЗ четвертого рівня акредитації – вищий навчальний заклад, у якому здійснюється підготовка фахівців за напрямами освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра, спеціальностями освітньо-кваліфікаційних рівнів спеціаліста, магістра.

Державному ВНЗ четвертого рівня акредитації відповідно до законодавства може бути надано статус національного.

Поняття педагогічної діяльності; її структура. Мотив педагогічної діяльності.

У широкому розумінні педагогічна діяльність розглядається як діяльність, метою якої є виховання підростаючого покоління. Існує кілька підходів до розуміння будови педагогічної діяльності: структурний, функціональний, рефлексивний. Відповідно до структурного підходу до головних її складових відносять: мету та мотиви, сукупність педагогічних дій, педагогічні вміння й навички.

Мотив педагогічної діяльності − це внутрішній рушій, що спонукає педагога до професійної діяльності. Мотивами можуть бути ідеали, професійні інтереси, переконання, соціальні установки та професійні цінності педагога. Проте в основу формування мотиву покладено насамперед потреби (С. Рубінштейн, психологи). Під мотиваційною сферою особистості розуміють стійкі мотиви, що мають певну ієрархію і визначаються у спрямованості особистості. Дослідження мотивації педагога і психолога (А. Реан) показало, що вона складається із зовнішніх та внутрішніх мотивів.

Внутрішня мотивація пов’язана зі змістом педагогічної діяльності і ґрунтується на потребі у спілкуванні зі студентом. Зовнішня мотивація зумовлена чинниками, які не мають безпосереднього зв’язку з професійною діяльністю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]