Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МТМ для заочников 2011 исправл.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.7 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, молоді та спорту УКРАЇНИ

Вищий навчальний заклад

«ХЕРСОНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МОРСЬКИЙ ІНСТИТУТ»

Л.Л. МОІСЕєнко

Матеріалознавство та технологія матеріалів

Навчально-методичний посібник

для студентів заочної форми навчання

морських закладів освіти

Херсон - 2011

ББК 34.1я7

УДК 621.7 (075.3)

М74

Рекомендовано до друку Вченою радою Херсонського державного морського інституту (протокол № 5 від 28.12. 2010)

Р е ц е н з е н т и :

В. Д. Михайлик

доктор технічних наук, професор Херсонського національного технічного університету

О. І. Гедвілло

професор кафедри експлуатації електричних систем і комплексів транспортних засобів та загальноінженерної підготовки Херсонського державного морського інституту

Моісеєнко Л. Л.

М74 Матеріалознавство та технологія матеріалів: Навчально-методичний посібник для студентів заочної форми навчання морських закладів освіти за напрямами: 6.070104 – Морський та річковий транспорт, 6.050702 – Електромеханіка. – Херсон: ХДМІ, Айлант, 2011. – 84 с., іл.

ISBN 978-966-630-043-1

Начально-методичний посібник з курсу «Матеріалознавство та технологія матеріалів» призначений для студентів заочної форми навчання морських закладів освіти за напрямами підготовки: 6.070104 – Морський та річковий транспорт, 6.050702 – Електромеханіка.

У посібнику наведені методичні рекомендації до вивчення теоретичного курсу, виконання лабораторних робіт та індивідуальних контрольних завдань, а також довідкові дані розповсюджених матеріалів.

ББК 34.1я7

УДК 621.7 (075.3)

ISBN 978-966-630-043-1

 Моісеєнко Л.Л., 2011

 ХДМІ, 2011

вступ

Важливу роль у підготовці фахівців морського транспорту відіграє курс “Матеріалознавство та технологія матеріалів”, що вивчається в морських закладах освіти та дає студентам глибокі знання основ виробництва, знайомить їх з властивостями металів і інших конструкційних матеріалів, що використовуються у народному господарстві, способами їх отримання та обробки.

Методичні рекомендації спрямовані на надання допомоги студентам заочної форми навчання морського інституту при вивченні курсу. Посібник містить методичні рекомендації до вивчення теоретичного матеріалу, виконання лабораторних робіт та контрольного завдання.

При самостійному вивченні курсу “Матеріалознавство та технологія матеріалів” слід керуватися програмою, рекомендованими навчальними посібниками, методичними рекомендаціями щодо вивчення теоретичних питань та виконання лабораторних робіт, питаннями для самоконтролю. Міцному вивченню навчального матеріалу сприяє виконання студентами лабораторних робіт, під час виконання яких у них формуються навички самостійної дослідницької роботи, уміння працювати із складними приладами та устаткуванням, закріплюються теоретичні знання.

Навчальний час, що відводиться на виконання лабораторних робіт, використовується з максимальною ефективністю, якщо студенти готуються до них завчасно. Вони повинні свідомо уявляти мету кожної роботи, теоретичні відомості до неї, будову і принцип дії лабораторного устаткування і пристосувань, що використовуються в роботі. Для полегшення попередньої підготовки студентів до виконання лабораторних робіт (підготовки бланку-звіту пропонованої форми) нами розроблений електронний варіант робочого зошита.

Зміст звіту з лабораторної роботи повинен бути звітом на поставлені питання у завданні до цієї лабораторної роботи, що передбачено формою робочого зошита.

Творча контрольна робота повинна бути письмовим звітом на поставлені питання в індивідуальному завданні відповідного варіанту, що визначає вид виробу.

Перед кожною відповіддю необхідно писати текст питання. Відповіді повинні бути точними, викладеними своїми словами, повні по суті і короткі за формою. Коротка відповідь не повинна впливати на його повноту і ясність. Текст відповіді повинен бути записаний розбірливим почерком. На сторінках необхідно залишати поля для зауважень рецензента. Контрольну роботу слід виконувати в окремому звіті на пронумерованих сторінках білого паперу формату А4 (297 x 210 мм).

Варіанти завдань студенти отримують у заочному відділі (або у викладача) і виконані роботи у встановленому порядку реєструють.